Geçtiğimiz hafta yine ekonomik açıdan yalan rüzgârlarının estiği bir hafta oldu. Hafta başından tüm piyasalar MB’sının Perşembe günü açıklayacağı faiz oranlarına kitlenmişti ki, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile MB’sının faiz kararını gölgede bırakacak bir sürpriz açıklaması ile gündemi değiştirdi. Bu sürpriz beklentisi üzerine piyasalar enerji ve petrol hisselerine saldırdı. Yüksek primler yaptırdılar, MB’sı faiz oranlarında bir değişiklik yapmadığını açıklaması üzerine bir sakinleşen piyasa, tekrardan enerji ve petrol şirketlerinde sert alımlara devam ettiler. Cuma günü saat 15.00 de Sayın Erdoğan’ın Karadeniz’de 320 milyar metre küp doğalgaz bulduklarını açıkladı. Açıklar açıklamaz piyasalar birbirini ezerek aldıkları hisseleri, yine birbirini ezerek geri verdiler. Ekonomi piyasaları fil hafızalıdır, hiç bir şeyi unutmaz. Faiz artırmamanın bir ekonomik yansıması mutlaka olacak. Bunun için zaman kollayacaklar. 2004 yılında bulunan doğalgaz yatağını yeniden bulmak ilginç oldu. Bari çapalı bir duba bıraksınlar da yeri kaybolmasın. Artık yol göstermek için bir şeyler yazmanın anlamı da kalmamaya başladı. Çaresizlik o kadar belirgin bir hal almaya başladı ki, dönülmez akşamın ufkuna hızla yol alıyoruz.

Birde 2023 de çıkacak doğalgazı kurtarıcı gören troller var. Artık doğalgaz bedava olacak diye paylaşımlar yapıyorlar. Petrol ve doğalgaz zengini ülke vatandaşları neden bedava kullanmıyor diye sormak geldi içimden. Politika anlayışı artık günlüğe kadar inince, algıda trollerde zorlanmaya başladı. En ilginci vatandaş her güzel haberden sonra tencere bakıyor, kaynayan bir şey var mı diye. Olmadığını görüyor ve doğalgazın rezervinin açıklandığı gün LPG’ye zam geldi. Bu gazla fazla gitmez arkadaşlar, yeni kaynaklar ve yeni algılar bulmak lazım diyelim ve haftanın özlü sözünü yerine Musa Eroğlu’nun şarkı sözlerini hatırlatmak istiyorum “Azrail'in gelir kendi, Ne ağa der ne efendi, Sayılı günler tükendi, Yolun sonu görünüyor.”

BİST100: Geçen hafta düşüşlerin hacimsiz olduğunu, yükseliş için bir umut olduğundan bahsetmiştim. Testere piyasada Cumhurbaşkanının sürpriz açıklaması yeni alımlar için umut olsa da haftanın son günü satışla karşılandı. 1.109 dan haftayı kapatan endeks zorlu bir yeni haftaya giriyor. Yeni ve umut veren hikâyeler olmadığı sürece her alım, satış fırsatı olarak karşımıza çıkacak. Hafta sonu aşağıda 1.060, yukarıda 1.125 takip edilmeli.

DOLar: Sürpriz beklentisi ile 7,20 ye kadar gevşese de sadece yükselişin zamanını uzatmış oldu. Oynaklık 7,60 ile 7,20 arasında devam edecek.

ONS ALTIN: Haftayı 1.940 $ dan kapatan ons altın için dinlenme ve düzeltme sonuna gelinmiş gibi görünüyor. Korkutma amaçlı 1,900 $ lar test edilse bile yön kesinlikle yukarı olacaktır. 2.000 $ üzerinde kalıcılıkta yeni rekorlar gelebilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı ve iyi haftalar diliyorum.

Editör: TE Bilişim