Her mevsim geçişi alerjik reaksiyonların ve gribal enfeksiyonların arttığı bir dönemdir. Bu sene de her ne kadar maske ile gezsek de yine gribal enfeksiyonlara yakalanma riskimiz var. Bu nedenle bu dönemde yaşam rutininize dikkat etmeniz her zamankinden çok daha önemli. Çoğu kişi bu dönemde bağışıklığını güçlendirmek için vitamin takviyesi kullanımına başvuruyor. Ama güçlü bağışıklık için malesef bu tek başına yeterli değil. Hata bazı zamanlarda yanlış ve fazla takviye kullanımı vücudumuza zarar verebilir.

Mevsim geçişlerinde bağışıklığınızı güçlendirmek için yapmanız gerekenler:

  • Düzenli uyku. Bağışıklık sistemi için kaliteli uyku şart. Bağışıklık sistemimiz için önemli olan melatonin hormonu gece 23:00-02:00 saatleri arasında fazla miktarda salınıyor. Bu nedenle bu saatlerde derin uykuda olmak önemli.
  • Bahar mevsiminde gün içerisinde bitki çayı tüketimine özen gösterin. Kuşburnu, hibiskus, rooibos, ıhlamur, yeşil çay, beyaz gibi çaylar bağışıklığınızı güçlendirecek bitki çayları.
  • Sebze tüketimini arttırın. Özellikle turp, soğan, sarımsak, rezene, kereviz gibi sebzeler bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler.
  • Çilek, portakal, kivi gibi c vitamini yüksek meyveleri tercih edin. C vitamini özellikle gribal enfeksiyonlardan korunmak için önemli. C vitamini depolanmayan bir vitamin olduğu için bu meyveleri yeterli miktarda tüketiyorsanız takviye olarak c vitamini almanıza gerek yok.
  • Su tüketimine dikkat edin. Gün içerisinde 2 litreden az olmayacak şekilde su için.
  • Baharatlar yine bağışıklık sistemi için önemli. Mümkünse taze öğütülmüş baharatları tercih edin. Zerdeçal, zencefil, karabiber, kimyon gibi baharatları yemeklerinize mutlaka ekleyin.
  • Düzenli olarak probiyotik takviye kullanabilir veya kefir, yoğurt, boza, kvass gibi probiyotik bakteri içeriği zengin içecekleri düzenli tüketebilirsiniz.
  • Güçlü bağışıklık için düzenli egzersiz şart. Haftada 4 gün 40 dakikalık yürüyüş veya ev içerisinde kas kütlenizi arttırmaya yönelik egzersizleri düzenli olarak yapabilirsiniz.
  • Protein alımınıza dikkat edin. Vejetaryen-vegan gibi yeni bir beslenme düzenine geçmek istiyorsanız mutlaka bir diyetisyen ile çalışıp size uygun bir beslenme planı oluşturulmasını sağlayın.
  • Kolajen takviyesi kullanabilir veya et suyu, kemik suyu gibi kolajen içeren sıvıları çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.
  • Arı ürünlerine karşı alerjiniz yoksa propolis takviyesi kullanabilir, balık tüketmiyorsanız balık yağı takviyesi alabilirsiniz. Ama herhangi bir kronik rahatsızlığı olanlar, gebe-emziren kadınlar ve çocuklar için bu takviyeler mutlaka doktora danışılıp alınmalı.

Güçlü bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve düzenli egzersiz birlikte olmalıdır.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…