Tarlalarda verimi düşürdüğü belirtilen anız yakma işlemi, bu sene de hortladı. Cezaların caydırıcı olmadığı konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar; “Hem cezaların caydırıcı olmaması hem de üretici açısından en masrafsız çözüm. Diğer taraftan da üretici açısından hasattan sonra tarlada kalan talaş dediğimiz atıkların bu yolla bertaraf edilmesi büyük kolaylık gibi geliyor. Öteki türlü parçalayarak toprağın altına geçirilmesi sonuçta bir maliyet getiriyor. Dolayısıyla bu yolla kendisine gelen mali külfetten kurtuluyor. Diğer taraftan da bunun cezai yaptırımlarının caydırıcı olmayışı büyük bir etken” dedi.

“ZARARI ÖNE ÇIKARIYORUZ”

Çiftçilere uyarılarda bulunurken anız yakmanın verdiği zararı ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirten Bayraktar; “Biz yaptığımız uyarılarda çiftçilerimizin kendilerine verdikleri zararı öne çıkarmaya çalışıyoruz. Anlık hesaplarla yapılan bu yanlış uygulama önümüzdeki günlerde çiftçilere daha farklı maliyetler getirir. Toprağın yüzeyinde çiftçi için çalışan savaşçı iyi böcekler var. Çiftçiye zarar veren, çiftçinin bitkisinin büyüme aşamasında onlara zarar veren böceklerle mücadele eden savaşçı böceklerimiz var. Çiftçi anız yakmak suretiyle bu böcekleri de yok ediyor. Çünkü bu iyi böcekler toprağın yüzeyinde yaşarken, zararlı olanlar toprağın alt kısmında yer alıyor. Bizim için savaşan askerlerimizi yok ediyoruz bir nevi. Daha sonrasında bu zararlıların ortaya çıkardığı sorunları bertaraf edebilmek için daha fazla ilaç ve gübre kullanmak zorunda kalıyor çiftçimiz. Bu da hem daha fazla kimyasal hem de daha fazla maliyet demek” sözleriyle zararı gözler önüne serdi.

“TOPRAK KALİTESİZLEŞİYOR”

Anız yakarken ortaya çıkan ateş ve ısının toprağın üzerinde bulunan katmanı yok ettiğini belirten Bayraktar; “Anız yakmak suretiyle ortaya çıkan alev yüksek ısı meydana getirdiğinden toprağın üst yüzeyindeki bir katmanı yakarak kalitesiz toprak haline getiriyor. Bu da önümüzdeki günler açısından toprak yapısında verim kaybını beraberinde getiriyor.  Böyle bakıldığında hem iyi böceklerin yakılması, hem toprağın kalitesini bozması, çiftçinin önümüzdeki dönemde katlanamayacağı maliyetleri ve kayıpları beraberinde getirir. Müslüman bir toplumuz. Dinimizin büyük günah olarak kabul ettiği şeylerden biri de canlıyı yakmak. İşte anız yakan çiftçi bu canlıları da yok ettiği için büyük günah işlemekte. Hem dünyevi hem dini açıdan büyük kayıplara sebebiyet verecek bu uygulamaya çiftçilerimizin dur demesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DOĞAYI KİRLETİYORUZ”

Anız yakmanın hem toprağa hem doğaya zarar verdiğini belirten Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, bu yangının çıkardığı duman ile trafik akışının olduğu otoyol kenarlarında geri dönülmez sonuçları olan kazalara sebebiyet verilebileceğini söyledi. Bayraktar; “Hava kalitesini bozuyoruz. Ortaya çıkan duman hava kirliliğini tetikliyor. Bu da aynı zamanda dini açıdan bakıldığında kul hakkına girmek demek. Hem kul hakkına giriyor hem de kendi ihtiyacı da olan havanın kalitesini bozuyor.

Yakmış oldukları anız sebebiyle ortaya çıkan etkilerden ve dumandan dolayı kazalara dahi sebebiyet verebilirler. Otoyol çevrelerinde bulunan tarlaların yakılması sonucu oluşacak duman birçok geri dönülmez sonuç oluşturabilecek kazaya sebebiyet verebilir. Tarlanın yanması esnasında oluşabilecek ters bir duman hem yerleşim yerlerini hem de komşu tarlaları tehlikeye atabilir. Kendi tarlasının verimini yok ettiği yetmezmiş gibi bir de diğer tarlaları da tehdit eder pozisyona geliyorlar. Biz çiftçilerimizi uyarıyoruz. Bu vebale girmeyin anız yakmayın diyoruz” dedi.

Editör: Osman Karslı