Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 1’inci Kuruluş Yıldönümünü üniversiteye ait Sapanca Park Otel’de verdiği iftar yemeği ile kutladı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, BAM Başkanı Nuri Koçer, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Baro Başkanı Abdürrahim Burak, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, kaymakam ve belediye başkanları, kurum il müdürleri, STK temsilcileri, üniversite yönetimi ile çok sayıda davetliler katıldı. Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, şehirleri kıymetli kılan hususlardan bir tanesinin üniversiteler olduğunu ifade ederken, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de Necip Fazıl Kısakürek’in “Fikirler aksiyona dönüşmediği müddetçe hükümsüzdür”  sözünü hatırlatarak yeni üniversitenin bilgiyi beceriyle bütünleştirme misyonunun yerinde olduğunu ve belediye olarak üniversiteyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

“ÜNİVERSİTE ŞEHRİNDİR”

Programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, ramazan ayı dolayısı ile iftar sofrasında birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, Milli Mücadelemizin sembolü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı. Üniversitenin kuruluşuna emek verenlere ve bundan sonra da emek verecek herkese teşekkür eden Rektör Sarıbıyık, “Üniversiteler şehirlerle ve hatta ülkelerle anılan farklı özelliklere sahip kurumlardır. Sakarya için yeni bir başlangıç olan üniversitemiz de doğru kurgulanması halinde geleceğe bırakılacak en önemli miraslarımızdan biri olacaktır. İşte burada bulunan veya bulunamayıp da gönlü ve desteği bizle olan tüm dostlarımız, aslında şehirle ilgili yazılacak tarihin de birer kahramanları olarak anılacaklardır. Günümüzde, ülkeler arasındaki rekabet bilgi düzeyinde sürdürülmekte, toplumların geleceği ise verilen eğitimin başarısı ile değerlendirilmektedir. Kaliteli insan: kaliteli iş demektir, kaliteli toplum demektir, güçlü ekonomi demektir, istikbal demektir, güçlü Türkiye demektir. Güçlü bir Türkiye için ise: katma değeri yüksek ürünler geliştirmemiz, kaliteli üretim yapmamız, iyi pazarlar oluşturmamız gerekmektedir. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, bu gelişmelerin, beklentilerin ve amaçların tam da merkezinde yer almaktadır” diye konuştu.  

“KURULUŞ SANCILI OLDU”

Rektör Mehmet Sarıbıyık, üniversitenin kuruluş sürecini de anlattığı konuşmasında, Mayıs ayından sonra birçok yoklukla karşı karşıya kalan üniversitenin yapılandırılma sürecinin sancılı olduğunu belirterek göreve 5 Eylül’de atandığını hatırlattı. Sarıbıyık: “Bütün bu sorunlar ve yokluklar arasında siz değerli dostlarımızın desteği ve duaları ile birlikte SAÜ’nün desteği, Büyükşehir Belediyemizin desteği, belediyelerin ve firmaların destekleri ile işlerimizi planlamaya çalıştık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK ve TÜBİTAK iş birlikteliğinde etkin roller üstlendik, TÜBİTAK’ın ilk etapta az sayıda üniversitenin onay aldığı Sanayi Doktora Programında yer aldık. Kısa adı KÜSİ olan Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde etkin rol üslendik. Lisansüstü eğitim enstitüsünü kurguladık, okullarımızın acil ihtiyaçlarına çözümler ürettik, MYO’larda yüksekokul ve fakültelerde yeni bölümler açmayı planladık. Tarım Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Fakültelerini 5’er bölüm ile faaliyet gösterecek şekilde tasarladık. Deniz Bilimleri Fakültesi ile ilgili çalışmalar yaptık, MYO’larımızın OSB’ler içinde yer alması ile ilgili çalışmalar yaptık.  Araştırma merkezlerini kurguladık ve bir kısmını açtık, Yaşam Boyu Eğitim Merkezini kurduk, Dil Öğretim Merkezini kurduk, Marka ile proje çalışmalarına başladık,  stratejik plan ile ilgili çalışmalara başladık. Bu mekânı Sakarya Park Otel olarak adeta baştan yeniden kurguladık” dedi.

“YENİ KAMPÜS ALANINA İHTİYACIMIZ VAR”

Rektör Sarıbıyık üniversitenin geldiği noktayı da bir kıssa ile ile şöyle vurguladı: “2. Mahmut Selimiye kışlasını denetlemeye gider. Kışladan içeri girer. Her zaman olması gereken ve padişahı selamlamak için atılan 9 pare top atışı olmamıştır. Tabi padişah buna çok kızar ve kışlanın bütün paşalarını toplayarak hesap sorar. Paşalar da sorumlu olarak topçu çavuşunu çağırırlar. Padişah topçu çavuşuna sorar. Neden top atışı yapılmadı? Çavuş cevap verir: Efendim tam 18 tane sebebi var. Padişah: Say bakalım. Çavuş:1-Barut yok. Padişah hemen araya girer: Tamam gerisini sayma. Demiş. Yani topu ateşleyebilmemiz için bizim mekânlara ve en önemlisi kampüs alanına ihtiyacımız var. Kamuoyunun da merakla beklediği Rektörlük yeri ve Kampüs alanları ile ilgili çalışmaları planladık ve en kısa zamanda ilgili aktörlerle görüşerek sonlandırmayı hedefliyoruz. Bizim için en güzeli şu ki ekibimizin morali ve motivasyonu yerinde ve birlikte güçlü olduğumuzun bilincindedir. Ben inanıyorum ki biz birlikte güçlüyüz. Bize güç veren ekip arkadaşlarıma ve siz değerli dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte hepimizin ortak sorumluluğu olan Üniversitemize desteklerinizin artarak devam etmesini umut ediyorum.”

“ŞEHİRLERİ KIYMETLİ KILAN HUSUSLARDAN BİRİ ÜNİVERSİTELERDİR”

Üniversitenin 1’inci Kuruluş Yıldönümünün iftarla birleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, şehirleri kıymetli kılan hususlardan bir tanesinin üniversiteler olduğunu ifade ederek “ Yeni ve ilk olmanın bir heyecanı, gururu ve sorumluluğu vardır. Geleceğe taşınacak binlerce hatırası vardır. Üniversitemiz inşallah beklenenin de ötesinde faydalar sağlayarak ülkemize kıymet kazandıracaktır. Merkezi yönetim, yerel yönetim, STK’lar ve üniversite işbirliğinde bizlere düşen görev en iyi koordineyi sağlayabilmek olmalıdır. Gelecek yıllarda da başarılı bir örnek olacak üniversitemizin 1’inci yıldönümünü kutluyor, hayırlı ramazanlar diliyorum” dedi.

“NİŞANI GÖSTERİP BARUTU DOLDURALIM”

Üniversitenin 1’inci yıldönümünü tebrik eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem Yüce, Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın Konuşmasına atıfta bulunarak “Göndermelerin hepsini aldım. Barutu doldurmamız gerekiyormuş. Nişanı gördüğümüz zaman barut problem değildir. İnşallah nişanı gösterip barutu dolduralım. Üniversitemize kuruluşundan bugüne kadar gerekli destekler yapıldı. Bundan sonra da bu destekler artarak devam edecek. Çünkü gücün temeli bilgidir. Bilgi yoksa güçlü olmak mümkün değildir. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin bir özelliği var. Bu özellik Necip Fazıl Kısakürek üstadımızın bir sözünü bize yaşatacağını ifade ediyor. “Fikirler aksiyona dönüşmediği müddetçe hükümsüzdür” diyor üstat.  Üniversitemizin hedefi de bilgiyi beceri ile bütünleştirmek, yani fikirleri aksiyona dönüştürmek. Bu münasebetle elimizdeki imkânlarımızı bilgiyi beceriye dönüştürecek olan üniversitemiz için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan YÖKAK Başkanı Muzaffer Elmas Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin farklı bir misyona sahip olduğunu belirterek “Artık üniversitelerde eğitim öğretim piyasaya, iş dünyasına, sanayiye, çalıştığı alanlara dokunacak, iç içe olacak. Öğrenci mezun olduğunda buralara kolay adapte olacak. Yaptığı işlerin, projelerin iş dünyasında karşılığı olacak. Dolayısıyla bu misyonla kurulan üniversitenin desteklerle birlikte en kısa sürede hedeflediği noktaya hızla gideceğini ümit ediyorum. Umarım üniversitemiz ülkemize çok iyi mezunlar, projeler, katkılar sunar. Tekrar 1’inci yıldönümünün hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım” dedi.

Programa katılan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan da iki üniversitenin de çiçeği burnunda rektörleri olduklarını ifade ederek, destek verdiği konuşmasında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin 1’inci Yıldönümünü kutladı.

Editör: TE Bilişim