Zincir Marketler ve AVM’lerin küçük esnafa zarar verdiğini yıllardır söylüyoruz!

Söylemekten dilimizde tüy bitti!

Sen istediğin kadar söyle dur, Ankara’dakiler iyi sağır rolü yapıyor!

Pandemi sürecinde küçük esnaf inim inim inlerken, zincir marketler krizi ranta çevirdi!

Pandemi dönemini fırsat bilen zincir marketler, raflarındaki fiyat etiketlerini 1 akşamda değiştirerek, krizi fırsata çevirdiler!

Ayçiçek yağında yapılan fiyat oyunlarını unutmadık!

Gıda ürünlerinin fiyatlarında yapılan Ali Cengiz oyunlarını unutmadık!

Pandemi sürecinde millet can derdindeyken, zincir marketler rant derdindeydi!

30.11.2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile küçük esnafın dükkanını kapatıyor!

Sokağa Çıkma Kısıtlaması saatlerinde, market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçi esnafı saat: 10:00 ile 17:00 saatleri arasında açık!

Kısıtlama günlerinde; züccaciye, kırtasiye, kundura, giyim, elektronik ve elektrik, büfe ve gazete bayileri, tekel bayiler, kozmetik ürünler, hediyelik eşya ve çiçekçi dükkanları kapalı!

Kısıtlama saatlerinde kapalı olan esnafların sattığı ürünleri reyonlarında bulunduran zincir marketlerde açık!

İçişleri Bakanlığının yayınladığı bu genelgeyi fırsata çeviren zincir marketler, haksız rekabete yol açıyor!

Haksız rekabetle ilgili SESOB Başkanı Hasan Alişan’ın bir çalışması olmuştu.

Başkan ALİŞAN, yürütmeyi durdurmak için DANIŞTAY’A başvurmuştu…

SESOB Başkanı Hasan Alişan, kendilerine bağlı esnaf ve sanatkârların kapalı olduğu saatlerde zincir marketlerin kapalı olan esnaf ve sanatkârın faaliyet konusu ürünleri farklı reyonlarda satmasının haksız rekabet olduğunu ve anayasaya aykırı olduğunu düşündüklerini ifade ederek, yürütmeyi durdurmak için DANIŞTAY’A başvurduklarını söylemişti.

Danıştay yürütmeyi durdurma kararı alırsa, başkan ALİŞAN büyük bir iş başarmış olur!

Danıştay başvurusu için yapılan mücadele; “SESOB Başkanı Hasan Alişan, Pandemi döneminde esnaf için ne yaptı? “ Diye soranlara da cevap olsun!

Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı haksız rekabetin kalkması için, ivedilikle çıkmalıdır!

Adalet, herkese eşit dağıtılmalıdır!

Hz. Ali’ye sormuşlar; devletin dini var mı? Diye
Hz. Ali cevap vermiş; Var, devletin dini adalettir. Adaleti olmayan devlet zaten dinsizdir!!!

*****

MİLLETVEKİLİ DİKBAYIR ESNAFA SAHİP ÇIKTI!

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır zincir marketlerin yarattığı haksız rekabetin ortadan kaldırılması konusunda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi sundu.

Ruhsar Pekcan’ın soru önergesine cevap vermeye bakanlık ömrü yetmedi!

Ruhsar Pekcan gitti, yerine Mehmet Muş geldi!

Bakalım Mehmet Muş, 'Küçük ve orta ölçekli işletmeleri büyük zarara uğratan zincir marketlerle ilgili soru önergesine nasıl bir cevap verecek?

Ruhsar Pekcan, Pandemi boyunca esnaflara ayıracak vakit bulamadı!

Eski bakan Pekcan, kendi şirketinin Ticaret Bakanlığına dezenfektan ürünleri satmasıyla meşguldü!

Milletvekili Ümit Dikbayır Soru Önergesinde Neler Dedi?
--Türkiye genelinde her gün sayıları hızla ve kontrolsüz bir biçimde artan marka zincir marketler küçük esnaf ve sanatkarlara ekonomik açıdan büyük zararlar vermektedir.

--Market zincirlerinin geniş ürün yelpazesi ile ürün ayrımı gözetmeksizin satış yapması bakkal ve küçük marketleri bitirme noktasına getirmiştir.

--Zincir marketlerde beyaz eşya, züccaciye, çiçek ve oyuncak gibi sınırı olmayan ürünler satılmaktadır. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük zarara uğramaktadır.
--Ortada büyük bir haksız rekabet bulunmaktadır. Özellikle pandemi döneminde ekonomik zarar, orta ve küçük ölçekli işletmeler için daha yüksek rakamlara ulaşmıştır. Zincir marketlerin alanlarının sadece gıda ve temizlik ile sınırlandırılması gerekmektedir.

MİLLETVEKİLİ DİKBAYIR TİCARET BAKANINA 6 SORU SORDU
1- Marka market zincirlerinin kurulması ve ürün çeşitliliğinin belirlenmesi ile ilgili herhangi bir yasal mevzuat var mıdır?
2- Küçük ve orta ölçekli İşletmeleri korumak amacıyla market zincirlerinin ürün yelpazesini kısıtlayıcı bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
3- Zincir marketlere ne sıklıkla denetim yapılmaktadır?
4- Gıda fiyatlarında çok yüksek artışlar söz konusudur. Bu zincir marketler piyasayı da belirleme noktasına gelmiştir. Gıda fiyatlarındaki artış azalış gibi nedenlerle bu marketlere yazılan ceza var mıdır?
5- Zincir marketler nedeniyle kapanan orta ve küçük ölçekli işletme sayısı ülke genelinde nedir? Bu sayı Sakarya ili için nedir?
6- Orta ve küçük ölçekli işletmelerin bu zincir marketlerden korunması için ne yapılacaktır? Tarafınıza zincir marketler ile ilgili yapılan şikayet vb. olmuş mudur? Olmuşsa eğer verilen yanıt ve/veya yapılan işlem nedir?

Eski Ticaret Bakanımız kendisine ait şirketin dezenfektan ürünleri satışıyla ilgilendiği için, soru önergesini cevaplamaya zamanı yetmedi!

Yeni Ticaret bakanımız Mehmet Muş’un soru önergesine en kısa sürede cevap vereceğini düşünüyorum!

Verilen cevaba göre, TC Devleti dininin adalet olup olmadığını göreceğiz…