Soğuk Ayaklar Çok Suçlu

Ayak parmaklarınız her zaman soğuksa, nedenlerden biri zayıf kan akışı olabilir – bazen sigara içmek, yüksek tansiyon veya kalp hastalıkları ile bağlantılı dolaşım problemi olabilir. Kontrolsüz diyabetin sinir hasarı ayaklarınızın üşümesini de sağlayabilir. Diğer olası nedenler arasında hipotiroidi ve anemi bulunur. Bir doktor herhangi bir altta yatan problemi arayabilir – ya da sadece ayaklarınızın sinirlere bağlı olarak soğuk olduğunu size söyleyebilir.

Ayak Ağrısı

Uzun bir günün ardından ayaklarınız ağrıyorsa, suçu ayakkabılarınıza atabilirsiniz. Ne de olsa, 10 kadından sekizi ayakkabılarının modelinden dolayı rahatsızlığından söz eder. Ancak bir ince ayak burkmasıyla oluşan çatlak da çok ağrılı günler yaşanmasına neden olabilir. Çok yoğun spor yapmakta ayak kaslarını yorabilir ve yürüyüş de ayakların ağrımasına neden olabilmektedir. Ayrıca osteoporoz nedeniyle zayıflamış kemikler kırılma ve incinmelerin ana nedenleri yanısıra deforme olmalarıyla da ayaklar da huzursuzluğa neden olabilir.

Topuk Acısı

Topuk ağrısının en sık rastlanan nedeni plantar fasiit, bu uzun bağın topuk kemiğine bağlandığı iltihaplanmadır. İlk uyandığınızda ve ayağınıza baskı uyguladığınızda ağrı daha keskin olabilir. Artrit, aşırı egzersiz ve zayıf oturan ayakkabılar, tendonit gibi, topuk ağrısına da neden olabilir. Daha az yaygın nedenler, topuğun altındaki bir kemik mahmuzu, bir kemik enfeksiyonu, tümör veya kırığı içerebilir.

Ayaklarınızı Sürümek

Bazen bir sorunun ilk işareti yürüme şeklinizde ki bir değişiklik olabilir – daha geniş bir yürüyüş veya hafif bir ayak sürme. Bunun nedeni, periferik sinir hasarının yol açtığı, ayaklarınızdaki normal duyu kaybının yavaş olması olabilir. Bu vakaların yaklaşık % 30’u diyabetle bağlantılıdır. Sinir hasarı ayrıca enfeksiyon, vitamin eksikliği ve alkolizm nedeniyle de olabilir. Çoğu durumda, hiç kimse sinir hasarına neyin neden olduğunu bilememekle birlikte olasılıklardan biri olabilir. Ayak sürmenin diğer olası nedenleri arasında beyin, omurilik veya kaslarla ilgili sorunlar olabilir. Ayak parmaklarının duruş şekilleri de belli organların işlevlerini yapmadığını veya gereği gibi etkin olmadıklarını gösterebilir.

Şişmiş Ayaklar

Bu genellikle çok uzun süre ayakta durmaktan veya uzun bir uçuştan kaynaklanan geçici bir sıkıntıdır – özellikle de hamileyseniz. Buna karşılık, şişen ayaklar ciddi bir tıbbi durumun işareti de olabilir. Nedeni zayıf kan dolaşımı, lenfatik sistemde bir sorun veya bir kan pıhtısı olabilir. Böbrek bozukluğu veya yetersiz tiroit de şişmeye neden olabilir. Ayaklarınızda sürekli şişlik varsa, bir doktora görünün. Vücudun ödem tutması da ayaklarda şişmelere neden olabilmektedir. Bu durumu doktorunuzla paylaşın ve muhtemelen size bir idrar söktürücü vererek rahatlamanızı sağlayabilir. Uzun yolculuklarda ise kullanacağınız bir At kestanesi, arnica, hamameli bitkilerinden yapılmış olan jel ile rahatlamanız mümkün olabilir.

Yanan Ayaklar

Periferik sinir hasarı olan şeker hastaları arasında ayaklarda yanma hissi yaygındır. Ayrıca B vitamini eksikliği, sporcu ayağı, kronik böbrek hastalığı, bacak ve ayaklarda zayıf kan dolaşımı (periferik arter hastalığı) veya hipotiroidizme neden olabilir.

