YETKİ BELGELİ OLMALI

SATSO 7. Meslek Komitesi Aylık Olağan Toplantısının ana gündem maddesini oluşturan doğalgaz konusunda yetkisiz firmalara tesisat dönüşümü yaptırmanın riskleri ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Komite Başkanı Doğan Çatalbaş, Çevreci, güvenli ve ekonomik bir yakıt olan doğalgazın ev ve işyerlerinde kullanımı için gerekli olan tesisat dönüşümünün mutlaka yetki belgesi olan firmalara yaptırılması gerektiğini biliyoruz” dedi.

 

CAZİBESİ NEDENİYLE

Sakarya'da her geçen gün doğalgaza olan talebin arttığını kaydeden Çatalbaş, artan taleple birlikte bina ve daire içi tesisat dönüşümünde bazı istenmeyen olumsuzlukların yaşandığını dile getirdi. Çatalbaş açıklamasının devamında “EPDK mevzuatları gereği iç tesisat dönüşümlerinin; dağıtım şirketinden sertifika almış, gerekli eğitimleri alarak belgelendirilmiş mühendis ve usta kadrosuna sahip firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Ancak piyasanın büyümesi ile birlikte oluşan finansal cazibe nedeniyle, yetkisi olmadığı halde yetkisiz olarak doğalgaz iç tesisat dönüşüm işine giren firmalar ortaya çıkmaya başladı. Ucuz fiyat veren, yetki belgesiz firmalara tesisat dönüşümü yaptıran vatandaşların çok büyük bir riske girdikleri bilinmelidir”

 

BÜYÜK RİSK TAŞIR

“Firmaların ya da vatandaşlarımızın yetkisiz firmalarla çalışmaları halinde, vatandaşlarımızın mağdur olacağı bir gerçektir ve yetkisiz firmaların projeye onayı, gaz açma takibi işlemlerini yapmasının mümkün olmadığı, sözleşme süresinde firmanın işi bitirmemesi durumunda sözleşme yaptırımların uygulanmasında muhatap bulamama gibi durumların oluşacağı bilinmektedir. Daha da kötüsü uygunsuz ve projesiz doğalgaz tesisatlarının söktürülebileceği kaçınılmaz bir gerçektir.  Riske atacak bu tür yetkisiz firmalara dönüşüm yaptırmamaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için dönüşümlerini sertifikalı firmalara yaptırmaları çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

 

 

SERTİFİKA SORUN

Doğalgaz dönüşüm işlemi yaptırılırken firmanın sertifikalı olup olmadığının mutlaka sorulması gerektiğini belirten Çatalbaş şöyle konuştu: “Vatandaşımız, görüştüğü firmalara önce AGDAŞ Doğalgaz Yetki Belgesi'ni sormalı, belgeyi gördükten sonra mağdur olmamak için firmanın ayrıca vizesini kontrol etmeleri gerekmektedir. Görüşüp onlaştığı sertifikalı tesisat dönüşüm firması ile işin tanımının yapıldığı, hangi marka malzeme kullanacağının ve ödeme şekillerinin belirtildiği, geniş ve kapsamlı bir sözleşme imzalanmalıdır. İmzalanan bu sözleşme kapsamında, sertifikalı firma tarafından yapılması zorunlu sigorta ile ileride doğabilecek abone mağduriyetleri engellenmektedir”

 

YAŞANAN MAĞDURİYET

“Abonelerimiz; sertifikalandırılmış yetkili firmaların listesine AGDAŞ Web sitesinden ulaşabilirler. AGDAŞ, sertifikalandırdığı tesisat dönüşüm firmalarını denetlemekte ve abonelerinin yaşadığı herhangi bir mağduriyet durumunda bu firmalara mevzuat kapsamında yaptırım uygulamaktadır. Abonelerin sertifikalı firmalarla çalışması bu açıdan da önem arz etmektedir. İç tesisat dönüşümlerinde kalitenin sağlanması ve güvenliğin azami seviyede temin edilebilmesi, dağıtım şirketi ve iç tesisat firması kadar abonenin de sorumluluğundadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim