Diyet denilince herkesin aklına kısıtlı listeler, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir gibi tabirler geliyor. Çoğu kişi diyet sürecinde aç kalacağından korktuğu için sağlıklı beslenmeyi bir tabu olarak görüyor peki bu ne kadar doğru? Diyet demek gerçekten de kısıtlı listeler mi demek? Bir kez liste dışına çıktığınızda tüm haftanın emekleri çöpe mi gidiyor?

Öncelikle sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşam ve yaşlanmanın bir ayağı olduğunu kabul etmelisiniz. Egzersiz, düzenli uyku ve sağlıklı beslenme sağlıklı yaşamın 3 ayağını oluşturuyor. Yani diyet denilince sadece zayıflamak olarak algılamamalısınız.

İnsanların zayıflama süresince ve sonrasındaki koruma sürecinde yaptıkları en büyük hata kalorisi yüksek bir öğün tükettim diyetim boşa gitti en iyisi yarın tekrar başlarım düşüncesi. Yani “Ya hep ya hiç” düşüncesi.

Öncelikle vücudumuz kusursuz olarak tasarlanmış bir organizma. Ve elindeki kaynakları en iyi şekilde kullanmak için yaratılmış. Kilo vermek kısa sürede gerçekleşmediği gibi kilo almak da kısa sürede gerçekleşen bir durum değil. Yüksek kalorili bir öğün sonrasında tartıda kilo almış olarak görünmeniz çoğunlukla yağ kütlesi değil su kütlesidir. Bu nedenle kaçamak yaptığınız öğünün sonrasındaki beslenme planınıza kaldığınız yerden devam etmeniz önemli. Fakat yapılan kaçamağın içeriği ve sıklığı da önemli olmalı sizin için. Haftada 1-2 gün kalorisi yüksek bir besin tüketmek yağ kütlenizde bir artışa sebep olmaz fakat bu öğün sıklığı haftada 3-4 gün olursa vücudunuz yavaş yavaş yağlanmaya başlar.

Peki kaçamak yaptım sonrasında nasıl bir beslenme planı uygulamalıyım?

Eğer fazla kalori aldığınız öğün gün içerisinde tek bir öğünse sonraki öğünde size önerilen besinleri tüketin. Gün içerisinde daha hareketli olmaya çalışın ve su tüketiminizi arttırın.

Ama kaçamak yaptığınız öğün birden fazla öğün ise ya da 2-3 günlük bir süreçse sonraki günlerde karbonhidrat içeriği daha az, sebze içeriği daha fazla olan öğünleri tercih edin. Su tüketiminizi arttırın. Yeşilçay, ıhlamur, rezene gibi sindiriminizi rahatlatacak, metabolizmanızı hızlandıracak bitki çaylarını tercih edin.

Unutmayın diyette yapılan en büyük hata yarın devam ederim düşüncesi. Hangi öğünde kaçamak yaparsanız yapın sonraki öğünde kaldığınız yerden devam etmelisiniz.

Sağlıklı haftalar dilerim…