Sevgili okurlar,
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, gece demeden, gündüz demeden koşturuyor.. Bazen tek başına, bazen ekibi ile bazen partilileri ve bazen de Ankara’dan gelen bakanlarla bir araya gelerek gündeme damga vuran açıklamalar yapıyor..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın el üstünde tuttuğu prenslerden biri olarak ta öne çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de bir toplantıya katıldı..

BİR AMACA HİZMET ETMEK
Bizim Sakarya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Başkan Ekrem Yüce, güreşin bir başka kenti Balıkesir’de, ata yadigarı “Yağlı Güreşe” sahip çıkacakları mesajını vermiş..
Başkan Ekrem Yüce,” “Hepimiz ömürlerimiz boyunca birilerine dokunacak, bir şeyleri değiştirecek bir amaca hizmet etmek adına çabalıyoruz. Bize emanet olan bedenlerimiz ve sağlığımızı son nefesimize kadar en güzel şekilde korumamız gerekiyor. Beden ve ruh sağlığımızı korumamızın en önemli yolu da spor yapmaktır. Spor yapmak hem beden terbiyesi hem de toplum bilincini oluşturur. Spor yapanlar, hayatlarını bir disiplin içerisinde yaşarlar.

GELENEKSEL SPORLARIMIZ
Gerek bireysel gerek takım sporları fark etmeksizin sporun temelinde yatan bir ahlak bilinci vardır.
Geleneksel sporlarımızı izlemek şanlı geçmişimize götürüyor. Gururlandırıyor, yiğitlik duygumuzu kamçılıyor. Tüm dünya biliyor ki güreş bizim sporumuz ve bu sporda sırtını yere getiremeyeceğimiz kimse yok. Daha yeni, yeni yürümeyi öğrenmiş her çocuk güreşi bilir. Biz bu sporu bir oyun olarak öğretiriz çocuklarımıza. Kültürel kodlarımızın ve geleneğimizin sporla varlığını devam ettirmesi çok önemli. İşte buradan baktığımızda birliğimizin ne denli önemli bir görev üstlendiği görülecektir. Birliğimizin faaliyetleri sayesinde ulusal ve uluslararası müsabakalarda kültür taşımacılığı vazifesini yerine getireceğiz. Yeni sporcular yeni şampiyonlar yetiştireceğiz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin sporu tanımalarına sebep olacağız.

GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ!

Organizasyonlar sayesinde turizme ve dolaylı olarak ekonomik canlanmaya katkı sağlayacağız. En önemlisi de ata sporumuzu geleneğimizi gelecek nesillere aktaracağız. Birliğimizin yapabileceklerine olan inancımızı yitirmeden, gayretle çalışacağımıza; ata sporumuzu ve kültürümüzü dünyaya tanıtarak genç nesillere layıkıyla emanet edeceğimize inşallah eminim. Dünyaya nam salmış Koca Yusuf’lar, Kel Aliço’lar, Adalı Halil’ler, Kurt Dereli Mehmet’ler yetiştirecek ve dünyaya Türk gibi kuvvetli olmak sözünü unutturmayacağız inşallah” sözleri ile yüreklere su serpti!..
Niye mi?

AYAĞA KALDIRILMALI!
Zira,”Yağlı Güreş”, bir Kırkpınar organizasyonu da olmasa, tarihten silinip gidecek!
Şüphesiz bu spor dalına sahip çıkan iller de var..
Edirne, Antalya, Samsun, Ordu, Sakarya, Kocaeli, Balıkesir, Manisa, hatta Ankara, Yozgat ve diğer illerimizde tarihi yağlı güreş ile karakucak, minder güreşleri hala çok seviliyor..
Sakarya’da bu spor dalını, “Akyazı Akbalık Güreşleri” nedeni ile yakından takip etme imkânı buldum. Sonra Karapürçek’in ilçe olması nedeni ile güreşler birlikte düzenlenmeye başlandı. Bir ara talihsiz bir olay nedeni ile güreşlere ara verildi..
O yıllarda güreşe büyük ilgi vardı..
Düğünlerde ve spor alanlarında, çayırlarda bile güreş karşılaşmaları yapılırdı..
“Akyazı ile birlikte Hendek Salman Dede, Söğütlü, Adapazarı merkez Babadağı güreşleri”, çok büyük karşılaşmalara sahne olurdu..

KİMLER GELDİ, GEÇTİ?
Elbette Balıkesirli Mehmet Ali Yağcı’nın, Ordulu Mustafa Bük’ün, Adapazarlı Sezai Kanmaz, Akyazılı Zülküf Karabulut, Alpay Kardeş, Karamürselli Aydın Demir, Akhisarlı Arap Mustafa Yıldız, Turgut Kılıç ve diğer yöre sporcularının tarihi güreşleri kadar, Sakaryalı şampiyon güreşçilerimiz Atan kardeşler, Mithat Bayrak, Kamil Özdağ ve son dönem şampiyonlarımızdan söz etmezsek olmaz!
Futbola verdiğimiz destek, önem kadar bu tarihi spor dalına da sahip çıkarak, Akyazı, Hendek ve Söğütlü bu spor dalının merkez üssü olarak ilan edilebilinir ve bu merkezlerdeki alanlar, ata yadigarı güreşin ruhuna uygun olarak tanzim edilebilinir..
İşte “bisiklet sporuna” verdiğimiz önem,destek, Sakarya’ya bir başka unvan kazandırdı.. Mutlaka, bu unvanlara,yenilerini eklemeliyiz..
Bunu yaparken, bir güreş tarihi yazımı, incelemesi, kitapçığı da gerekli sanırım..
Maalesef, tarihe imza atmış, şampiyonluklar kazanmış, bu ilin adını, şampiyonalarda duyurmuş, seslendirmiş olan güreşçilerimizi, sporcularımızı hatırlamak, adlarını yad etmek, hatıralarını yaşatsak, iyi olmaz mı?
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin böyle bir toplantıya katılması,Sakarya’yı ve ata yadigarı güreş için zaman harcaması çok önemlidir..Şimdi Sakarya’da ilgili birimler, yetkililer,bu spora gönül verenleri bir araya toplayarak, bir bilge konsey oluşturmak yerinde olur..
Bu işi doğası gereği, bu işin sponsorları, gönüllü elçileri ağaları unutmamak gerek..
Kırkpınar’da Sakarya adını duyurmuş ağalardan Zülküf Karabulut, Aydın Zengin aklıma geldi..Şüphesiz başkaları da vardır..Onların da bu manada böyle bir konseyde yerlerinin olması yerinde olur..

AHDE VEFA ÖNEMLİ
Bir de Akyazı Akbalık Yağlı Güreşleri’nin sembol ismi Ayşeçik(Zeynep Değirmencioğlu) adı da, Akyazı’da mutlaka yaşatılmalı, adı bir yere,bir organizasyona verilmelidir..
Hatta, Akyazı Akbalık’ta bir Yağlı Güreş Müzesi oluşturulmalı.. Burada güreş tutanların isimleri, malzemeleri, madalyaları, kupaları, kemerleri, minikte olsa figürleri burada sergilenmeli..
Ne güzel olur değil mi?
Bu işi Sakarya’ya mal etmek, artık Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin boynunun borcudur!.. Görev bitse de, bu sözlerin arkasında durması temennimizdir..
Sakarya, Sakaryalılar adına, güreş severler adına kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyoruz!
Yusuf Cinal yazıyor/ 1 Aralık 2021 Brüksel