Toplumumuzda bayramların her zaman ayrı bir yeri vardır. Kurban bayramı da bunlardan birisi. Geniş aile sofralarının kurulduğu, uzun süredir görülmeyen aile büyükleri ziyaret edildiği değerli zamanlardan birisi.

Kurban bayramı senede bir kez olduğu için bu dönemde et tüketimi artıyor. Bunun yanı sıra bayramda gelecek misafirler için şerbetli tatlılar, pasta, börek gibi birçok ikramlıkların hazırlığının da yapıldığı bir dönem. Bu nedenle bu kilo kontrolünü sağlamak için gün içinde tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz.

4 gün süren bayram süresince her gün et tüketmek istiyorsanız bunu sadece 1 öğün ile sınırlandırın. Etin yanında mutlaka salata veya sebze yemeğini ekleyin. Et kalorisi yüksek bir besin olduğu için yanında pilav, ekmek, lavaş, pide gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmemeye dikkat edin. Çünkü bunların tüketimi gün içinde aldığınız kalorinin artmasına neden olacaktır.

Sabah kahvaltınızda az tuzlu peynir, yumurta, zeytin gibi tokluk sürenizi uzatacak besinleri tercih edin. Reçel, bal, kaymak gibi enerji içeriği yüksek besinleri tüketmemeye çalışın.

Gün içerisinde tatlı tüketmek istiyorsanız şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Tüm gün koşturma ile geçeceği için gün içerisinde sıvı alımına dikkat edin. Havalar ısındığı için terleme ile kaybettiğimiz sıvı miktarı artıyor. Bu nedenle özellikle çok terleyen bireylerin gün içinde 2.5-3 litre su tüketmesi çok önemli.

Akşam kalorisi yüksek öğün yapacağınız için gün içerisinde meyve, kuruyemiş gibi ara öğün seçeneklerini atlayın. Gün içerisinde 2 öğün yapıp aralarda çay, kahve, maden suyu gibi kalorisi düşük ara öğünler kilo kontrolü için daha yararlı olacaktır.

Etin tüketim miktarı kadar pişirilme şekli de çok önemli. Mangalda pişireceksiniz öncesinde eti baharatlarla marine etmeniz kanserojen riskini azaltır. Ayrıca mangal ile ızgara arasında 15-20 cm lik bir mesafenin bulunmasına da dikkat edin.

Kilo kontrolünü sağlamak ve yediğiniz besinlerin sindirimini kolaylaştırmak için akşam yemekten 1-1.5 saat sonra mutlaka yürüyüşe çıkın.

Yediğiniz yemeklerin sindirimini hızlandırma ve hazımsızlık problemi yaşamamak için;

1 kupa suya 1 çay kaşığı tane veya öğütülmüş kimyon+1 çay kaşığı rezene+1 adet çubuk tarçını ağzı kapalı olacak şekilde kaynatın ve 3-4 dakika demleyip yemek sonrası tüketin.

İyi bayramlar dilerim..