Geçen hafta özel işim için Kız Meslek Lisesi sokağındaki Koçdemir Video’ya gittim. Şehrin en az 40-45 yıllık; düğün, evlat, cemiyet anılarının ilk göz ağrısı!

Çocuklarımızın küçük yaştaki görüntüleri olan kasetleri yıllardır arıyorduk. Aile Belgeseli gibi, en güzel yılların servetlerini buldum.

Ve, hiç tereddütsüz, Etem-Erhan Koçdemir’e götürürüm.

Hani, işim 10 dakika; kasetleri bırakıp, ne istediğimi anlatıp çıkacağım.

***

3 Saat nasıl geçti anlamadım! Şehrin 50-60 yıllık gazetecilik-habercilik tarihi; müzik ve spor tarihi; Anadolu Ajansı’ndan, Muhteşem Konserler günlerine kadar.

Kontrastlar’ın, yıkılan AFA’da şu yakın zamanda verdiği O şahane son konsere kadar anlattık.

Konserin harika posteri önünde Kontrastlar Orkesrası; Etem-Erhan Koçdemir, Tansel Demirkan, Fuat Sandukacı, Gülden Aybars tekrar tekrar anlatıldı.

Koçdemir’e O 3 saatte gelip giden, sohbete katılan müzisyenlerin sayısını anlatamam. Gelip giden Bisiklet Ustalarını, gazetecileri : -)

***

“ Bisiklet Şehri-Bisiklete Binilebilen Şehir!” olacağızın samimiyeti dileniyordu.

Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği’ni saatlerce anlattık. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ni defalarca yazdığım halde; derinini hiç bilmezmişim : -)

Bisiklet Sporu’nun sevilmesi, yaygınlaşması için Bisiklet Derneği’nin işlevini, tümü Hiç Karşılıksız Sevgi-Özveri dolu çalışmalarını büyük zevkle dinledim:

Bisiklet Derneğin’in; bisiklete binmeyi özendirme, bilmeyene de öğretme, sevdirme gibi maddi karşılıksız erdemli bir misyonları var.

Koçdemir Video’nun olduğu pasajda, Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği’nin çok özenli düzenlenmiş müze gibi de bir merkez mekanı var.

Sağlık İl Müdürlüğü hibe ettiği gibi; sponsorların maddi karşılıksız hediye ettiği bisikletler, bisiklete binmek isteyenlere ( binmek, kullanmak için ) verilmiş : -)

Büyükşehir’in, Yeni Atatürk Stadı altında tahsis ettiği Bisiklet Sporu mekanı sayesinde; 8 Bisiklet Spor Kulübünün, yüzlerce yarışçı sporcunun olması harika.

Valiliğin-Milli Eğitim’in, Büyükşehir’in başarılı gençlere bisiklet armağanı nefis… Şehirde ve doğada güvenle ve doğru bisiklete binmenin eğitimi de şart!

Bisiklet ve Doğa Derneği’nin önemsediği ilk şey de bu. Koçdemirler’deki 3 saati bir hafta yazsam bitmez! 3 saat sonra tüm limitlerim bitmiş, çıkıyorum;

Kapıdayız; Bisiklet ve Doğa Derneği’nin önceki başkanı Emekli Albay Şefik Akar geldi. Saatlerce müzisyenler, gazeteciler, bisikletçiler, geliş-gidiş bitmemişti ki..

Şahane motosiklet giyim kuşamı; başta da baret, motosikletten inmiş…Emekli Albay, imrenilecek bir yaşam solukları ile herkesle selamlaşıyor; “ İşte bu!”

Günümüzün, eşsiz mutluluk yaşama sloganı,” İşte bu!” sözü ya; emekli bile olunsa bir yaşam sevinci bulup, hayata mutlu tutunmanın çok yolları var.

***

İki gün sonra, cumartesi: “ Bisiklet Şehri !” de, Ağa Camii’ye doğru gidiyorum. Eski Reji Sokağının kenarları Bisiklet Yolu için dikili işaret çubukları ile ayrılmış: -)

Nasıl sevindim. Büyük araçların bir tehlike anında çarpmayı tercih ettikleri ilk yumşak karın bisikletlilerdir. Sonra da küçük-büyük insanlarımız : -( Cinnet gibi.

Bu harika önlem için Büyükşehir’i kutlarım. “ Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden Jüstinianus Köprüsü’ne kadar Bisiklet Yolu !” dendiğinde içim ürpermişti…

N’olur; asla boşa harcanan bir proje düzeltim parası da olmaz. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi; gece gündüz bisiklet sporu yapılacak tesis haline getirilsin : -)

Büyükşehir ve Adapazarı belediyeleri; Bisiklet ve futbol kulüplerini kapatsa da; spor tesislerinin ve sporun hamisi olmaya-çivisi çıkarılmadan- devam etmeli.

Devlet-Kamu, “ Spor ve Kültür Şehri; Sporcu-Sağlıklı Nesiller Şehri!” hedefini koyduysa çok doğru yoldadır. Varlığının da nedeni zaten budur!

Lise, üniversite eğitimimi ve sonrasında da çalışma hayatımı O Devlet-Kamu Erdemi sayesinde kotardım. SAÜ de Sakarya’nın şu kitabı da bir gün yazılsa ya:

Donatım, Vagon ve Şeker fabrikalarının Sakarya’daki sosyal-kültürel-sportif oluşumlarında yetişen; Türkiye çapındaki; müzisyenleri, milli sporcuları, eşsiz sanayicileri; Devlet Adamları’nın Kent Tarihi : -)

Son not: Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği’ne firmalarımız bisiklet hibe edebilirler…