Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem Yüce’yi 7-8 aydır hassasiyetle izliyorum.

Gündeme getirdiği Nostalji Tramvayı, Raylı Sistem Projesi gibi kimi projeler var. Ama, ortaya henüz ortaya çıkan önemli bir şey yok.

“ Hayırlara vesile olsun!” diyeceğim, büyük telaşlı toplantılar dizisi ise çok?

Bakan düzeyinde Sakarya’ya ziyaretler de arttı?

AK Parti’deki O güncel telaş, erime büyümeden acele bir baskın seçim telaşı gibi. Genel Başkan’ın Davudoğlu, Babacan için O öfkeleri nedendir öyle?

***

Erken Seçim varsa;” Sakarya’ya, büyük bir Raylı Sistem yapacakmış gibi(?) vaatler verelim. Seçim sonrası Allah Kerim!” gibi bir şey olamaz!

AKP’nin, her seçim öncesi verdiği yapılmayan o kadar çok vaadi var ki? Sık sık tekrarlamaktan herkes sıkıldı. Raylı Sistem 20-25 yıldır bunlardan birisi.

Bugün, Ülke önemli ekonomik darboğaza sürüklendi. Yeni seçilmiş olsalar da -hele de Büyükşehir- belediye başkanları, 8 ay da somut bir şeyler yapmalıydı?

Hendek yaptı mesela!

Adapazarı Atatürk Parkı’ndaki tabureli çay bahçesi evet ayıplıydı. Ama, ötesine garip bir Aile Çay Bahçesi yapıştırmak 8 aylık çağdaş icraat sayılır mı?

Ekrem Başkan bilsin ki, O Aile Bahçesi hiç olmamış.

Yeni Cami-Çark Caddesi-Agora AVM; NOSTALJİ TRAMVAYI da, eğer bir erken seçim oltası ise bize yetemez?

Bir Lunapark müteahhidi, O Nostalji Tramvayı bize 6 ayda kurar : -) Lastikli bir uzun otobüs de asla düşünülemez?

***

22-25 yıl önce tv.’lerde; SAÜ’nün saygın Akademisyenleri, Raybüs Treni yapan TÜVASAŞ’ın liyakatli mühendisleriyle Adapazarı Raylı Sistem Projesi programı yaptık.

Sakarya’nın Belediyecilik Duayeni Sayın Erkal Etçioğlu O tv. Programlarına Raylı Sistemimiz konusunda eşsiz katkılar yaptı..

Kim-Kimlerse(?), birileri Raylı Sistemi 17 yıldır şehrin gündeminden uzak tuttu? Şimdi, yapacağız denilen her şeyi inandırıcı, somut ortaya koymalılar.

Sakarya Ekonomisi’nin 3 dev kamu kuruluşundan birisi olan, Vagon Fabrikası’nın koynuna da Güney Koreli ROTEM sokulmuştur.

ROTEM, Asya kıtasını Avrupa kıtasına rayla bağlayan Marmaray’ın Metro Dizilerini yapan Güney Koreli şirkettir. Sakarya’ya hayrı olmalı.

Bunu istemek haktır! Raylı Sistem Projesi de 2020 yılı ikinci yarısında somut başlamalı. TCDD’nin, TÜVASAŞ’ın önemli yüzdelerle katkıları şart!

***

Adapazarı merkezi; raylarla kuşaklanır, 5-6 yıl içinde çağdaş ulaşımlı Gelişmiş bir Kent olabilir. Çünkü, yakın ilçeler 4 yönden duble yollarla merkeze geliyor.

Adapazarı Merkezinde; Atatürk ve Karaağaç Bulvarlarında; Çark- Ankara-İzmit-Sakarya caddelerinde günün her saatinde artık trafik yürüyemez halde.

Adapazarı’na, her yönden girmek de, çıkmak da hiç kolay değil. Ki, şehir içi trafik akış yolları da yıllardır zaten labirent gibi?

Ülke Ekonomisi bu kışı hiç kolay geçirecek gibi görülmüyor?

İktidar, ekonomi ve dış ilişkilerimizi huzur ve güven içinde yaşanılır bir çözüme kavuşturmak için uğraşacağına, Prof. Dr. Davudoğlu ve Babacan ile uğraşıyorsa, sıkıntı başka kapılarda?

Yani; İktidarda kalma telaşı varsa, Sakarya Raylı Sistem Projesi masal olabilir?

***

Güncel bilgi; Sanırım SBB Başkanı Sayın Ekrem Yüce, raylı sistemler uzmanı olan eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile de görüşmüş;

İnşası çok hızlı, yüksek tırmanma kabiliyetli, gürültüsüz, titreşimsiz, işletme maliyeti düşük, güvenli inilip-binilebilen, yenilenebilir enerjili çevreci Raylı Sistemler üzerinde ısrarla durulmuş.

Bursa, Kayseri raylı sistemleri gibi örnekler didiklenmiş. Ki, mutlaka çok daha kapsamlı, özenli, çabuk ve Erdemli(?) incelemeler yapılacaktır.

İnternette; RAYHABER’e giren herkes çok daha geniş bilgilere ulaşıyor. Örnek;

Boğaziçi Treni’nin İstanbul-Ankara seferleri yıllardır kaldırılmıştı ya! Boğaziçi Treni başlıyormuş! Eskisi gibi, YHT’nin durmadığı, her Sakarya garında duracak!

Erken Seçim yemi değilse; Raylı Sistem’in somut ilk izlerini görmeyi isteyelim!