İnşaat işlerinde devletle vatandaş arasında bir güven problemi var. Devlet yapılacak inşaatlar için imar planlarını hazırlar, inşaat mühendisleri bu plana uygun projelerini çizer, belediyeye onaylatır sonra inşaata başlanır. Devlet inşaat safhasınca imalatı bağımsız denetim kuruluşlarınca denetletir. Bu kuruluşlar yapılan imalattan hem maddi hem de cezai sorumludurlar.

Pekiyi durum vatandaş için böyle iken devlet ve belediyeler için nasıl?

Yasa gereği kendi başına imar yapma yetkisi olan TOKİ vatandaşa verilmeyen 5 -6 katlı binalar yapar. Belediyeler kendi inşaatlarında ya da kat karşılığı verdiği yerlerdeki inşaatlarda 5-6 katlı binaları yapar. Üstelik bu yapılar yapı denetim firmalarınca değil kendi personelince denetlenir. Hâlbuki son depremde en çok kamu binaları kalitesiz imalattan dolayı yıkılmışken...

Büyükşehir Belediye başkanımız geçenlerde ağırladığı üniversite öğrencilerine 'şehirde yüksek binalara izin vermeyerek yatay büyümeyi sağladıklarını ve şehre estetik bir güzellik kazandırdıklarını 'söylemiş. Sayın başkan galiba Serdivan'da yapılan Cadde 54 ün önünden geçmiyor.-3+5 kat yapılan inşaata bir kat da çelik olarak ilave edildi. Sizi bilmem ama caddeye çok yakın yapılan bu inşaatın önünden geçerken bana üstüme yıkılacakmış hissi veriyor.

***

Belediye başkanlarımızla SOSEB başkanımız Hollanda Büyükelçiliğine atanan Şaban Dişli'ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuşlar. İyi de etmişler. Ancak devletin ve vatandaşın kemer sıktığı bir dönemde bu tebrik mesajla da yapılabilirdi. Eğer bu ziyaretin masraflarını ceplerinden karşıladılarsa kendilerinden özür dilerim.

***

Tarihi Çark Mesire yıkılarak, yıkılan stadyum ile birlikte Millet Parkı yapılacakmış.

Çark Mesire yeri yüz yıldan daha eski tarihi ile şehre içme suyu temin eden su kulesi ve çarkı ile bir dönem Çark gazinosu ile Türkiye'nin en önemli sanatçılarına ev sahipliği yapmış, depremden sonra yardımların yapıldığı bir merkez daha sonra da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar kurulunu topladığı bir mekan. Çevresindeki okullarda okuyan öğrencilerin uğrak yeri. Benim gibi orta yaş kuşağının gençliğinde yavuklusu ile buluştuğu yer.

Zaten şehirde geçmişle günümüzü bağlayan tarihi mekânlar çok az kaldı. Burayı yıkmak yerine eklentiler varsa kaldırılıp tarihi çarkı ve su kulesi yeniden ihya edilebilir. Yıkılan stadyumun yerine daha modern bir millet parkı yapılarak geçmişten günümüze bir geçiş sağlanır. Anılarımızı yok etmeyin. Yeni neslin de anılarının burada oluşmasına olanak verin.