Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TV100 ekranlarından canlı yayınlanan ‘Üniversite Yolunda’ programına konuk olarak Bengü Kantekin’in sorularını cevaplandırdı. Yaklaşan üniversite sınavları ve tercih dönemine ilişkin olarak SUBÜ’nün eğitim modeli, mezunlarının istihdam olanakları, kampüsün sağladığı imkânlar ve Sakarya’nın öğrencilere vadettiklerinin konuşulduğu programda +1 mezunu olmanın avantajları da masaya yatırıldı.

İş kurabilecek kapasitede mezunlar

Tercih süreci yaklaşan üniversite adayı öğrencilerine gönüllerine göre bir gelecek dileyerek sözlerine başlayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Günümüzde sadece bilmenin yetmediğinin farkındayız. Yaparak öğrenmeyi esas alıyoruz. Sakarya her türlü güzelliğin yanı sıra güçlü bir sanayiye, tarıma ve turizm potansiyeline sahip. Ulaşımı son derece kolay. Böyle bir ortamda üniversite sonrası iş bulmanın kolaylığını bir kenara atamayız. İş dünyasına yönelik olarak iş kurabilecek kapasitede insan yetiştirmek önemli” diye konuştu.

İhtiyaca yönelik birimler

Sakarya’nın öne çıkan özelliklerini dikkate alarak şehrin aktörleriyle yaptıkları görüşmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yapılanan bir üniversite olduklarını belirten Sarıbıyık, “Sanayiye ilişkin mühendislik bölümlerinin yer aldığı Teknoloji Fakültemiz, potansiyeli işleyecek Turizm Fakültemiz, sağlık turizmine katkı sağlayacak Sağlık Bilimleri Fakültemiz, dış ticarete yönelik bölümleriyle Uygulamalı Bilimler Fakültemiz, sporcu şehrine yakışan ve 110’un üzerinde milli sporcusu olan Spor Bilimleri Fakültemiz ve bereketli topraklarda çok çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesi dolayısıyla oluşturduğumuz Ziraat Fakültemizde öğrencilerimizi iş dünyasının taleplerine uygun olarak onların istediği nitelikte ve onlarla birlikte yetiştiriyoruz.”

İş dünyası öğrencileri tanıyor

+1 Eğitim Modeli sayesinde her alandaki öğrencileri bir dönem tam zamanlı olarak iş dünyası ile buluşturdukları bilgisini veren Sarıbıyık, “Böylelikle öğrencilerimiz daha okulu bitirmeden iş tecrübesine sahip oluyor. Bu gerek çalışacakları yerler için gerekse kendi işlerini kurmaları için yardımcı oluyor. Çünkü sahayı bildiğiniz zaman neye ihtiyaç olduğunu ve hangi işi kuracağınızı da bilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise bu model çerçevesinde iş dünyasının öğrencilerimizi tanıması ve uygulamalı eğitimin ardından işe alması. Bizim öğrencilerimiz mezun olduklarında ‘tecrüben var mı?’ sorusuna, ‘evet tecrübem var’ diyebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Ciddi başarılar elde ettik

Lisansüstü düzeyde eğitim gören öğrencileri de iş dünyası ile bir araya getirdiklerini söyleyen Sarıbıyık, “Hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin iş dünyasının sorunlarına çözüm üreten nitelikte olması için çalışıyoruz. +1 Eğitim Modeli’nin öncüsü olarak iş dünyası ile yaptığımız görüşmelerde ‘işinizi genişletmek ister misiniz?’ diye sorduğumuzda ‘evet, nitelikli insan bulursam işimi genişletirim’ karşılığını veriyorlar. ‘Eğitim modelimiz sizin nitelikli insan bulmanıza katkı sağlar mı?’ sorumuza yüzde 90’ın üzerinde ‘evet, sağlar’ cevabını alıyoruz. ‘Bu öğrenci size geldiğinde iş teklifinde bulunur musunuz?’ şeklindeki sorumuza ise meslek yüksekokullarında yüzde 90’ın, fakültelerde yüzde 85’in üzerinde bir evet karşılığı görüyoruz. Öğrenciler de genel itibariyle üniversiteyi bir meslek edinmek için okuduklarını söylüyorlar. Biz modelimizle çok ciddi başarılar elde ettik.”

40’a yakın öğrenci kulübü

Eğitim-öğretim süreçlerinde öğrencinin öğrenmeyi kendi kendine gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayan Sarıbıyık, “Hocalarımızın da burada mentörlük görevi üstlenmesi gerekiyor. Günümüzdeki gençler ailelerinden görüş almak yerine kendileri bir şeyler yapmayı daha kıymetli buluyorlar. Bizim de bu doğrultuda 40’a yakın öğrenci kulübümüz var. Bazı öğrenciler fotoğraf çekmeye, bazıları paraşütle atlamaya, bazıları robotiğe ilgi duyar. Bazıları doğayı sever. Öğrenci kulüplerimiz geniş bir çerçevede ilgi alanına hitap ederek aktif bir şekilde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Biz öğrencilerin yaptığı işi kıymetli buluyor ve bu çalışmaları gönülden destekliyoruz. Hocalarımızın yaptığı çalışmalarla öğrencilerimizin yaptığı çalışmaları eşleştiriyoruz.”

Editör: TE Bilişim