ANAP ın SAKARYA da ki kuruluşunda en önemli isim Nihat AKPAK tır.Kuruluş hikayesinin en yakın şahidi olan biri olarak bunu rahatlıkla ifade edebilirim.

1983 yılının Mart ayında Dilovasında bir benzinlikte Zeki AKPAK ile karşılaştık.Zeki İZMİT’e benimle görüşmeye geliyor,bende İSTANBUL’a Şişlide ki şirketimize gidiyordum.Liseden sıra arkadaşım olan ağabeyi Nihat’ın beni aradığını söyleyerek İstanbuldaki iş yeri telefon numarasını verdi.İşim bittikten sonra kendisini aradım.İş yeri bize yakındı.Sınıf arkadaşımız olan Azmi Gürkan’ın Süt Ürünleri İstanbul Satış Şubesinin Yöneticiliğini yapıyordu.Gittim,on yıldır hiç görüşmemiştik.Hasret giderdik den sonra hayırdır diye sordum.Bir parti kuruluşu için benden yardım istedi.’’Nihat kardeşim siyasetle pek ilgilenmezdin,bu nerden çıktı,Ecevit sempatin ve futbola ilgin vardı,sıra arkadaşım olup da ÜLKÜCÜ yapamadığım tek kişi sensin”dedim.O da”yedeksubay olarak yaptığım askerlik sırasın da sıkıyönetimin tutukladığı bazı ülkücüleri yakından tanıdığını,görüşlerinin değiştiğini,kurulacak partinin sağ görüşe yakın bir parti olacağını,bu nedenle benim faydalı olabileceğimi düşündüğünü” söyledi.Kimin veya kimlerin kuracağını sorduğum da,daha sonra açıklayacağını belirtti.Ancak verdiği ip uçları bana yetmişti. Peki kardeşim,ancak ilerde,ülkücülüğümüzden rahatsız olursan külahları değişiriz,unutma dedim.Olur mu öyle şey beraber yola çıkıyoruz sen merak etme deyince anlaştık. Ev ve işyeri telefonlarımızı alarak vedalaştık.

Ben ertesi gün Adapazarına geldim konuyu Mehmet Kılıçaslan ve Osman Bayrak ile paylaştım.Olumlu yaklaştılar.Düşüncemiz siyasetten uzak kalmanın,12 eylülün mağdur ettiği kadrolara faydası olmayacağı noktasında idi.Kurulacak, görüşlerimize yakın bir partide kadrolaşarak ,hem ülkemize, hem de davamıza yararlı olacağız şeklindeydi. En büyük endişemiz TÜRKEŞ hapisteyken başka bir partiye kurucu olmanın, ihanet olarak değerlendirilmesiydi.

Herneyse,karar verdik.Bize önce bir irtibat bürosu lazımdı.Harun KILIÇASLAN ve Osman BAYRAK’a ait Uzunçarşı da ki inşaat şirketinin boş ve dayalı döşeli bir katını bu konuya ayırdık.Nihat AKPAK bir hafta sonu Adapazarı na geldi ve büroyu faaliyete geçirdik.Bu arada Nihatın Orta Camii altında ki dükkan komşusu arkadaşımız Cavit ÖZTAŞ da ekibe katılmıştı.Bu arada Nihat parti kurucusunun TURGUT ÖZAL olacağını açıklamıştı.Amerika ya zayıflamaya diye gidip iki ay kalan Özal ın parti kuracağını zaten tahmin ediyorduk.

ÖZAL ile ilk görüşmemiz İstanbul Şişli deki Sadıklar Ap.da olacaktı,olmadı.O gün maalesef Nihatın Annesi vefat etti.Cenazeye yetişmek için erken ayrıldık.Ancak ben göreceğimi görmüştüm.Türk Ocağından ağabeyim Şadi PEHLİVANOĞLU,aynı gruptan Metin EMİROĞLU yani bizden birileri Özal!ın etrafında,yakınındaydı.Telefonlarımızı bırakıp cenazeye mezarlıkta yetiştik.

sonra Özal bizi Ankara ya evine davet etti.Nihat ve Osman ile beraber Ankara ya gittik.Ankara da Türkeş in Özel Kalem Müdürü Şevket Bülent Yahnici ile buluştum.Şevket askerliğini Sapanca da yapmıştı.Salih KILIÇ ile müşterek arkadaşımızdı.Konuyu ona açtım.Her şeyden haberi vardı. Bacanağı Halil ŞIVGIN ın Özal ın yanında olduğunu,hatta kapıyı bile onun açacağını söyledi.Mesaj verdi.İlettim.Özel ilgi gördük.Çaylar demli geldi.İşin şakası bir yana Özal çok sıcak karşıladı., isimlerimizi aldı.Yasaklı olan Osman ismini kağıdın arkasına yazdı.Bizi Hüsnü DOĞAN’a havale eden Özal hayırlı olsun dedi.Kabul edilmiştik.

Adapazarı na dönmeden önce kıymetli ağabeyin Kaya Alp KARTAL ın yanına uğradım.12 eylül hareketi sırasında emekli edilen Kaya bey askeri hakim olarak Albay rütbesiyle 4.sıkıyönetim mahkemesi reisiydi. Daha sonra Türkeş in Avukatlığını yapıyordu.Türkeş den siyaset yapmamıza nasıl bakacağını öğrenmesini rica ettim.Bir hafta sonra aramamı söyledi.Bir hafta sonra aradım.Başarılar dilediğini,ancak bölüğün eşeğine benzememizi istediğini söyledi.O ne demek diye sordum.Gelince anlatırım dedi.Bende sonra anlatırım.

Yetkiyi değilse bile sözü almış,çalışmalara başlamıştık.Gelecek yazımda il ve ilçe teşkilatlarının kuruluşunu, rahmetli Turan YAZGAN hoca ile Yavuz Aslan ARGUN’UN adaylığımız sırasında ki yardımlarını,Mustafa KILIÇASLAN nın adaylık hikayesini,Tarpak İnşatta neler olduğunu dolayısıyla Nuri PAKER ve Ersin TARANOĞLU nu,Erkal ETÇİOĞLU nun Belediye Başkan adaylığını,Tuncer TEPE nin Anavatan Partisi milletvekilliği adaylık günlerini,Nevzat ERCAN ın Cavit ÖZTAŞ ve Mustafa KILIÇALAN la berber ısrarla yaptığımız adaylık teklifini rededişini,Tacettin İÇDUYGU İle Orhan BÜYÜ nün anlaşamaması sonuçu Yavuz DENİZ in İlçe Başkanı oluşunu, Sapanca İlçe Teşkilatını kurarken çektim sıkıntıları, İbrahim Amcanın gazabını,Bekir Kılıç,Selçuk KARA,Salih SERDAROĞLUNU,Sami ŞİRİN amcamızı,Oktay Hocayı ,Harun SARICA yı Recai VURAL ı ,Oktay ÖZHAN ı, Memduh YUVACI yı, İbrahim MÜFÜOĞLU na söz verip İl Başkanlığı adayı olmasını engelleyişimizi,daha neler neleri yerimiz ve zamanımız yettiğince anlatmaya çalışacağım.

Bu arada Cavit ÖTAŞ ikaz etti. Geçen haftaki yazımda yanlışlıkla Nevzat ÖZDÜR ağabeyime rahmetli demişim.Özür diler sağlıklı ömürler dilerim.

Mübarek bayramınızı kutlar,sağlıklı günler dileğiyle…