Babam KIRILA MEHMET Fenerbahçe Spor Kulübünde futbol oynamıştı. Ben de Haydarpaşa Lisesinde,Babamın futboldan arkadaşı olan BONCUK Ömer’in, Müdür Yardımcısı olduğu dönemde talebeydim. Bunlara rağmen, çok sevdiğim kuzenim Yektanın etkisiyle Galatasaray taraftarı oldum. Sosyal Hayatım da Galatasaray camiasından daha çok, Fenerbahçelilerle beraberliğim oldu. Birçok Başkan ve yönetici ile dostluklarımız halen bakidir.

29 Haziran 2021 günü Fenerbahçe Stadı yakınındaki Yoğurtçu Parkında, CAN BARTU’nun Heykelinin açılış törenine davetliydim. Komşumuz olan, Eşi Güler Hanımıyla CAN BARTU’nun vefatından sonra tanıştık, dost olduk. CAN BARTU ile evlerimiz karşılıklıydı. Kendisi ile zaman zaman karşılaşır, selamlaşırdık. Tanısın, tanımasın herkesi candan gülüşü ile selamlardı.

Efsaneler, geçmişteki kişi ve olaylar üzerinden yaratılan, çoğu gerçek olmayan, abartılı öykülerdir. Ağızdan ağıza söylenerek, günümüze intikal ederler. Ancak bazen, kişiler yaşarken efsane olurlar. Öyküleri gerçektir, eksikleri vardır, fazlası yoktur. CAN BARTU YAŞARKEN EFSANE OLMUŞ NADİR KİŞİLERDEN BİRİDİR.

CAN BARTU aynı anda hem futbolcu, hem de basketbolcu olarak Fenerbahçe’nin lisanslı sporcusuydu. Bu özellikleriyle Basketbol ve Futbol da Milli olmuş tek sporcudur. Gündüz oynadığı Beşiktaş maçın da iki gol atarak, takımının galibiyetini sağlamış, aynı günün gecesi, Galatasaray ile yaptıkları Basketbol maçında ise 32 sayı yaparak Fenerbahçe’nin galibiyetine vesile olmuştur. Mesleğine olan saygısı, disiplinli çalışması, yeteneği, takımına bağlılığı bilinen özelliklerindendir. CAN BARTU zerafeti,nezaketi,kibarlığı, efendiliği ile yalnız spor camiasın da değil, sosyal yaşamında da ön plana çıkmıştır. Galibiyet sonrası abartısız sevinçleri, rakibini teselli etmesi, en zor maçlarda, ümitsizliğe kapılmadan, takımı motivasyonunu sağlaması,o günleri yaşayanların halen hafızalarındadır. İtalya da Lazio, Fierontina, Venezia gibi üç önemli kulüp de futbol oynamış, İtalyanlar tarafından, kibarlığı ve efendiliğinden dolayı, SİNYOR lakabı ile anılmıştır. UEFA nezdinde Milli temsilciliğimizi yapmıştır. Sporda ’ki başarıları saymakla bitmez.CAN BARTU Yalnız, FENERBAHÇE.’nin değil TÜRK SPORUNUN GURURU olmuştur.

Aile yaşamın da örnek bir insan olan CAN BARTU, imkânı olmayan çok sayıda çocuğa, burs vererek okutmuş, ancak, bu ve buna benzer sosyal yardımlarını gizli tutmuştur. CANKUŞUM dediği LEFTER KÜÇÜKANDONYANİS ile olan dostluğu dillere destan olmuştur. LEFTER’i sordukları zaman’’ PELE den sonra Dünya’ya gelmiş en büyük futbolcudur’’ diye tarif etmiştir. Giyimi, kuşamı ile daima özenilmiştir. Binlerce kişi, çocuklarına, torunlarına CAN veya BARTU ismin vermiştir.

CAN BARTU,MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün ‘’BEN SPORUNUN ZEKİ, ÇEVİK,AHLAKLISINI SEVERİM’’dediği tarife tam manasıyla uyan bir sporcudur . Sporcu olarak ve insan olarak, bütün gençlere örnek gösterilecek bir kişiliğe sahiptir. Sahiptir diyorum, çünkü EFSANLER ÖLMEZ. Kendisini yakından tanıyanların, tanımaktan gurur duyduğu, bilenlerin bile özlem duyduğu bir kişiliktir. Ne mutlu ’ki böyle bir sporcu ve insan TÜRK MİLLETİ içinde çıkmıştır.

Siyaset de, ticaret de, sosyal hayat da, spor da bu gibi karakterlere çok ihtiyacımız var. Aslın da bazı mukayeseler yapmak isterdim. Ancak aklımdan geçen kişilerle CAN BARTU’yu mukayese etmek, onun manevi şahsiyetini zedeler düşüncesiyle vazgeçtim.

CANKUŞU İLE AYNI PARKTA YAN YANA OLAN CAN BARTU ‘YA ALLAHTAN RAHMET DİERİM.

SON SÖZ,CAN BARTU BİR EFSANEDİR.EFSANELER ÖLMEZ

günler dileğiyle….