Bahar aylarının gelmesi ile birlikte allerjik hastalıkların toplumda görülme sıklığının arttığını belirten Uzm. Dr. Erbil SAK, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve kişisel faktörlerin allerjinin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Uzm. Dr. Erbil SAK, “Başlıca alerjik hastalıklar halk arasında alerjik nezle veya saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinit, alerjik konjonktivit, alerjik astım, ürtiker ve egzema olarak sayıla bilir. Alerjinin başlıca belirtileri burun tıkanıklığı veya akıntısı, hapşırma veya öksürük, burun, göz ve kulaklarda kaşınma ile gözlerde kızarıklık ve ödemdir.” dedi.

Alerjik astımda ise bu belirtilere ek olarak nefes darlığı, sık nefes alma, hırıltı, soluk vermede güçlük ve ileri evrelerde hava açlığı belirtilerinin görülebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Erbil SAK sözlerini şu şekilde tamamladı; “Alerjik hastalıkların görülme sıklığı açısından ilimiz SAKARYA yüksek riskli bir bölgedir. Polen ve diğer alerjenler özellikle bahar aylarında artış göstermektedir. Alerjik hastalıkların %100 tedavisinin olmadığını unutmamak gerekir. Bir hekim kontrolünde olmak ve alerjik semptomların baskılanmasına yönelik ilaçların kişiye özel ayarlanması önemlidir. Standart alerji ilaçlarının rastgele kullanılmasından fayda görmeyebiliriz. Alerjiyi yok edemediğimize göre alerjenlerden uzak durmak ve kişiye özel alerji ilaçlarının düzenlenmesi önem arz etmektedir.”

Editör: TE Bilişim