Son dönemlerde televizyonda, sosyal medyada herkesin diyet tatlı tarifi geliştirdiğini ve tükettiğini görüyoruz. Peki diyet tatlılar gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı?

Diyet tatlıların ilk geliştirilme amacı diyabet hastası, kalp hastası veya böbrek hastalığı olan bireyler için onların tüketebileceği içeriğe sahip bizim tükettiğimiz tatlılardan biraz daha farklı.

Ama şerbetli ve sütlü tatlıların kalorilerine kolay bir şekilde erişmeye başladıktan sonra ne yediğimizin farkına vardık ve bunu nasıl daha sağlıklı hale getirebiliriz diye düşündük. Önce şeker yerine kalorisiz diyabetik tatlandırıcıları kullanmaya başladık. Daha sonra bunlar zararlı denildi tatlıları tatlandırmak için kuru meyve, bal, pekmez kullanmaya başladık. Un zararlı denildi nohut unu, fındık unu, badem unu kullanılmaya başladık tatlılarda. Peki bunların sağlıklı olduğunu dair bilimsel bir alt yapı var mı?

Sağlıklı beslenme sürecinde amaç aldığımız kalori ile harcadığımız kalorinin dengeli olmasını sağlayıp çeşitli beslenmektir. Tatlılar bizim var oluşumuzdan itibaren aradığımız bir besin grubu. Doğum anından itibaren tatlı tatları tüketmeye daha yatkınız. Eski zamanlarda bu ihtiyacımızı sadece meyvelerden karşılarken zamanla şeker pancarından elde edilen şeker, reçel, çikolata, kek, kurabiye gibi yiyecekler girdi hayatımıza. Her geçen gün tüketimi artan bu besinler obezite, diyabet, kanser gibi hastalıkları da beraberinde getirdi. Bu nedenle son zamanlarda artan farkındalıkla beraber tatlılarımızda dönüşüme uğramaya başladı. Artık amacımız kalorisi düşük, şeker içeriği düşük sağlıklı tatlıları tüketmek.

Diyet tatlıları yaparken tahıllı un, çavdar unu, badem unu, nohut unu gibi un çeşitlerini kullanmak tatlının glisemik indeksinin düşürülmesi ve lif oranının artması açısından çok daha iyi bir seçenek.

Şeker yerine diyabetik tatlandırıcıların kullanılması, kuru meyvelerin kullanılması ise diğer bir seçenek. Fakat son dönemlerde benim gözlemlediğim bal, pekmez gibi besin grubunun eklendiği, pişirilerek hazırlanan tatlılar ise sağlık açısında oldukça riskli. Bunun nedeni hazırlanma sıcaklığı bilinmeyen pekmezin ve balın ısıya maruz kalması nedeniyle oluşturduğu kanserojen madde oluşumu. Bu nedenle bu iki besini kullanırken dikkatli olun. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez yerine ambalajlı, paketlenmiş pekmezi pişirilerek hazırlanan tatlılarınızda kullanın.

Diyet tatlıları herhangi bir hastalığa özgü yapmıyorsanız, gün içerisinde ara öğün olarak tüketmek için hazırlıyor veya satın alıyorsanız porsiyon kontrolü yapmak gerekli. Çünkü bu tatlılar çoğu zaman farkında olmadan yüksek kalori içerebiliyor.

Doğru içeriğe sahip, doğru sıcaklıkta pişirilmiş diyet tatlıları uygun miktarda tükettiğinizde  sizin için faydalı. Fakat porsiyon kontrolü yapmadan tüketilmesi ve uygun şartlarda hazırlanmaması uzun vadede size zarar verebilir.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim..