Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte tatlı ve karbonhidrat tüketim isteği herkeste arttı. Bunun temel nedeni soğuk havaların gelmesi ile birlikte vücudumuzun yağ kütlesini arttırmaya çalışmasıdır. Ayrıca güneşin geç doğup erken batması depresif ruh halini arttırmakta ve bununla birlikte yine tatlı tüketimi artmakta. Bu dönemde beslenmenize dikkat etmemeniz durumunda hızlı bir şekilde kilo alabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için ana öğünlerinizde proteinden zengin yumurta, peynir, kuru baklagil, et, tavuk, balık gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Böylece tokluk sürenizi uzatırsınız ve gün içindeki atıştırmalarınızın önüne geçersiniz. Ayrıca yemeklerden 2-3 saat sonra ara öğün yapmanız öğünlerde fazla besin tüketmenizi engelleyecektir.

Peki senelerdir tartışılan herkesin farklı yorum yaptığı ara öğün herkes için gerekli mi?

Yapılan çalışmalar gün içinde ara öğün yapmanın kan şekerini dengelediğini gösteriyor. Bazı çalışmalar ise gün içinde 2 öğün tüketiminin insülin direncinin tedavisinde daha etkili olduğunu belirtiyor.

Ara öğün tüketimi aslında tamamen kişiye özgü bir durum. Şeker, tansiyon veya böbrek rahatsızlığı gibi herhangi bir kronik hastalığınız varsa gün içinde ara öğün yapımı daha iyi olacaktır. Çünkü uzun süreli açlıklar kan şekeri ve tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir.

Ayrıca gelişim çağındaki çocukların gün içinde besin ihtiyacı yetişkinlerden çok daha fazla. Onların tükettiği enerji günlük aktivitenin dışında büyüme-gelişmeleri için de kullanılıyor. Bu nedenle gelişme çağındaki çocukların gün içinde 2-3 kez ara öğün yapmaları uygun olacaktır.

Ara öğün yapması gereken diğer grup ise hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar. Bu dönemde hem bebeğin gelişimi hem de annenin ihtiyacı için 1-2 kez ara öğün yapılması önemli.

Ara öğün gerekliliği kadar sıklığı ve zamanına da dikkat etmek gerekiyor.

Özellikle öğleden sonra saat 15:00-16:00 civarında ara öğün yapılması akşam yemeğinde daha az besin tüketilmesine ve kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. Bu saatlerde meyve veya bitter çikolata gibi gıdaların tüketilmesi gün içindeki çalışma motivasyonunuzu da arttıracaktır.

Akşam yemeğinizi 18:00 da tüketiyorsanız saat 20:00 gibi küçük bir ara öğün yapabilirsiniz. Sabah saatleri genelde işlerin yoğun olduğu veya geç uyanılan saatlerdir. Bu saatlerde kahvaltıdan sonra çay veya kahve tüketimi yeterli olacaktır.

Gün içerisinde ara öğün yaparak kilonuzu korumak ve daha dengeli kan şekeri için aşağıdaki seçenekleri tercih edebilirsiniz:

1 porsiyon meyve+ kuruyemiş

1 dilim tahıllı ekmek+ peynir

1 bardak kefir+1 porsiyon meyve

1 porsiyon sütlü tatlı+1 fincan kahve

½ kase yoğurt+1 porsiyon meyve

Sağlıklı günler dilerim…