Yılın son Merkez bankası toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Piyasalar faiz artırımı beklentisi içine girdiği için döviz de düşüş sürüyor. Sizlere yakın zamanlar da birkaç kere yazdığım gibi, DOLar yılsonunu 7.80 altında kapatmak için mücadelesini sürdürüyor. Eğer ki bu hafta başında dövizde düşüş devam eder ve faiz artırımı gelmezse 7,80 de Çanakkale geçilmez filmini seyredeceğiz.

   Sizlere defalarca yazdığım liyakatsizlik ve işi ehline verin konusunda, geçen hafta devlet kademelerinin ne şartlarda, kimlere verildiğini gördük. Hamza Yerlikaya’nın sahte diploma ile getirildiği görevleri bir hatırlayalım. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, Gençlik ve spor bakanı yardımcılığı, Vakıfbank yönetim kurulu üyeliği ve bir de 2020 Haziran ayında kanun teklifinin çıkmasına büyük emek verdiği sporcu şeref aylığı tasarısı ile ortaokul mezunu olarak 4 adet maaş alıyor. Ülkemizde birçok eğitimini zirvesine kadar almış onbinlerce insan dururken, bu tarz arkadaşların devlet kademelerini parsellemeleri gerçekten çok ilginç. Tabi ki Amerika, Almanya ve tüm dünya bizi kıskanır. Eğitimsiz insanların aldığı kararlar ve verdikleri danışmanlık sonrası ülkenin geldiği durum ortada. İşin ilginç tarafı bu olay sessizce gündem dışı kalacak ve unutulup gidecek. Sonrasında ülkede yapısal reformlar konusunda nasıl UMUT büyüteceğiz, bende çok merak ediyorum.

  Yılın son özlü sözü bu hafta nasip olsun. Finali de sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) den yapalım. “İş ehline verilmezse, kıyamet yaklaşmış demektir.”

BİST100: Geçen hafta verdiğim direnç noktaları her gün tek tek kırarak haftayı 1.408 seviyesinde kapattık. Hafta içi 1.410,32 ile yeni rekor kırdık. Bu hafta ana takip konumuz Merkez bankası faiz kararı normal şartlarda 0,75 / 1,25 baz puan aralığında faiz artış kararı bekliyorum. Dövizde ki geri çekilmeyi kullanarak bu beklentimi boşa çıkarabilirler, Ocak ayında bu sefer 100 – 150 puan arasında artırmak zorunda kalırlar. Bu hafta ki desteklerimiz 1.401, 1.398, 1.377 ve 1.335 sonrası hem yılsonu, reform beklentisi ve CDS’ler de ki düşüşten sebep olmaz diye düşünüyorum. Alım iştahının artması sonucunda ise dirençlerimiz 1.413, 1.434 ve 1.447,38 olarak karşımıza çıkması muhtemel gibi.

DOLar: Geçen hafta ki stratejimiz bire bir oturdu. Haftaya alımla başlayan DOLar, haftayı 7.80 altında 7.6254 den kapattı. Bu hafta MB faiz kararına kadar satış baskısı biraz daha devam edebilir. Olası faiz artırım kararı gelmezse 7.80 ciddi şekilde takip edilmelidir. Birden çok dengenin gözetileceği bir hafta olacağı için günlük işlemlerden uzak durmakta fayda görüyorum. Yıl sonu beklentimi hala 7.80 altında bir DOLar kapanışı olarak koruyorum.

ONSALTIN: Geçen hafta verdiğim iki değer noktalar arasında git geller oldu. Haftayı önemli direnci olan 1.876 üzeri 1.880$’dan kapattı. Altın yılın son zamanlarını çok sever. Bu hafta 1.915$  üzeri fiyatlamalar da alım yönünde sert hareketler oluşabilir.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı ve mutlu iyi bir hafta diliyorum.

https://www.bizimsakarya.com.tr/haftaya-finansal-bakis-makale,8868.html

Editör: TE Bilişim