Diyet sürecinde çoğu danışanımdan duyduğum cümle” bu hafta sizin verdiğiniz öğünden daha az yedim ama kilo veremedim”. Çoğu kişi kilo vermek için çok düşük kalorili diyet yapması gerektiğini düşünür. Ya da tüm gün uygulanan açlık diyetlerini uygular. Fakat vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için dışarıdan enerji alımına ihtiyaç vardır.

Günlük rutinde herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan bir kadının enerji ihtiyacı 1200 kalori, erkeğin ise 1600-1800 kalori arasındadır. Çoğu kişi diyet sürecinde 1000 kalori ve altında kalori içeren diyetleri tercih ediyor. Bu diyetler başlangıçta hızlı kilo verimini sağlasa da uzun vadede kas kaybına sebep olacağı için ve metabolizma hızını düşüreceği için tercih edilmemesi gereken diyetler.

Aralıklı oruç gibi diyet yöntemlerinde haftada 2 gün 600 kalori diğer günlerde ise kişinin ihtiyacı olan kaloriyi almasını sağlayacak diyet yöntemleri mevcut. Bu diyet seçeneği diğer sağlıksız diyetler gibi vücuda herhangi bir zarar vermiyor. Çünkü 2 gün dışında ihtiyacınız olan kaloriyi yeteri bir şekilde alıyorsun.

Kilo verme süreci aslında çok basit bir matematik işlemi. Aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamalısınız. Aldığınız kaloriler sizi besleyecek vücudunuzun kullanacağı besinlerden olmalı. Çünkü az protein çok yağ ve karbonhidrat içeren diyetler vücudunuzun yağlanmasına sebep olur ve bu da kilo almanızı tetikler.

Diyette aç kalma konusunda yapılan hatalardan birisi de açlık sürelerini doğru planlayamamak. Son dönemlerde çok popüler olan sağlık için de çok fazla olumlu etkisi olan aralıklı oruç diyetinde çoğu kişi açlık saatlerini gün içinde tokluk saatlerini ise akşam yemeği ile yatma saati arasında planlıyor. Fakat kilo vermek için açlık saatlerinin tam tersi olması gerekiyor. 10-18:00 saatleri veya 12-20:00 saatleri arası yemek saati geri kalan saatler açlık saati olmalı. Ayrıca tüm gün aç kalıp akşam öğününde yüksek kalori alımı yine kilo almayı tetikler. Çünkü vücudumuzun gün içinde sağlıklı çalışabilmesi için gün içerisinde enerjiye ihtiyacı var. Yeterli enerji alamazsa metabolizma hızını yavaşlatır ve bu durum kilo alımına neden olabilir.

Sağlıklı kilo vermek ve yaşam için iyi planlanan açlık önemli. Çünkü açlık sürelerinde vücudumuz kanserli hücrelerin parçalanması, diğer yapım ve onarım işlemlerini gerçekleştirir. Kilo verme sürecini destekler. Ayrıca sağlıklı planlanan açlık Alzheimer, demans, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde de faydalı. Bu nedenle bizim için bu kadar faydalı olan açlığı avantajımıza çevirmek bizim elimizde.

Sağlıklı haftalar dilerim…