VAKIFBANK YÖNETİM KURULU

Abdülkadir Aksu…

Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyor. Kariyeri 12 Eylül öncesinde başladı. Çeşitli kentlerde kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, vali yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 12 Eylül öncesi halka yönelik saldırıların sürdüğü kentlerde önemli görevler üstlendi. 12 Eylül’de de işleri yolunda gitti. 12 Eylül’den sonra bir süre Rize Valisi ve Rize Belediye Başkanlığı görevini yaptı. Gerisi de geldi...

ANAP’tan milletvekili oldu, İçişleri Bakanlığı görevinde bulundu. 16 Ağustos 1996’da Refah Partisi’ne katıldı.

Vakıfbank’ın nasıl bir banka, Aksu’nun da nasıl bir isim olduğunu anlamak için bankanın resmi sitesinde “Yönetim Kurulu Başkanı” sıfatıyla tanıtıldığı bölümdeki şu kısım yeterli olacaktır:

“Abdülkadir Aksu, siyasete kendisine çok büyük güven duyduğu Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte yeni bir heyecanla ve yeni hayallerle devam ederek AK Parti’nin ilk kurucularından biri olmuştur. Bu partide Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde İstanbul 3. Bölgeden milletvekili seçildi. Abdullah Gül Başbakanlığında kurulan 58. Hükümet ile Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığında kurulan 59. Hükümet dönemlerinde İçişleri Bakanlığı görevinde, 2009-2012 yılları arasında da AK Parti, Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Abdülkadir Aksu, 27.05.2019 tarihinde yapılan Vakıfbank 65. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Üyeliği’ne ve aynı gün yapılan Vakıfbank Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilmiştir. İyi düzeyde Almanca bilen Aksu, evli, iki çocuk ve 4 torun sahibidir.”

Cemil Ragıp Ertem

Bankanın Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevinde bulunuyor. Bu ismi tanımlamak için Sabah gazetesinde yazarlık yaptığını ve Erdoğan’ın Ekonomi Başdanışmanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliği görevlerini yürüttüğünü söylemek yeterli olacaktır.

Adnan Ertem

Bankanın Yönetim Kurulu üyelerinden olan Ertem, aynı zamanda Aralık 2019 tarihi itibarıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcılığına atandı. Yani hem AKP’nin bakan yardımcısı, hem de banka yöneticisi olan isimlerden biri Ertem.

Dilek Yüksel

Bankanın Yönetim Kurulu’nun bağımsız üyelerinden olan Yüksel, iki dönem AKP’den milletvekilliği yapmış bir isim.

Sadık Yakut

AKP kurucularından biri olan Sadık Yakut da Vakıfbank yöneticilerinden biri. 1999-2015 yılları arasında 21, 22 ve 23. Dönemde Kayseri Milletvekilliği yapan Yakut, 22, 23 ve 24 Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliği görevini yürütmüştü.

Bankanın son yönetim kurulu üyesi ise “bağımsız” üye kontenjanından Erdoğan’ın başdanışmanı, bakan yardımcısı ve eski güreşçi Hamza Yerlikaya oldu. Türk spor tarihinin en başarılı sporcularından olan Yerlikaya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı.  Sahte Lise Diploması ile Üniversiteye kayıt yaptırdığı için yargılanmış. Ben sporcunun zeki ve ahlaklısını severim….. Yani  Eğitim durumu ortaokul mezunu.

HALKBANK YÖNETİM KURULU

Yolsuzluk ve usulsüzlük haberlerine konu olan Halkbank, yönetimindeki AKP'lilerle dikkat çeken bir diğer banka.

Mevlüt Uysal

AKP’li Halkbank yöneticilerinden ilki Mevlüt Uysal. Mart 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Başakşehir Belediye Başkanı seçildi. Eylül 2017’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısında yapılan oylama ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. 27 Mayıs 2019 tarihinden itibaren Türkiye Halk Bankası AŞ’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Meltem Taylan Aydın

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi olan Meltem Taylan Aydın, AKP’li banka yöneticilerinden bir diğeri.

