Cinayet illa insan öldürmek değildir. Bazen Trabzon Uzungöl’e çok katlı bina yapmak, bazen Ferrari otomobile tüp taktırmak, bazen 2 kat imarı olan Cadde54’e 6 kat bina yapmak, bazen de tarihi olan bir binaya plastik doğramadan eklenti yapmaktır.

Özellikle tarihi eser tescili olan yapılara, aslına uygun olmayan eklenti yapmak suçtur. Yapan da göz yuman da kontrol etmeyen de suçludur.

Daha yeni restorasyonu yapılan, Devlet’in yüzbinlerce lira harcayarak içini, dışını, avlusunu ve minaresini aslına uygun restore ettiği Ağa Camii’ne plastik doğramadan eklenti yapılmış. Bunu yaptıran, cami derneği ya da cami imamı kesinlikle suç işliyor. Buna müftü izin verdiyse, o da suçlu, belediye göz yumuyorsa belediye başkanı da suçludur.

Üstelik bu camide aynı yere daha önce de bir eklenti yapılmış ve şikâyet üzerine belediye gelip yıkmıştı. Ama para nasıl olsa milletin. Yaptıranların cebinden çıkmıyor. Eğer bu eklenti, yine yıkılırsa(mutlaka yıkılacaktır) buraya yapılan masrafı bu kaçak yapıyı yaptıran cami imamı ve dernek ceplerinden ödemelidir. Burası şehrin göbeği. Böyle bir işe nasıl cesaret edip yapabiliyorlar. Bu tam bir cinayet.

Sn. Milletvekili Engin Özkoç’un valilik raporunda yer alan, hasarlı okullarla ilgili ısrarlı açıklamaları sürüyor. Gazetede kendisini soru yağmuruna tuttuğumuz toplantıda, sayın vekil bu valilik raporunu bize de gösterdi. Gerçi nasıl oluyorsa, Valiliğin bu raporundan AK Parti milletvekilimiz Ali İhsan Yavuz’un haberi yokmuş. Benim kişisel araştırmamda öğrendiğim şu: Milli Eğitim, depremde hasar gören okulların onarımını tamamlamış.

Fakat depremde hasar görmese bile, 20 civarındaki okulda bakım ve yenileme yapılması gerektiğini bakanlığa rapor olarak iletmiş. Ödenek gelmediği için, bu bakım ve yenilemeler yapılamamış. Bu benim aldığım gayri resmi bir bilgi. Ancak bu konuda Valilik veya milli eğitim açıklama yaparak, kamuoyunu bilgilendirmelidir. Aksi takdirde, bu okullarda okuyan çocukların aileleri diken üstündeler.

Hollanda büyükelçimiz Şaban Dişli’yi ziyaret eden belediye başkanları ve misafirlerin gezi masraflarını kimin karşıladığını sormuştum. Bu seyahatte belediye başkanlarımızın yurtdışı harcamaları, diğer misafirlerin tüm harcamalarını kendi ceplerinden karşılamışlar. Kimseyi zan altında bırakmak istemem. Bu açıklamayı yaptıkları için kendilerine teşekkür ederim.