banner75
banner96

Evde zaman geçirdiğimiz şu süreçte kişisel hijyenin yanında marketten aldığımız besinlerin hijyenine de son derece dikkat etmemiz gerekiyor. Virüsün besinlerle bize geçmediğini gösteren çalışmalar var fakat markette hangi etkenle maruz kaldığını bilmiyoruz. Bu nedenle marketten aldığınız paketli gıdaların dezenfeksiyonu çok önemli. 1 litre temiz suya 1 yemek kaşığı çamaşır suyu ekleyerek yapacağınız karışımla paketli gıdaların dış yüzeyini silin, kurutun ve buzdolabına koyun. Meyve-sebze gibi paketlenmemiş gıdaları ise 3-4 saat balkonda beklettikten sonra  buzdolabına koyabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerin yıkanması diğer besinlerden çok daha önemli. Çünkü yetiştirilme sırasında bitkilerin dış yüzeyinde kalan tarım ilacı artıkları bizim için zararlı olan bileşenler.

Meyve ve sebzeleri nasıl dezenfekte etmeliyiz?

Sirke, karbonat şüphesiz en bilinen yöntemlerden. Bunun dışında çay ağacı yağı, deniz tuzu, limon da diğer dezenfekte yöntemlerinden.

Marul, maydanoz, dereotu gibi sebzeleri sirkeli suda bekletip yıkamanız yeterli. Bunun için 3 bardak suya 1 bardak sirke ekleyerek hazırladığınız suya yeşillikli koyun 10-15 dakika bekleyin ve yıkayın.

Çilek, böğürtlen gibi meyveleri dezenfekte ederken karbonat kullanmanız daha iyi olacaktır. Çünkü sirke bu meyvelerin tadında değişikliğe sebep olabiliyor ve saklanma ömrünü kısaltabiliyor.

Kavun, muz, avakado, nar gibi meyve ve sebzeler genelde yıkanmadan soyulup tüketilen besin grubu. Fakat bunlarında dış yüzeyinde bulunan tarım ilaçları soyulma sırasında iç kısma geçebilir. Bu besinleri fırçalayarak yıkarsanız tarım ilacı kalıntılarından arındırabilirsiniz.

Elma, armut, şeftali gibi besinler soyularak tüketilebildiği gibi kabuğuyla da tüketilebilen meyveler. Bu  meyvelerin kabuklu tüketilmesi posa alımı açısından önemli bu nedenle bu meyveleri yine sirkeli veya karbonatlı suda yıkayıp kurutup saklayabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerin yıkanması kadar saklanma ve kurutulması da önemli. Her hafta Pazar veya market alışverişi sonrası sirkeli veya karbonatlı suyla meyve ve sebzeleri yıkayın daha sonra kurutma bezinin üzerine sererek kurutun ve dolaba yerleştirin. Böylece her yemek öncesi sebze yıkamakla uğramamış olursunuz. Ayrıca kurutma kapları da kolayca kurutmak için etkili bir yöntem.

Sağlıklı günler..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner87