Dün gerçekleşen Sakaryaspor kongresi çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle 21 Haziran'a ertelendi. Adaylar arasında Uğur Akkuş ve Cumhur Genç ismi öne çıkıyor. Muhtemelen bu iki isimden biri Sakaryaspor'un yeni başkanı olacak ve takımımızın hedeflerini ulaşması için mücadele verecek. Sakaryaspor'a kim başkan olursa olsun öncelikler hiç değişmeyecek; para ve transfer. Elbette bu iki konunun haricinde birçok farklı başlık altında yapılacak işler vardır. Herkes kendine göre bazı gündemler oluşturmuş, projeler hazırlamış, bu süreçte hedeflerine ulaşmak için çabalayacaktır. Ancak diğer başlıkların, transfer ve para konusunun yanında daha az öncelikli diyebiliriz.

15 FUTBOLCU GÖNDER 16 FUTBOLCU AL

Sakaryaspor'un son yıllarda izlediği transfer politikasının doğru olduğunu söyleyen sanırım tek bir kişiyi bulmak mümkün değildir. Her sezon başında en az 14, 15 futbolcu ile anlaşıp sezon sonunda bu futbolcuların neredeyse tamamını gönderip o futbolcuların yerine yeniden 15, 16 futbolcu alınmasının futbolun kanunlarıyla anlaşılabilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Bugün futbol camiasının ya da daha genel ifadeyle spor camiasının içerisinde yer alan tek bir kişi dahi bu transfer politikası doğrudur demez. Bu anlayışı yeryüzünde sadece bazı menajerler takdir edebilir! Sporda başarılı olmak için en fazla ihtiyaç duyulan şeylerden biri sürekliliktir. Örneğin sizin bir sezon başarılı futbol oynamanız gelecek yıllarda da başarılı olacağınız anlamına gelmez. Bu yüzden başarılı bir sporcu olmanın ön şartı sürekliliktir. İstikrarsızlık başarının düşmanıdır. Belli başlı isimleri yıldız yapan şey onların sürekliliğidir. Takımlar da aynı sporcular gibidir. Eğer büyük camia olmak isterseniz sizin sürekli iddianız olması gerekir. Mesele sadece şampiyonluk değildir. Her sezon bu şampiyonluk iddiasını gösterebilmektir. Yani istikrarlı olmaktır. Bunun için başarılı olan büyük camialar istikrara büyük önem verir. Her yıl kadroyu sil baştan yenileyelim, 3 ayda bir hoca değiştirelim demezler. Sadece bugünü düşünerek hareket ettikleri zaman başarılı olamayacaklarını bilirler. İşte bu nedenle Sakaryaspor'un sezon başında aldığı oyuncuların tamamını gönderip yerlerine yeni oyuncular alması futbolun mantığıyla uyuşmamaktadır.

BU ANLAYIŞ TERK EDILMELI

Her yıl yeni baştan kurulan bir takıma transfer edilen oyuncular ömürlerinde ilk kez bir araya geliyor. Bu oyuncuların birbirlerini tanıması, oyun anlayışlarının uyumlu hale gelmesi uzun zaman alıyor. Futbolda saha içindeki uyum, sadece teknik zeka ile açıklanamaz. Bu aynı zamanda oyuncuların birbirlerini iyi tanımlarıyla da alakalı bir durumdur. Bişr oyuncu mükemmel bir oyun zekasıına sahip olabilir ancak sahaya çıktığında bu zekasına uygun bir ekiple uyumlu hareket edemiyorsa o oyuncunun başarılı olma ihtimali de çok düşüktür. Üstelik bu birbirine yabancı olan ekibin başına onlar gibi dışarıdan gelen bir ismi de teknik adam olarak getirince ihtiyaç duyulan uyumun gelmesi uzun bir zaman alabiliyor. Tekrar altını çizmemiz gerekirse Sakaryaspor başarılı olmak istiyorsa en büyük yatırımı istikrara yapmalıdır. Her yıl transfer edilen isimler arasında başarılı olan oyuncular takımda kalsaydı ve sadece ihtiyaç duyulan yerlere gereken transferler yapılsaydı emin olun bugün bambaşka bir Sakaryaspor'dan bahsediyor olurduk. Birbirini tanıyan, uyumlu, yıllardır birlikte oynayan, arkadaşının ne yapacağını bilen oyuncu kadrosu ve bu orkestrayı yönetebilecek tecrübeli bir teknik adamla Sakaryaspor farklı bir takım olurdu. Eğer bu istikrar sağlanamazsa altyapıdan oyuncu da yetişmez. Takımın başına gelen hoca sadece şampiyonluğu düşünüyor. Eğer burada başarılı olursa, takımı şampiyon yaparsa kalabileceğini biliyor. İşler yolunda gitmezse, Sakarayspor şampiyon olmazsa bir daha yönetimin kendisiyle çalışmayacağını iyi biliyor. Bu nedenle teknik adamın Sakaryaspor'un geleceğini inşa etmesi beklenemez. Böyle bir tedirginliğe sahip hiçbir teknik adam, gideyim altyapı maçlarını takip edeyim de, iyi olan sporcu varsa onu A talkıma yükselteyim demez, diyemez. Onun tek düşüncesi kendisini başarıya götürecek olan 34, 35 yaşında oyuncuları transfer ettirmektir.

BAŞARISIZLIĞIN TEMEL NEDENIDIR

Bu sistemin nasıl tıkandığını gösterir. Bu sebeple Sakaryaspor kadrosunda altyapıdan yetişmiş 4, 5 futbolcu göremiyoruz. Minik takımdan itibaren bir arada oynayan gencecik, gelecek vaat eden sporcularımızı A Takım kadrosunda ilk 11'de izleyemiyoruz. Eğer bunları başarabilirsek, bu istikrarı sağlarsak başarılı olabiliriz. Her yıl 15 futbolcu alıp sezon sonu bunları gönderip yerlerine 16 futbolcu alarak başarılı olamayız. Bunun dünyada örneği yok. Aklı başı yerinde kimse bunun doğru bir yöntem olduğunu söyleyemez. Bu zihniyet başarısızlığın temel nedenidir. Bunlardan kurtulmamız lazım. Futbolu gerçekten bilen insanların tavsiyelerine kulak verip, Sakaryaspor'un geleceğini kurmak için gereken adımları atmamız gerekir.