Sanayileşme ile birlikte hepimizin hayatında kalıcı değişiklikler oldu. Sanayileşme ile üretim ağındaki gelişme toplumu hızlı tüketime sevk etti. Kadının çalışma hayatına başlaması ile birlikte evde hızlı bir şekilde hazırlanan fast-food ürünlerin tüketimi arttı. Cips, çikolata, gazlı içecek gibi kalorisi yüksek ve sağlıksız ürünlerin üretim maliyetleri düştü ve hepimizin evinde en sık tüketilen öğün seçenekleri haline geldi. Tüm bu durumlar yetişkinlerin dışında en çok çocukları etkiledi.

Uzun ders saatleri, oyun alanlarının azalması, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme günümüzde çocukların sağlığını bozan temel faktörler.

Geçmiş dönemlerde yaşlılık şekeri olarak bilinen Tip 2 diyabet 5 yaşındaki çocuklarda görülmeye başladı. Yine yetişkinlerde gözlenen yüksek kolesterol çocukluk çağında sıklıkla karşılaştığımız bir sorun hakine geldi maalesef.

Çocukluk çağı gelecek hayatın temellerinin atıldığı bir dönem. Bu dönemde edinilen beslenme davranışı ve fiziksel aktivite yapma alışkanlığı yetişkinlik dönemindeki sağlığını etkileyecek temel faktör.

Çocukluk çağında obeziteyi önlemek için izlemeniz gerek 10 adım

  • Güne kahvaltı ile başlamasını destekleyin. Yapılan çalışmalar güne kahvaltı ile başlayan çocukların okul başarısının daha yüksek olduğunu göstermiştir.
  • Ara öğünde tahıllı undan yapılmış az şekerli kek, yine tahıllı undan yapılmış börek veya 1 porsiyon sütlü tatlı seçeneğini ona sunun.
  • Yasaklamalar yapmayın. Bu durum yasak olan besini daha cazip hale getirir.
  • Akşam yemeklerini bir arada tüketin. Herkesin tüketeceği yemeği servis tabaklarında sunmak porsiyon kontrolünü sağlamada önemli.
  • Yemeklerinizi ekran karşısında tüketmeyin. Ekran karşısında yemek tüketildiğinde doygun hissi çok geç oluşuyor ve çocuk yediği yemeğin lezzetinin farkına varamıyor.
  • Sevmediği yemeği veya besini yedirmek için zorlamayın. Farklı zamanlarda farlı seçeneklerle ona besini tekrar sunun. Her defasından reddetme durumu olursa o besine eş değer farklı besinler bulun.
  • Hareket etmeye teşvik edin. Çocuklar yürüyüş, koşu gibi egzersizleri sevmezler. Bunların yerine ip atlama, topla oynama, yüzme, dans etme gibi daha hareketli aktiviteleri yapmasını destekleyin. Egzersiz yaparken ona katılmanız fiziksel aktivite için isteğini arttıracaktır.
  • Gün içerisinde sıvı alımı önemli. En az 1.5 litre su içmesini sağlayın. Evde hazırlanmış az şekerli limonata, meyveli smoothie veya ev yapımı muzlu süt ile içeceklerini çeşitlendirmeye çalışın.
  • Ekran karşısında geçirdiği süreye dikkat edin. Bu sürenin gün içerisinde 2 saati geçmemesi önemli.
  • Çocuğunuzla bol bol zaman geçirin. Hayatta her zaman örnek aldığı kişi sizsiniz. Siz sağlıklı beslenip egzersiz yaparsanız o da bu alışkanlıkları çok daha kolay edinecektir.

Hepinize sağlıklı haftalar dilerim..