Evet, Sayfa okurları geçen hafta "zorunlu deprem sigortası" (DASK) konularını değinmiştik. Bu hafta "zorunlu deprem sigortası"(DASK) diğer konuları aydınlatmaya çalışacağım.

Teminat Kapsamı Dışındaki Durumlar:

Zorunlu Deprem Sigortası, binanızdaki deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşılar.

Aşağıdaki durumlarda oluşan zararlarınız teminat kapsamı dışındadır:

Enkaz kaldırma masrafları, Kar kaybı, İş durması, Kira mahrumiyeti, Alternatif ikametgah ve işyeri masrafları, Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, Tüm bedeni zararlar ve vefat ,Manevi tazminat talepleri, Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar,Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar.

Bu özelliklerdeki hasarlar için, Zorunlu Deprem Sigortası’na ek olarak yaptıracağınız farklı konut sigortalarını tercih edebilirsiniz.

Azami Teminat Limiti:

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini amaçlar.DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 268 Bin TL'dir. Ancak müşteri bu limitin dışında evinin gerçek değerini almak isterse ek olarak yaptıracağı konut sigortası ile hem Dask’ta  teminat dışında kalan enkaz kaldırma masrafları , kira kaybı, ev eşyası vb. kıymetleri hem de evinin gerçek değerinin sigorta altına alabilir.

Ayrıca Dask konusunda merakedilen bazı hususlarda aşağıda belirtilmiştir.

-İnşaatı bitmemiş konutlar için Dask zorunlu değildir.

- Kaçak binalar sigorta kapsamı dışındadır.

-Tapu kaydında arsa veya tarla vasfı ile kayıtlı bulunan meskenlere Dask yaptırılabilir.

-Tapusu alınmamış kooperatif konutlarına Dask yaptırılabilir.

-6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince tapu işlemleri, elektrik ve su aboneliği işlemleri için Zorunlu Deprem Sigortası şartı aranır.

-Köy olan yerler belde olduğunda konutlar için dask düzenlenebilir.

-Ahşap kerpiç vb. evlere Dask düzenlenebilir.

-Hasar ödemelerinde sigorta bedelinin  %2’si tutarında muafiyet uygulanır.

-Poliçe kaybedildiğinde tazminat alma hakkı ortadan kalkmaz.

-Depremde sigortalı konutta hasar olmayıp sadece ortak alanda hasar olması durumunda, sigortalının taşınmazdaki hissesi oranında tazminat ödemesi yapılır.

-Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçe olup iptal edilemez.

Teminat dışında kalan riskler için özel sigorta ile bu riskleri teminat altına alabilirsiniz. Özel sigorta, konut yangın,işyeri sigortaları hakkındaki bilgilendirmelere daha sonraki yazılarımda değineceğim.

Haftaya perşembe günü görüşmek üzere.

Kalın sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.

[email protected]