Sanılanın aksine diyet yapmak, kalori kısıtlaması yapmak kolay bir şey değil.Vücudumuz malesef bir makine gibi çalışmıyor. Günlük alacağımız kaloriyi azaltıp rahatlıkla kilo verme gibi bir durum söz konusu değil.Uykumuz, gün içindeki stres durumumuz, sıvı alımımız, kas kütlemiz, genlerimiz hepsi kilo alma ve verme sürecinde etkili. Ama ne olursa olsun istedikten sonra yapılamayacak bir şey değil.

Peki nasıl oluyor da bazı insanlar bu süreci rahat bir şekilde sonlandırırken bazı insanlar bu süreçte zorlanıyor.

Diyet motivasyonunu bozan faktörleri hayatınızdan çıkararak siz de bu süreci rahatlıkla başarı ile sonlandırabilirsiniz.

  • Diyete başlarken ve devam ettirirken erteleme huyunuzdan vazgeçin. Pazartesi diyete başlarım, bugün diyetimi bozdum yarın devam ederim gibi bahaneler size sadece zaman kaybettirir. Özellikle kaçamak yapılan öğünün ardından yine diyetini bozacak öğünler tercih etmek kilo almanıza neden olabilir.
  • Spora başlayacağım ama hava yağmurlu yürüyemem, spor yapacak arkadaşım yok, spor yapacak zamanım yok gibi bahaneler yine sizi olumsuz etkileyen aşağı çeken faktörler. Pandemi sürecinde evde de spor yapabileceğimizi, aylarca kimse ile görüşmeyip evde tek başımıza zaman geçirebileceğimizi öğrendik. Bu nedenle spor konusunda net hedefleriniz olsun. Ne olursa olsun o gün hedeflediğiniz sporu gününü aksatmadan yapın.
  • Bugün bir kutlama yemeği var, doğum gününde kaçıracağım, arkadaşlarımla dışarıda yemek yiyeceğim diyetimi bozacağım gibi düşünceler sadece diyetinizin devamlılığını olumsuz etkiler. Düzenli spor yapıp, yeterli su içtiğiniz sürece, geri kalan günlerde diyetinizi uyguladığınızda bir günlük fazla tüketim size kilo aldırmaz.
  • 2 hafta kilo veremedim. Sanırım kilo veremeyeceğim diyeti bırakıyorum gibi düşünceler herkeste zaman zaman oluşur. Vücudumuzun bir makine olmadığını her zaman aynı hızla kilo veremeyeceğini bilmelisiniz. Bazen plato dönemi dediğimiz bir önem olabiliyor. Bu durumda spor düzeninizi sürdürüp diyetisyeninizin sizin için planladığı diyete sadık kalmanız gerekiyor.
  • Evdekiler, iş yerindekiler yanımda sevdiğim şeyleri tüketiyor. Bu durum diyet yapmamı zorlaştırıyor. Sanırım bu bahane en çok arkasına sığındığımız bahane. Siz diyeti kendi istediğiniz için yapıyorsunuz kimse sizi bu konuda zorlamıyor. Bu nedenle kimse yemek düzenini size göre ayarlamak zorunda değil istediği öğünü tüketebilir. Siz iradeli bir şekilde diyetinize devam etmelisiniz.
  • Stresli anlarımda tatlı tüketmek istiyorum. Duygusal açlık yaşıyorum. Bu son dönemlerde en sık kullanılan tabir sanırım. Biz toplum olarak mutlu günlerimizde de yemek üzerine planlar yapıyoruz, kötü günlerimizde de. Stresli anlarınızda yemek yeme isteği özellikle tatlı tüketimi beyninizin kolay yoldan mutlu olmak için tercih ettiği bir seçenek. O anki stresinizi yemeğe yöneltiyorsunuz. Bu gibi durumlarda kahve tüketmek, yürüyüş yapmak, nefes egzersizleri yapmak yemek yemenizin önüne geçecektir.

Diyet bahanelerini bırakıp güzel bir süreç geçirmeniz dileğiyle

Sağlıklı haftalar dilerim...