Çeşitli gıda takviyeleri çok uzun zamandır hayatımızda. Covid-19 salgını ile takviye kullanımı belki de son yüzyılın en fazla takviye kullanıldığı dönemdir.

Takviye kullanımında öncelikle gerekli mi gereksiz mi sorusunu sormak önemli. Çünkü bizim temel vitamin ve mineral kaynağımız besinler. Fakat zamanla sindirim sistemindeki bozukluklar besinlerin sindirilmesi ve emiliminde bir takım eksiklerin oluşmasına neden olup çeşitli vitaminlerin yetersiz alımına neden olabilir. Ya da vejetaryen, vegan veya ketojenik diyet gibi bir takım besinlerin diyetten çıkarıldığı durumlarda da takviye kullanımı gerekli olabilir. Son dönemlerde özellikle pandemi döneminde evde uzun zaman geçirme sonucunda hepimizde güneşlenme süresi azaldı veya güneş kremi gibi koruyucular nedeniyle D vitaminini emilimi azaldı. Bunun gibi pek çok sebep vitamin takviyesi kullanımının zorunlu olabileceği durumlar. Fakat ihtiyaç dışı takviye kullanımı uzun vadede karaciğer, böbrek gibi organlara zarar verebilir. Bu nedenle takviye kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor.

Çoğu kişi özellikle diyet yaptığı süreçte vitamin takviyesi kullanması gerektiğini düşünüyor veya pandemiden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviyeleri mutlaka kullanmalıyım gibi yanlış bir algıya sahip. Vücudunuzda besinlerin emilimi ile ilgili herhangi bir sorun yoksa ve hekiminizin yaptırdığı kan tahlillerinde bir eksiklik yoksa vitamin takviyesi kullanmanıza gerek yok. Çünkü yeterli ve dengeli beslenildiği sürece vitamin ve mineralleri yeterli miktarda besinlerden alırsınız. Ama son dönemlerde pek çok kişide D vitamini maalesef yetersiz ve çoğu kişi doğru güneşlenmediği için yetersizliği sık görülen bir vitamin. Bu nedenle günlük almanız gereken miktarı düzenli bir şekilde takviyelerle alabilirsiniz.

Ya da sindirim sistemi ile ilgili sorun yaşıyorsanız probiyotik takviyeleri de düzenli kullanabilirsiniz. Çünkü probiyotikler bağırsakla işlev görecek şekilde formüle edildiği için ve düzenli olarak vücudumuza alınıp atıldığı için yine herhangi bir olumsuz yan etkisini görmezsiniz. Sadece her probiyotiğin içeriği farklı olduğu için herkeste aynı marka faydalı olmayabilir.

Sporcular yine takviye ve protein tozu kullanılmasını gerekli gören grup. Spora yeni başlanıldığı dönemde besinlerle yeterli protein alınamıyorsa bir süre protein tozu kullanılabilir fakat zamanla beslenme düzenlenmeli ve besinlerle yeterli protein alınması hedeflenmelidir.

Takviye kullanılırken yapılan en büyük hata malesef beslenme düzenine dikkat etmemek. Fakat ne kadar takviye kullanırsanız kullanın yeterli ve dengeli beslenmedikçe özellikle günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmedikçe kullandığınız takviyenin bir etkisini göremezsiniz. Çünkü vücudumuzda her şey bir denge içerisinde ve genel sağlık için vücudumuzu içten beslemek önemli. Bunun yanında düzenli uyumak, düzenli egzersiz yapmak da yine sağlığımız için olmazsa olmazımız. Bu nedenle doğru zamanda, yeteri kadar, doğru takviyeyi kullanmak ve sağlıklı beslenme önemli.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…