10 yıl önce yeşil kartı olan vatandaşlara 1+1 ve 2+2 olmak üzere 2 ayrı tip konut, 20 vadeli ödeme planıyla verildi. Küme evleri sakinleri, bir araya gelerek taksitleri ödeyemediklerini ve yaklaşık 200 hanenin icralık olduğunu anlattı. Tahliye edileceklerini belirten vatandaşlar, yeninden yapılandırma istediklerini ifade ederek yetkilere seslendi.

EKMEK BİLE ALACAK PARAM YOK

Borç yüzünden eşinin ceza evine girdiğini söyleyen Gönül Alemdar, “Evde yiyecek bir şey kalmadı. Kimsem yok. Beni evden atmasınlar” diyerek gözyaşları içinde derdini anlattı. Alemdar, “TOKİ’den 20 yıl vadeyle ev aldık. Ayda 400 TL ödemeyle borcumu ödeyemiyorum. Beyim borçlardan dolayı cezaevinde. Ben merdiven silip para kazanmaya çalışıyorum. Ama yeterli değil. Ekmek alacak param yok. Üç yıldır evin taksitini ve apartmanın aylık temizlik parası olan 35 TL’yi ödeyemiyorum. Beni evden atmasınlar. Gidecek yerim yok. Annem, babam yok. Yalnızım, 2 tane çocuğum var” dedi.

EŞİM CEZAEVİNDE, ÇOCUKLAR AÇ

Sigortasız olarak çalıştığını ve ayda 300 TL kazanabildiğini anlatan Alemdar, “Devletimden isteğim bizi buradan atmasınlar. Elektriği doğal gazı faturalarını da ödeyemedim. Bugün yarın kesilecek. Allah kimseye benim durumumu yaşatmasın. Eşim tavuk satıyordu. İşi düzgün gitmedi, borcu birikti 50 bin lira oldu. Ödeyemediğimiz için henüz yeni cezaevine koydular. Buzdolabım boş. Bir zeytin ve peynir var, yarım ekmek var. Çocuklarım aç, beni duyun” ifadelerini kullandı ve yardım istedi.

TOKİ EŞYALARIMIZI DIŞARI ATIYOR

Mağdurlar adına basın açıklaması yapan Derya Güray’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Biz TOKİ evleri 1714 adada oturuyoruz. 10 yıl önce yeşil kartlılara bizlere bu evleri verdiler. Son 5 yıldır ekonomik kriz ve işsizlik nedeniyle biz bu evlerimizin taksitlerini ödeyemez duruma geldik. Apartman aylığı olan 35 TL’yi dahi ödeyemedik. TOKİ elemanları buraya gelip bizim eşyalarımızı dışarı atıyor. Elemanların bir suçu yok, onlar mahkeme kararıyla geliyorlar.”

VALİLİK, BELEDİYE VE AK PARTİ

“Biz valiliğe başvurduk. Valilik ‘Orası TOKİ’nin evleri, biz karışamıyoruz’ diyor. Belediyeye gidiyoruz, onlar da ‘karışamıyoruz’ diyor. Ancak ‘Vakıf evlerine karışabiliyoruz’ diyorlar. Vakıfta 960 hane var. Onlar da yeşil kartlı bizler de yeşil kartlıyız. Bizim sahibimiz kim? Biz ya yapılandırma istiyoruz, sokağa atılmak istemiyoruz ya da yeniden devletle protokol imzalamak istiyoruz. Devlet büyüklerimizi burada görmek istiyoruz. AK Parti İl Başkanlığına gittik, ‘Sözleşme imzalamışsınız, bir şey yapmayız’ diyorlar. Vakıf evlerinde oturanlar da sözleşme imzaladı.”

YOKSULLUKTAN ÖLEN BİLE VAR

“432 hanemiz var burada. 200 kişi ödediyse bunun 232 kişisi icralık durumda, tahliye edilecek. Nasıl ki anne baba evlat ayrımı yapmaz, devlet baba da bizi ayrı tutmasın. TOKİ’nin tahliye elemanlarını kesinlikle burada görmek istemiyoruz. 2016 yılında yönetimden arkadaşımız yoksulluktan öldü, kimisi de cezaevinde. Ekonomik kriz ve işsizlik hepimiz zorda bırakıyor. Bize iş verin, çalışalım, taksitleri ödeyelim. Yeniden TOKİ ile sözleşme istiyoruz.” Nurettin ERYILMAZ

Editör: TE Bilişim