Tedbire gerek yok mu?

Bir ay önce okullarda incelemelerde bulunan ve yüz yüze eğitim sürecinde pandemiyle mücadelede neler yapıldığını araştıran Eğitin Sen'e bağlı “ Sakarya Eğitim İzleme Kurulu ” ilk açıklamasını yayınladı. Yapılan açıklamada; ''Tam da 14 yaşındaki öğrencimiz Semir'in covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği günlerde, Milli eğitim bakanı Ziya Selçuk, "okullar, çarşı pazardan daha güvenli" açıklamasını yaptı. "Okulların çarşı pazardan daha güvenli olması” yeterli midir? Okulların çarşı pazardan daha güvenli ise önlem almaya gerek yok mudur?'' denildi.

Her okulda en az bir pozitif var

 Sakarya Eğitim İzleme Kurulu yaptığı açıklamada her okulda en az bir pozitif vakaya rastlandığı vurgusunu yaparak söyle söyledi; ''Pandeminin ikinci dalgası çok sert geçiyor. Okullardan bir bir peşine Corona pozitif haberleri geliyor. Öğrencilerden öğretmenlere,  hizmetlilerden memurlara, servis görevlilerinden kantin çalışanlarına her gün mutlaka yeni bir vaka haberi alıyoruz. Günlük ya da haftalık vaka olan okul sayısı vb. liste tutmak artık imkânsız halde. Sakarya'da artık hemen her okulda en az bir pozitif vaka var''.

Ortaya çıka sonuçları maddeler halinde açıklayan Eğitim Sen listesinde şu maddelere yer verdi:

1.Okullarda eğitim, merkezi düzeyde alınan önlemlerle değil öğretmenlerin kişisel duyarlılık ve fedakârlıkları ile sürmektedir, bu nedenle öğretmen inisiyatifinin daha belirgin ve yoğun olduğu "ilkokullar" ortaokul ve liselere göre nispeten daha güvenli durumdadır.

2. Sınıfların seyreltilmeleri bilimsellikten uzak, göstermelik düzeydedir. Dersliklerin metrekare hesabı yapılmadan sadece sınıf mevcudu ikiye bölünerek yapılmaktadır. Örn. 40 kişilik sınıf 20+20 olarak bölünmekte ama dersliğin 20 kişiye uygun olup olmadığına bakılmamaktadır.

İkili eğitim yapan okullarda, aynı dersliği sabahçı ve öğlenci iki ayrı grup kullandığından sınıf mevcutlarının ikiye bölünmesi bir anlam taşımamaktadır.

3.Okullarda temizlik yapacak personel ihtiyacı hala devam etmektedir. Kapı kolları, merdiven korkulukları, lavabolar, kantin bankoları gibi sık kullanılan ortak alanları bırakın anlık olarak temizlemeyi, günlük olarak dahi temizleyecek personel sıkıntısı duyan okullar mevcuttur. Var olan az sayıdaki hizmetli personelin iş yükünü arttırmak dışında bir çözüm üretilmemektedir

4. İşletmede meslek eğitimine (staj) giden meslek lisesi öğrencilerinin haftanın belirli günlerinde okula gelmeleri bulaş riskini artırmaktadır.

5. Pozitif vakaların temas ettiği diğer öğrenci, öğretmen ya da diğer personele test yapılmadığından özellikle “süper taşıyıcılık” riski bulunan öğrencilerin taşıyıcı olup olmadıkları takip edilmemektedir.

 6. Sürekli okullar öğrenci ve öğretmenler gündeme getirilmekte ancak İl ve İlçe Milli eğitim müdürlüklerinde çalışan, hizmetli, memur, vhki, şoför vb. personel göz ardı edilmektedir. Okullar açılsa da açılmasa da çalışmaya devam eden bu personel için neredeyse hiçbir ek önlem alınmamaktadır.

Acil önlemler alınmalı

Eğitim Sen tarafından yapılan incelemelerde görülen eksiklere dair de bir liste hazırlandı. Listede salgınla mücadele için atılması gereken adımlar madde madde listelenirken acil olarak yapılmalı notu düşüldü. Liste ise şu şekilde:

1. Yeterli temizlik personeli alımı yapılmalıdır.

2. Okullarda (maske, dezenfektan, yüzey temizleyici vb.) hijyen koşulların oluşturulması için gerekli bütçe sağlanmalıdır.

3. Sınıfların seyreltilmesi için;

Köy okullarının açılması, kontenjanı dolmayan okullar ile atıl durumdaki kamu binalarının kullanılması ve gerekirse okul bahçelerinde konteyner sınıfların açılması yoluna gidilmelidir.

4. Seyreltilmiş sınıflar için yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.

5. Her okula yeterli sağlık personel atanmalıdır

Editör: TE Bilişim