Kentte internet siteleri ve emlak piyasasından etkilenerek borsa gibi yükselen konut kiraları şehir merkezinde bin 350 lirayı bile gördü. Deprem öncesi yapılar için bile 750 lira isteniyor. Sürekli göç ve konut açığı bu ateşi daha da yükseltiyor.

Devletin resmi kayıtlarına göre 155 bin 854 kişinin emekli aylığı aldığı, 442 bin kişinin hiçbir gelirinin olmadığı, 55 bin kişin devlet tarafından bakımlı olduğu, 30 bin kişinin kendi sosyal güvencesini sağladığı, aktif çalışan 268 bin kişinden 205 bininin asgari ücretle çalıştığı Sakarya’da konut kiraları uçuşa geçti. Yani şehir nüfusunun yüzde 27’sini oluşturan çalışan sayısının yüzde 80’i bin 400 liraya çalışırken, Sakarya’da gelire aykırı bir şekilde kira fiyatları tavan yaptı.

İNTERNET-EMLAKÇILAR

Adapazarı merkezde deprem öncesi yapılar bile artık 750 liraya dayandı. Serdivan ve Adapazarı merkezlerinde yeni sayılabilecek konutların kiraları bin 350 liraya kadar çıkarken, merkez dışında kalan binalarda yapısal durumuna göre 750-1000 lira arasında değişiyor. Ev sahipleri internet sitelerine konulan ilanlara bakarak fiyatları belirlerken,  bazı emlakçıların da ev sahiplerine piyasa bilgisi vererek fiyatları yükselttiği ifade ediliyor.

KONUT ALIMI

Yenikent bölgesinde kiralar şehir merkezine oranla bir nebze daha düşük olsa da ulaşım masrafını da hesaplayan aileler bütçesini hayli zorlamak zorunda kalıyor.  Sakarya’nın potansiyelin çok çok üstünde oluşan kiralık emlak piyasasının konut hamleleri ve ev almayı kolaylaştıracak kredi imkanlarıyla düşeceği ifade ediliyor. Sürekli göç alan Sakarya’da TOKİ’nin ve özel firmaların daha fazla konut yapmasını teşvik edecek düzenlemeler yapılması isteniyor.  

Editör: TE Bilişim