Koronavirüs salgını nedeniyle hükümetin açıkladığı ekonomik önlemlerin, esnaf açısından son derece yetersiz olduğu ifade edildi. Sakarya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, gerek kredi desteği, gerekse ödemelerin ötelenmesi konusunda umduklarını bulamadıklarını belirterek, ‘Esnaf ortada kaldı” dedi.

25 BİN LİRALlK KREDİ

Hasan Alişan,ekonomik önlemlere ilişkin yaptığı değerlendirmede,esnafa sağlanacağı söylenilen 25 bin lira tutarındaki krediden yaarlanmak için daha öncekooperatiflerden ve KOSGEB’den kredi kullanmama koşulu arandığına işaret ederek, “Böyle bir esnaf kalmadı. Herkes ayakta kalabilmek için bir şekilde kredi kullandı” dedi.

ÖDEMELERİN ERTELENMESİ

Alişan, esnafın önünde kredi kullanımından daha önemli bir sorun olarak ay sonunda yapılacak krdi taksitleri, SGK primleri ve vergi ödemeleri bulunduğunu belirterek, bu soruna çözüm bulunması istedi. Ödemeeri ötelenmesine ilişkin yapılan açıklamalara göre ötelemenin Şubat ayından kaynaklanan ve Mart ayı sonunda ödenmesi gereken ödemeleri kapsamadığını ifade eden Alişan, “Esnafımız bugün kazanıp, yarın ödeyen bir kesim. Yaklaşık 20-25 gündür işyerini açamıyor. Açanlar da sokakta insan olmadığı için işyapamıyor. Çalışanlarının da yükümlülüğünü üstelenen ancak kKazanamayan bu esnaf 3 gün sonra hangi parayla ödemelerini yapacak?” diye sordu.


DÜZELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Açıklanan ekonomik paketin esnafın beklentilerini karşılamadığını dile getiren Hasan Alişan, “Açıklanan tedbirler için müteşekkiriz, fakat esnafın bu şekilde ayakta durması zor. Sözünü ettiğimiz uygulamada yaşanan aksaklıkların düzeltileceğini ve esnafın mağduriyetinin  giderileceğini umuyor ve bekliyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim