Daha önce uzaktan eğitim platformu UZEP’i 15 farklı üniversitenin hizmetine açarak bu üniversitelerin kendine özgü eğitim süreçlerini uzaktan yürütmesine destek olan Sakarya Üniversitesi, uygulamalı ders ve laboratuvar ders içeriklerini de benzer şekilde Uygulamalı Dersler Platformu (UDEP) üzerinden sunmayı planlıyor.

Uygulama eksikliği giderilecek

2019 başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından dolayı yüz yüze yapılamayan eğitim öğretim etkinlikleri, gelecek nesillerin yetişmesi bakımından önemli riskler oluşturuyor. Bu süreçte örgün eğitim öğretim çıktılarının sağlanmasına yaklaşmak için ülkemizde ve dünyada hemen hemen tüm eğitim kurumları uzaktan eğitim-öğretim teknolojilerini kullanmaya başlarken, sahadaki tecrübeler ışığında uygulamalarındaki eksiklikler daha belirgin şekilde fark edilmeye başlandı. Teorik dersler için öğretim faaliyetleri gerek senkron (eşzamanlı) gerek asenkron (eşzamansız) örgün öğretim hedefleri kapsamında daha sorunsuz yapılabilirken, uygulamaya ve laboratuvar derslerine yönelik eğitim ve öğretimin yapılmasında eğitim öğretim çıktılarını sağlamaya yönelik önemli risklerin olduğu tespit edildi. Söz konusu risklerin azaltılması için de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve TÜBİTAK tarafından da “Sanal Laboratuvar” projesi başlatıldı.

Tüm laboratuvar ve uygulamalı dersler UDEP’te yer alacak

Sakarya Üniversitesi, teorik derslere yönelik önemli gelişmeler gösterirken, geçmişten gelen tecrübesi ile örgün öğretime eşdeğer başarı sağladı. Buna karşın uzaktan eğitimle, uygulamalı ve laboratuvar derslerinde görülen eksikliğin giderilmesinin ve örgün öğretim hedeflerine ulaşılmasının da mümkün olabileceği tecrübe edildi. Sakarya Üniversitesi bu kapsamda yeni bir projenin uygulamasına başlayarak, tüm laboratuvar ve uygulamalı derslerin içeriklerini yeni bir platform üzerinden hem SAÜ öğrencilerine hem de ülkemizin tüm eğitim öğretim kurumlarının hizmetine sunmayı hedefliyor.

UDEP Platformu nedir?

UDEP platformuna http://udep.sakarya.edu.tr internet adresinden erişilebiliyor. Sağlık, Bilişim, Mühendislik ve Fen-Edebiyat alanlarında güncel olarak 200’e yakın uygulama dersi videosuna hali hazırda erişim sağlanabiliyor. UDEP platformunda erişime açılan uygulama ders içerikleri 2020-2021 Güz Dönemi uygulamalarını kapsarken, 2020-2021 Bahar Dönemi için belirlenen uygulama dersleri için hazırlıklara da başlandı. Planlanan uygulamalı ders içeriklerinin tamamlanması ile 2021-2022 Güz Eğitim Öğretim dönemi başlarken, yaklaşık 600 uygulamaya ait içerikler hazır hale gelecek. SAÜ, oluşturduğu platform üzerinden YÖK ile gerekli görüşmeler ve paylaşımlar yaparak, tüm uygulamalı içerikleri Türkiye’nin eğitim-öğretim kurumlarının hizmetine sunacak.

Editör: TE Bilişim