Yeni bir hafta başından merhaba, Siz yalancı çoban’ın hikayesini biliyormu sunuz? Tabi ki biliyorsunuzdur, meşhur bir hikayedir. Ne alaka diyeceksiniz değil mi? Evet, o kadar çok alakalı ki, bir süre yalandan kurt var sinyali verip, sürü sahibi insanları kandıran çoban, gerçekten sürüye kurt saldırınca, kimse inanmadığı için sürüsü zarar görüyordu hikaye de.

   Bizde de o kadar dış güçler, lobiler ve ekonomik saldırı hikayeleri anlattılar ki, şimdi gerçek saldırıda halk olaya tepkisiz kalıyor. Bir ara Hollanda’ya kızıp Portakal bıçaklayan mı istemezsin. İsrail’e kızıp parayla Coco cola alıp, döken mi istemezsin, Abd’ye kızıp DOLar yakanları gördü bu gözler. İphone kıran milletvekili vardı bir de. Günlük siyaset uğruna halkın güvenini bu şekil de harcarsanız, gün gelir uzun vade siyaset için destekci bulamazsınız. Cuma akşamı Moody’s Türkiye’nin uzun vade döviz cinsinden kredi notunu B2 ye düşürdü. Tarihimizin en kötü derecelendirmesi. Ertesi gün, reis hemen cevap verdi ve S&P’nin yaptığı not indirimini tanımadığını söyledi. Liyakat işte burada önemli, Cumhurbaşkanı her şeyi bilmek zorunda değil, ama sarayda o kadar çok ekonomi danışmanı var ve ne iş  yapıyorlar gerçekten merak ediyorum. Güreşci den banka yönetim kurulu üyesi olursa, İlahayatcıdan ekonomi danışmanı olursa, bilgi bu şekilde yanlış akar. Benim ülkemin Cumhurbaşkanı’nı bu şekilde kimse refüze edemez. Desteklersin, desteklemezsin ya da seversin, sevmezsin ama bu ülkeyi yöneten kişiye bu şekil info veremezsin. Buradan da görüyoruz ki, Liyakatsizlik ve iş bilmezlik her yeri sarmış.

   Neyse konudan fazla uzaklaşmayalım. Abd’de ki seçim öncesi yarı şaka, yarı gerçek tehtit ve saldırıların yanına bir de Ege denizinde ki faliyetlerimizden dolayı Yunanistan’ın tavrına destek vermeye çalışan Fransa ve AB’nin bazı ülkeleri var. Evet, son zamanlar daki saldırılar siyasi ve ekomomik olarak gerçek. Ama o kadar çok seçim dönemleri bunları kullandık ki artık halk tepki vermiyor. Yine ne varsa ferasetli Türk halkında var. Olayların ne kadar gerçek, ne kadar yapmacık olduğunun farkında. Oruç reis, navteks bittiği için Antalya limanına yanaşması, sosyal medyada geri vites olarak algılanmış. Gerçekten dost kim düşman kim bu ülkede bir türlü çözemedik. Derecelendirme kuruluşu Moody’s en düşük not indirimi ile kimi korkutmaya çalışıyor. Ölmüş kuzu, kurttan korkar mı? Tabi ki bizde sütten çıkmış ak kaşık değiliz, ekonominin durumu ortada ama global risklerin bu kadar yüksek olduğu ortamda bu not indirimi gerçekleri yansıtmıyor diye düşünüyorum. Hafta’nın özlü sözünü yazıp haftalık yorumlara geçelim. “Ramazan’da yalan söyleyenin yüzü, bayram da kara olur.”

BİST100: Geçen hafta yazdığım dana’nın kuyruğu kopacak yorumu Pazartesi’ye kaldı. Bu hafta biraz sert geceçek, bir sürü olumsuz ve olumlu sebep var. Desteklerimiz deki 1.101 minör yükseliş trendinin desteği, kırılırsa 1.081, 1.077 ve 1.064 olarak karşımıza çıkacak. Dirençlerimiz 1.104, 1.111 ve üzerinde ki her kapanış kopuşu tetikler.

DOLar: Geçen hafta psikolojik direnci olan 7.50 den döndü. 7.65 üzerine çıkmadığı sürece gel gitler olur. Piyasa tüm sıkıntılara rağmen tepki veriyor. Sert kırılım aşağı yada yukarı için zaman daralıyor.

ONS ALTIN: Geçen hafta yatay devam eden seyrini bu hafta’nın son işlem gününe kadar sürdürecek gibi görünse de Cuma günü sert bir hareket olacaktır.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum.

Editör: TE Bilişim