Bu sene her zamankinden farklı bir bayram olacak bizim için. Aile büyüklerimizi ziyaret edemediğimiz evde zaman geçireceğimiz bir bayram bizim için bu Ramazan bayramı.

30 günlük oruç sonrası çoğu kişi bayram ikramları için şerbetli tatlı, pasta, börek gibi yağlı ve karbonhidrat içeriği yoğun besinleri hazırlıyor.

Uzun bir açlık süresi sonucu metabolizmamız bu açlık sürecine uyum için çalışma hızını yavaşlatıyor. Bu nedenle bayramda tercih edeceğiniz tatlılar güllaç, muhallebi gibi az yağlı sütlü tatlılar olmasında fayda var.

İçinde bulunduğumuz süreç sağlıklı beslenmenin, fiziksel aktivitenin bizim için ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Yapılan çalışmalar Covid-19 dan dolayı yoğun bakımda yatan hastaların %80’inin obez olduğunu gösterdi. Yine fiziksel aktivitesi yetersiz kas kütlesi düşük bireylerin de yoğun bakımda kalma süresi ve hastalığı ağır geçirme riskleri fazla.

Bu nedenle özellikle bayram sonrası daha sağlıklı çalışan, uzun süreli açlığa adapte olmuş vücudunuzun aynı tempoyu sürdürmesi için beslenmenize dikkat etmeniz sizin için avantaj olacaktır.

Havaların ısınması ile su tüketiminizi arttırmaya, tansiyon böbrek hastası değilseniz düzenli maden suyu tüketimine özen gösterin.

Bayramda sabah kahvaltısında sucuk, pastırma gibi besinlerin tüketiminde miktara dikkat edin. Yumurta, peynir gibi protein oranı yüksek besinleri tercih etmeye çalışın böylece gün içinde daha az açlık yaşarsınız.

Akşam yemeğinde et, tavuk, balık tüketecekler porsiyona dikkat. Yasaktan dolayı evde zaman geçireceğimiz için aldığınız kalorileri yakmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle et, tavuk gibi besinleri yanında bol salata ile tüketmeye özen gösterin.

Çocuklar için bayramın olmazsa olmaz şeker-çikolata. Uzun süre evde zaman geçiren çocuklar için bu süreç aslında sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasında en güzel dönem. Onlara sevdiği yiyecekleri yasaklamadan porsiyon kontrolünü öğretmeye odaklanın.  Dondurma, şeker ve çikolata gibi sevdiği yiyecekleri az miktarda vermenizde hiçbir sakınca yok. Aile sofrasında birlikte zaman geçirmeniz, yemek yerken mümkün olduğunca ekranın kapalı olması çocuğunuzun sizinle sosyalleşmesine ve tükettiği yiyeceklerin farkına varmasını sağlayacaktır.

Herkese sağlıklı, huzur dolu bayramlar…