İyileşmeyen Yaralar

İyileşmeyecek olan ayak yaraları diyabet için önemli bir uyarı işaretidir. Diyabet ayaktaki hissi, kan dolaşımını ve normal yara iyileşmesini engelleyebilir, böylece bir ufak kabarcık bile zahmetli bir yara haline gelebilir. Bu yaralar da enfeksiyona eğilimlidir. Şeker hastaları ayaklarını yıkamalı ve kurutmalı ve her gün yaralarını kontrol etmelidir. Yaraların yavaş iyileşmesi, periferik arter hastalığı gibi durumlardan zayıf dolaşımdan da kaynaklanabilir.

Baş Parmak Ağrıları

Gut, ayak başparmağı eklemindeki ani ağrının, kızarıklık ve şişliğin yanı sıra (burada görülür) bilinen bir nedenidir. Osteoartrit, ağrı ve şişmeye neden olan bir diğer neden olabilir. Yoğun spor yapanların baş parmakları da kaslarının yorgunluğundan olabilmekte.

Küçük Parmaklarda Ağrı

Mermerin üzerinde yürüyormuş gibi hissediyorsanız ya da ayağınızın ucunda ağrı yanıyorsa ve ayak parmaklarına yayılıyorsa, genellikle üçüncü ve dördüncü ayak parmakları arasında bir sinir etrafındaki doku kalınlaşması olan Morton nöroması olabilir. Kadınlarda erkeklere göre sekiz ila 10 kat daha sık görülür. Yaralanma veya ayak parmakları üzerinde çok fazla baskı yapılması sonucu oluşur.

Kaşınan ayak

Kaşıntılı, pullu cilt, sporcunun ayağı, yaygın bir mantar enfeksiyonu olabilir. Kontakt dermatit adı verilen kimyasallara veya cilt bakım ürünlerine verilen reaksiyon, kızarıklık ve kuru lekelerle birlikte kaşıntıya da neden olabilir. Mantar ve ekzama karşıtı kremler semptomları hafifletebilir veya geçirebilir.

Pençe ayak

Bu ayak deformasyonu, dar ve ayak parmaklarınızı sıkıştıran ayakkabılardan veya diyabet, alkolizm veya diğer nörolojik bozukluklar gibi sinirlere zarar veren bir hastalıktan kaynaklanabilir. Parmak uçlarınız, ayak topuğundan uzadıkça, ardından orta eklemden aşağıya doğru pençe şeklinde uzanacak şekilde bükülür. Ayak parmaklarının gerilmesine ve egzersizlerine cevap verebilir veya özel ayakkabılarla daha ileri durumlarda ameliyata gerek duyulabilir.

Ayak Spazmları

Ayaktaki ani ve keskin bir ağrı, birkaç dakika sürebilen bir kas spazmı veya krampının belirleyici özelliğidir. Fazla çalışma ve kas yorgunluğu yaygın nedenlerdir. Diğer nedenler vücutta potasyum, magnezyum, kalsiyum veya D vitamini seviyelerinde düşme ve zayıf kan dolaşımı olabilir. Dehidratasyon yani yetersiz su içmek de neden olabilir. Değişen hormon düzeylerinde hamilelik veya tiroid bozuklukları da bir rol oynayabilir. Spazmlar sık ​​veya şiddetli ise bir doktora görünün. Güçlendirme egzersizleri kas yorgunluğuna yardımcı olabilir.

Sarı Ayak Tırnakları

Ayak tırnaklarınız genel sağlığınız hakkında çok şey anlatır. Bir mantar enfeksiyonu sıklıkla kalınlaşmış sarı ayak tırnaklarına neden olur. Kalın, sarı tırnaklar ayrıca, lenfödem (lenfatik sistemle ilgili şişlik), akciğer problemleri, sedef hastalığı veya romatoid artrit de dahil olmak üzere altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Ayak Bakımı

Ayak bakımına da çok önem verilmelidir. Gerek topuk çatlamaları gerekse küçük başlayan yaralar pek çok işareti birlikte taşırlar. Bu nedenle her akşam ayaklar ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ayaklarda görülebilecek en ufak değişiklik izlenmeli ve gelişiyorsa mutlaka bir doktorla paylaşılmalıdır.