Covid-19 nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite her zamankinden çok daha önemli. Bu süreçte pek çok kişi bağışıklığını güçlendirmek için takviye kullanımına yöneldi.

Bağışıklığı destekleyen vitamin ve minerallerin temel kaynağı meyve ve sebzeler. Fakat son 50 yılda uygulanan tarımsal faaliyetler sonucu besinlerin içeriğindeki vitamin ve mineral değerleri azaldı ve çoğumuzda eksiklikler görülmeye başlandı.

Peki vitamin mineral takviyesi kullanmak ne kadar doğru?

Vücudumuz her besini en etkili şekilde kullanmak üzere yaratılmıştır. Bu nedenle kan tahlillerinde herhangi bir eksiklik yoksa vitamin ve mineral kullanımı doğru değil. Çünkü vitamin ve mineraller karaciğerde metabolize olurlar ve gereksiz kullanımı ilerleyen süreçlerde karaciğerimizde kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca böbreklerde yine vitamin ve minerallerin atımında görev aldığı için gereksiz vitamin mineral kullanımı böbrekler de de ciddi hasara neden olabilir.

Eğer kan tahlillerinizde herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği varsa öncelikle hekiminize danışmalısınız. Bir süre eksik olan vitamin ve minerallerden zengin besinlerle beslenip gerekli durumlarda takviye almak daha faydalı olacaktır.

Fakat demir, çinko, B12 ve D vitamini yetersizliğiniz varsa takviye almanız faydalı olacaktır. Çünkü bu vitamin ve mineral eksiklikleri uzun sürede ortaya çıkan ve vücutta halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, tırnaklarda deformasyon gibi pek çok rahatsızlığa neden olan bileşenlerdir.

Vitamin ve mineralleri takviye olarak alacaksanız  emilimin artması  için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler var.

Demir minerali açlık durumunda emilimi artan bir mineraldir. Bu nedenle yemeklerden 1 saat önce alınmalı ve mümkünse limonlu su ile  alınması emilimi arttıracaktır. B12 vitamini dil altı formu şeklinde alınınca yine emilimi artan vitaminlerden. D vitamini yağda eriyen bir vitamin. Bu nedenle yağlı bir besin ile alınması önemli. Ayrıca K2 vitamini D vitamini emilimini arttırdığı için son dönemlerde birlikte formüle diliyorlar. Kalsiyum vücutta D vitamini ile birlikte çalışan bir mineral. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar ve kemik erimesi sorunu yaşayanlar D vitamini değerlerini kontrol ettirmeli.

Vitamin ve minerallerin kullanım şekli kadar alınma saatleri de önemli. Alacağınız takviyeye göre zaman planlaması yapmaya dikkat edin.

Bunun dışında gün içinde yeterli miktarda C vitamini içeren besinleri tüketemiyorsanız 1000 mg C vitamini içeren takviyeleri alabilirsiniz.

Unutmayın doğa her besini bize yeterli olarak sunuyor. Beslenmenizi renklendirdiğiniz ve çeşitlendirdiğiniz de ihtiyacınız olan her vitamin ve minerali alırsınız. D vitamini hariç. Yeterli D vitamini alımın için her gün 12:00-14:00 saatleri arasında güneşlenmeli ve güneşlenilen bölge 48 saat yıkanmamalı. Bunu sağlamak zor olduğu için günlük D vitamini alımı uygun olacaktır.

Sağlıklı haftalar dilerim..