Ülkemizde yapılan seçimlerin en önemlisi Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bana göre, ikincisi de Belediye Başkanlığı seçimidir. Belediye Başkanlığı o yörenin sembolik olarak Cumhurbaşkanlığı sayılır. Meclisi vardır, bütçesi vardır, kadroları vardır, hizmet etme imkânı vardır. Seçildiği yörenin ekonomik, sosyal, sağlık, eğitim, imar, su, kanalizasyon, temizlik gibi yaşamsal her konusunda yetki ve sorumluluk sahibidir. Bu nedenle iyi bir lider nasıl ülkesinin yaşam kalitesini yükseltirse, Belediye Başkanı da beldesinin yaşam kalitesini aynı şekilde yükseltir.

Belediyelerin imkânları, ANAVATAN Partisi iktidarını da iyileştirilmiş, Büyükşehir Kanunu çıkarılmış, bütçeden aldığı paylar artırılmış, belediye meclislerinin yetkileri seçilmişlere devredilmiş, böylece yöreye daha iyi hizmet etme imkânı sağlanmıştır. Bu yetki ve imkânları kullanma bakımından Ülkemiz de iki başkan örnek gösterilebilir. Birincisi Bedrettin DALAN, ikincisi de Recep Tayyip ERDOĞAN’DIR. Bedrettin DALAN, İstanbul’da yaptığı projelerle şehrin makûs talihini yenmiş, modern bir şehir haline gelmesi için bütün yolları açmış, kendisinden sonra gelecek başkanlara yol gösterici olmuştur. Kendisinden sonra gelen Nurettin SÖZEN, bilim adamı kimliğine rağmen, büyük bir bağnazlıkla kötü bir yönetim göstermiş ve seçimi kaybetmiştir. Sayın ERDOĞAN ise, DALAN döneminden kalan projeleri hayata geçirerek belediyecilikte başarılı olmuş, bu alanda yaptığı kariyer ile bu başarısını parti kurmak ve partisini iktidara taşımak şeklin de değerlendirmiştir.

Gelelim kendi şehrimize. Adapazarı, ANAVATAN PARTİSİ’NİN döneminden itibaren, belediyecilik alanında, verilen imkânlardan yeterince faydalanamamıştır. Bu durumun sebeplerine ve mesullerine girmeyeceğim, ancak durum ortadadır. Eğer yeni seçilen her başkana, yapılacak çok şey kalıyorsa başka söze gerek kalmaz. Gerçi şehirler yaşayan bir organizma gibidir, ihtiyaçları da, gelişen teknoloji, çoğalan nüfus gibi sebeplerle daima artacaktır. Önemli olan bu hıza ve değişime ayak uydurabilmek, geleceği görebilmektir.

Geçtiğimiz Pazartesi Günü Kent Parkta ’ki Uçak Kafe’nin veya kıraathanenin açılışına katıldım. Eski bir THY mensubu olmam nedeniyle ilgimi çekmişti. Sayın EKREM YÜCE şehirde olduğumu öğrenince davet etmiş sağ olsun, bizde icabet ettik. Sayın EKREM YÜCE’yi Erenler Belediye Başkanlığı döneminden tanırım. Özellikle 1999 Depremi’nde yaptığı çalışmaları iyi bilirim. Depremden sonra bir yardım organizasyonu kurmuştuk. Bu çalışmalarımıza fevkalade katkıları olmuştu. O günlerden beri zaman zaman görüşürüz. Hiç değişmeyen özelliklerinden biri nezaketidir, çalışkanlığıdır ve güler yüzlülüğüdür. Bu özellikleri onu ÇAYKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ve DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI BAŞKANLIĞI gibi görevlere taşıdı. Son Milletvekilliği seçimlerinde, Sakarya’dan aday olarak listedeydi. Medya Bar’a yaptığı ziyaret sırasında kapıda karşılaştık. Kendisine ‘’bu sıra sana uygun bir sıra değil, bu bir hatırlatma sırasıdır, Sayın Cumhurbaşkanı senin için başka şeyler düşünüyor herhalde’’ diyerek, Belediye Başkanlığı imasında bulundum. Kendisi de gülerek ‘’biz görev adamıyız nerede görev verirlerse, orada oluruz’’ demişti. Belediye Başkan adaylığı benim için sürpriz olmadı. Adaylığı sırasında tekrar görüştük. ’’Fiilen değilsen bile resmen Başkansın, ilk tebrik eden ben olayım’’ dedim.

Belediye Başkanı olduktan sonra dikkatle takip ediyorum. Birçok proje ile yola çıktı. Bazılarını hayata geçirdi. En önemli gördüğüm TARIM alanında ’ki projeleri. Ziraat Mühendisi olmanın verdiği avantajla, bu alanda çok önemli projeler gelişirdi. Kenevir ekiminde, alınan izinle, Sakarya’da kenevir tarımına, hem de çok büyük bir alanda, öncülük etti. Akdeniz Üniversitesi ile gerçekleştirdiği iş birliği ile ilaç sanayide Ülkemizde devrim niteliğinde bir gelişmeye imza atılacağını biliyorum. İlaç ve kozmetik sanayisinde, tohumculukta, fidancılıkta Sakarya’yı öncülük yapacak noktaya taşıdı. Sakarya bir tarım şehridir. Bu alanda yapılan hizmetler bu gün olduğu kadar, gelecek nesiller için de önemlidir. EXPO olarak bilinen, TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EĞİTİM, EĞLENCE ve TİCARET FUARI PROJESİ için alan belirlendiğini öğrendim. Buda, Sakarya’da Ticari ve Sosyal alanda büyük bir gelişme sağlayacak bir projedir.

Bütün bunlar alıştığımız belediyecilik anlayışının ötesinde işlerdir. Normal olarak yapılan hizmetlere alışığız. Burada daha çok yazılacak şeyler var. Şimdilik bazıları Sayın Başkanı rahat bırakırlarsa daha çok şeyler yapacağına eminim. Son söz ‘’MARİFET, İLTİFATA TABİDİR’’. Marifet olmayanlar, hiç olmazsa takdir etmeyi bilsinler yeter.

Sağlıklı günler dileğiyle….