Türk’lerin bir deyimi vardır “Doğmamış çocuğa don biçilmez” diye, Üretilmemiş elektrikli yerli aracın mtv’si daha fabrikası kurulmadan motor gücüne göre %35 ila 85 oranında zamlandı. Tüm dünya elektrikli aracı teşvik etmek için vergiden muaf tutup! üstüne teşvik verirken, bizde üretilmeyen aracın vergisine zam geldi. Olay şaka değil gerçek, şaka olan ülkenin kendisi.

   Sizlere bir şeyler yazdığımda istiyorsunuz ki, boyacı küpü gibi hemen olsun. Sizlere yazdığım bu köşenin amacı, finansal acıdan önünüze ışık tutmak. Yazdığım veya değerlendirdiğim konular üzerine çalışmalar yapıyorum, strateji belirliyorum daha sonrasında elekten geçirip sizlere aktarıyorum. Geçmiş yazılarımda gösteriyor ki söylediklerim hep gerçekleşiyor. Sadece zaman ile olan kısmını siz belirleyeceksiniz, ona göre pozisyon alacaksınız. Zor bir yıla daha yeni başladık. Gelenin gideni arattığı bir yıl olacak diye Aralık ayının son haftasında ki köşemde belirtmiştim. Yıllar değişebilir ama zihniyet değişmediği sürece hayatımızda hiçbir şey değişmez. Okurlarım ve takipçilerimden özlü sözleri kestiğim için tepki alıyorum. Bu hafta sizlere birkaç tane özlü söz ve deyim kullandım, umarım gönlünüz olmuştur. Haftanın analizine geçmeden kendi özlü sözümü de şuraya iliştireyim. “Bazı insanlar, onlar için yaptığınızı anlamazlar. Ta ki siz yapmayı bırakana kadar…”

BİST100: Geçen hafta sizlere 1.480 / 1.510 arası ufak marjlı al sat için uygun, 1.510 üzeri güvenli bölge demiştim. Haftaya 1.473 den başlayan bist100 Pazartesi yükselişinden sonra, Salı günü güvenli bölge olan 1.510 üzeri 1.511 ile kapanış yaparak rahat bir hafta geçirmemizi sağladı. Cuma günü gelen kar ve panik satışları haftayı da 1.527 den kapatmamıza sebep oldu. Peki, bizi bu hafta ne bekliyor. Bu hafta git gellerin çok olacağı bir hafta olacak. Aşağıda 1.480 yine stop noktamız. 1.500 ve 1.578 arası hareket etmesi muhtemel bir hafta olacak. Kırılım yönüne göre hareketler sertleşir. Devam eden ve beklenti doğuran hikâyelerden sebep sert satışlar sadece düzeltme olarak kalır. Sert satışların daha zamanı gelmedi. Üstelik bilanço dönemine girdik. Bist30 ve 100 dışı hisseleri tabi ki ayrı tutuyorum.

DOLar: Geçen hafta verdiğim aşağıda 7,2750 ve yukarıda 7,4320 fiyatlarından bir tarafa evirilmesi gerektiği ve kırılım yönüne doğru sert hareketlerin olacağını yazmıştım. Nitekim aşağı doğru evirildi ve 7,03 leri test ederek 7,05 den haftayı kapattı. Bu hafta oynaklığın biraz fazla olacağı bir hafta olacak, 7’lerin altını test etmeye çalışacaktır. 7.2750 artık direnç olarak karşımıza çıkacak. DOLar’da ki bu düşüşün sebepleri fazla olsa da kesinlikle kalıcı olmayacaktır. İnşallah biz olması tarafındayız ama görünen köyde kılavuz istemiyor. %17 faizle yabancı para girişi, DOLar’da short pozisyon artması ve haliyle yükselen borsada yabancı satışlarının artması, bu işin kime yaradığının göstergesi olabilir. Burada yaşanan zararı ise kimin ne şekil ödeyeceği aşikâr. Yeni zamlar kapımıza yaklaşıyor, hayırlı olsun.

ONS ALTIN: Geçen hafta 1.813$’ı test edeceğini ve kırılması halinde satışların sertleşeceğini yazmıştım. Evet, kırıldı. Satışlar sertleşti ama sonuçta bu ons altın, ederi var piyasası var. Dünya’nın durumu ortada. O yüzden kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmıyorsanız, sorun yok. Haliyle tepki alımları ile yeniden 1.813 lere geri geldi ve haftayı 1.813,67 den kapattı. Yatırımda doğru strateji ve sağlam psikoloji hayat kurtarır. Gram altın soranlar yine çoğaldı. 432/436 arası alım bölgesi demiştim. Evet buranın altına sarktı. Bence yine sorun yok. Ons altında ki hareketlilik ve DOLar/ TL kurundaki oynaklıktan fazlası ile nasibini aldı. Altın çöpe düşse yine altındır. Sadece zaman meselesi.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve iyi bir hafta diliyorum.

Editör: TE Bilişim