Kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere bekçilere silah kullanma dâhil geniş yetkiler veren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasa Tasarısı gündemdeki yerini koruyor.  Yasa daha uygulamaya girmeden yaşananlar, e tepkilerin haklılığını gösteriyor. Hatırlanacağı gibi iki gün önce bekçiye kimlik göstermeyi reddeden bir gazeteci para cezasına çarptırılmış, daha öncesin de de Malatya’da alkollü kişiye müdahale etmek isterken bir bekçi, diğer bekçinin silahından çıkan kurşunla başından yaralanmıştı.

Burada yazacağım olay da Sakaryalı bir gencin başına gelmiş. Bir arkadaşım, arkadaşının başına gelenleri anlattı. Otomobili ile yolculuk yapan genci, akşamüzeri alacakaranlığın çöktüğü saatlerde bir bekçi durdurmuş. ‘Farlarınız yanmıyor’ diye uyarmış.  Genç, ‘Evet, unutmuşum teşekkür ederim’ diyerek gitmeye hazırlandığı sırada açık camdan elini uzatıp sürücü gencin omzuna koymuş, ‘Koçum bir daha olmasın’ diye uyarıda bulunmuş.  Bununla kalmayıp, hoş olmayan bu tarzda azarlar şekilde öğüt vermeyi sürdürmüş. Genç sonunda ‘Pardon da yetkiniz olmayan şeylere niye karışıyorsunuz’ demiş, ardından telefonla polisi aramış. Yakındaki bir ekip gelmiş ve bekçiye görevlerini hatırlatıp bir daha böyle bir şeye kalkışmamasını söylemiş. Olay orada kapanmış ama önümüzdeki süreçte bu türden sıkıntılar çok sık yaşanacak gibi görünüyor. 

Emekliye taahhüt zorlaması 

Bankaların emeklilere maaş erebilme yarışı uzun süredir devam ediyor. Her biri birbirinden cazip promosyonlarla emeklilere ulaşıyordu. İlk kez tehditle taahhüt almaya çalışan bir banka ile karşılaştım. Önceki hafta banka kartını kaybeden emekli telaş içinde, hesabının bulunduğu Halkbank Adapazarı Şubesine gidip kartının iptalini istemiş. İşlemlerini bitirdikten sonra hesabındaki parayı çekmek istediğini söylemiş. Görevlinin verdiği cevap, “Tabi ama önce maaşınızı buradan almaya devam edeceğinizi taahhüt etmelisiniz’ karşılığını vermiş. Emekli bunu düşüneceğini söyleyince hesabındaki parasını alamamış. Böylece bir banka paranı ‘kartla çekebilirsin ama kimliğinle asla!” uygulamasını hayata geçirerek, tarihe de geçmiş oldu. Emekli vatandaş maaşını çekebilmek, ihtiyaçlarını giderebilmek için 10 gündür kartını bekliyor.