Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolasıyla, Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda çiftçilerle verdiği iftar yemeğine katılan Bayraktar, tarımın sorunlarıyla ilgili olarak zaman zaman Tarım ve Orman Bakanı’na, bakanlara, Cumhurbaşkanı ile bir araya geldiklerini, raporlarını verdiklerini bildirdi.

Çiftçilerin, çok önemli bir şey yaptığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Çiftçilerimiz, çok önemli bir şey yapıyor. 82 milyon insanı, 5 milyon mülteciyi, ülkemize gelen 45 milyon turisti besliyor, 18 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağlıyor. Onun için çiftçimizi tarlada tutmamız, çiftçimizin üretmesini sağlamamız çok önemli. Türkiye bugün 18 milyar dolar ihracatla yetinemez. 100 milyonluk bir ülkeyi, belki 70-80 milyon turisti besleyeceğiz ama 45-50 milyar dolarlık da ihracat yapmak zorundayız.

100 milyonluk bir ülkeyi, belki 70-80 milyon turisti besleyeceğiz. Ama 45-50 milyar dolarlık ihracat yapmak zorundayız. Biz bu bölgenin yani Kafkasya’nın, Ortadoğu’nun, Doğu Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın gıda ambarı olmayı hedefliyoruz.  Çünkü onlar Türkiye’ye bakıyor. Türkiye üretirse onlar beslenecek.”

Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar bulunduğunu,   hükümetin aldığı tedbirlerin, çalışmaların olduğunu, bunların önem taşıdığını belirten Bayraktar, bu çalışmalara gerekli katkıları verdiklerini söyledi.

Yapısal sorunları ve maliyetleri muhakkak surette çözmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Bunları halletmemiz lazım. Çünkü sadece gübre, mazot, ilaç değil. Yapısal sorunların getirdiği maliyetler var. Yani sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Bugün parçalanmış arazilerimiz var. İşletme büyüklüğümüz ortalama 61 dekar üstelik tek parsel değil, 11 parsel. Dünyada hiçbir çiftçi böyle bir üretimi, bu arazilerde yapamaz. Ama Türk çiftçisi bunu başarıyor. Eli öpülesi çiftçi bunu başarıyor. Gerçekten çok zor.”

-“Miras hükümlerini değiştiren kanun fevkalade önemli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yıllar önce, arazi parçalanması sorununu götürdükleri ve sorunun çözülmesini talep ettiklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettik. Miras hukukunun değişmesini talep ettik. Talimat verdiler, takip ettiler ve miras hükümlerini değiştiren kanunun çıkmasını sağladılar. Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Bunları sulamaya açacağız. Örgütlenmeyi güçlü hale getireceğiz. Maliyetlerimiz fevkalade yüksek. Sayın Bakanımızla bunu konuşuyoruz. Maliyetlerimizi aşağı çekmemiz lazım. Üreticimizi daha fazla desteklememiz lazım. Bunları yaptığımızda hedeflerimize ulaşacağız.”

-“Sadece çiftçimizin zenginliği için değil ülkenin zenginliği için de

söylüyoruz”

Bunu sadece çiftçinin zenginliği için değil ülkenin zenginliği için söylediğini bildiren Bayraktar, “Enerjiyle beraber tarım sektörü çok önemli sektör deniyor. Bugün gıda bana göre enerjinin önüne geçti ve önümüzdeki yıllarda da bunu hep birlikte göreceğiz. Gıda fevkalade önemli olacak. Ülkeler insanların gıda güvencesini sağlamakta büyük problemler yaşayacak. Bizim böyle bir konjonktürü fırsata çevirmemiz lazım. Türkiye olarak bu bizim elimizde. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

İftara, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile 81 ilden gelen çiftçiler katıldı.

Editör: TE Bilişim