Maksut Serim

2003-2016 yılları arasında Başbakanlık bünyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Başbakanlık Başmüşavirliği görevlerini yürüten Serim, halen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı. Maksut Serim, aynı zamanda 8 Haziran 2017 tarihinden itibaren Türkiye Halk Bankası AŞ’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Hikmet Karadağ…

AKP iktidarında 2006-2008 yılları arasında Maliye Bakanlığı’nda Bakan Danışmanı olarak görev yaptı. 2011-2012 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanı olarak görev yaptı. 2012 yılından itibaren Sermaye Piyasası Kurulu’nda Kurul Üyeliği görevini üstlendi ve 1 Ocak 2016 tarihinde de Kurul Başkanvekili oldu. 1 Nisan 2016 tarihinde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Himmet Karadağ, 19 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Varlık Fonu A.Ş.'ye Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi. Kısacası AKP’nin tüm kritik “ekonomi” başlıklarında görev verdiği isimlerden biri Karadağ.

Kurula atanan son AKP’li ise “Erdoğan ne emrederse başımızın üstüne” diyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin oldu.

ZİRAAT BANKASI YÖNETİM KURULU

Türkiye'nin en büyük kamu bankalarından biri olan Ziraat Bankası da AKP'li yöneticilere emanet. AKP'de önemli görevler üstlenen Faruk Çelik, bankanın yöneticileri arasında.

Faruk Çelik

AKP’nin önemli isimlerinden olan Faruk Çelik, Ziraat Bankası yönetiminde olan AKP’lilerden biri. 21, 22 ve 23. Dönemde Bursa, 24 ve 26. Dönemde Şanlıurfa Milletvekili olarak Meclis’te görev yaptı. 60, 61 ve 62. Hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı, 64 ve 65. Hükümetlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptı.

Çelik, AKP’nin birçok emekçi düşmanı politikasının altına imza atan isim olarak da biliniyor.

Mahmut Kaçar

Yandaş sendika Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcılığı, 2008-2011 yılları arasında Sağlık-Sen Genel Başkanlığı ve Memur-Sen Genel Sekreterliği görevlerinde buludu. 2011-2018 yılları arasında AKP 24. ve 26. Dönem Şanlıurfa Milletvekili olarak görev yapan Kaçar, Ağustos 2018 tarihinden itibaren bankanın yönetim kurulunda görev yapıyor.

Mehmet Nihat Ömeroğlu

AKP iktidarında birçok farklı göreve getirilen isimlerden biri de Ömeroğlu. 2003-2005 yılları arasında Adalet Bakanlığında Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 2005 yılında Yargıtay üyesi olarak seçildi. Kasım 2012'de TBMM Genel Kurulunca ilk Kamu Başdenetçisi olarak seçildi ve dört yıl görev yaptı.

Ömeroğlu da AKP tarafından banka yönetimiyle ödüllendirilen isimlerden biri.

Evet ülkemizin en büyük Bankaları ne yazık ki siyasi olarak göreve getirilmiş Kurul üyelerine emanet. Banka Bilançoları ne durumda peki? Durum hiç açıcı değil. Görev zararları ve faaliyet giderleri giderek büyüyor. Hukukta olduğu gibi Bankacılık ta da talimat dönemi yaşanıyor. Bağımsız olan Merkez Bankası bağımlı hale geldi. Liyakat sahibi olmayan kişiler yönetim kurullarında yer alıyor. Bir zamanlar ülkenin en büyük kurumu TELEKOM ‘un nasıl batırıldığını hatırlayalım. Bu kurumu batıran yönetim kurulu üyelerinden biri Jöleli lakaplı Yiğit Bulut şimdi Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı. Fuat Oktay Cumhurbaşkanı Yardımcısı. İnşallah ülkeyi de batırmazlar.