Geyve ilçesi Akıncılar Köyü’nde ıhlamur hasadı başladı. Karanfilik bölgesinin 800 rakımlı ormanlarında ıhlamur ağaçların tepsine çıkılarak kesilen küçük dallardan ıhlamur çiçeği toplayan Akıncı köylüleri, günün erken saatlerinde başlayan hasadın sonunda toplam 6 Kilogram ıhlamur topladı. Sezon boyunca bir ailenin 270 kilogram ıhlamur toplayarak bir buçuk ayda toplam 2 bin TL gelir elde ediliyor.

Büyük zorluklarla Her yıl ıhlamur toplayan Salih Ertürk, “Sabahın erken saatlerinde uzun bir yol kat ederek ormanlık bölgeye geliyoruz. Gelir gelmez de ıhlamur ağaçlarına rastlayamıyorsunuz. Ağaçları bulana kadar belli bir süre geçiyor. Ihlamur ağaçlarının uzunluğu 20 metre ile 40 metre arasında değişiyor. Bu ağaçlara tırmanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü her an düşme tehlikesi var. Örneğin kuru dallara tutunmamak gerekir. Ayağınızda lastik ayakkabı olması da çok önemli. İşte görüyorsunuz, çok zorlu uğraşlar sonunda birkaç kilo ıhlamur toplanıyor. Çileyi biz çekiyoruz, işin sefasını ise ürünü ucuza alıp pahalıya satan tüccar sürüyor” dedi.

Ihlamur Çayını İçmesi Kolay Ama Onu Toplamak Zor

Sabah 04.00’de ıhlamur toplamak için yola çıktıklarını Anlatan Erdal Ertürk, “Ormanın içinde 300 metre yürüyerek topladığımız ıhlamur dallarını araca taşıyoruz. Bu dalların ağırlığı 50 kiloyu buluyor. Toplamda günlük ise 6 kilo ıhlamur ya çıkıyor ya çıkmıyor. Bir tutam ıhlamur demliğe girene kadar ne çileler çekiliyor kilosunu 50 ila 60 liraya anca satabiliyoruz. Harcanan bu büyük emek sonunda çayı satarak belki bir kurbanlık koyun alacağız ” diye konuştu.

Ekmeğini çaydan çıkaran Hüsnü Seçkin, “Karaborsayı önlemek için de fındık ofisi gibi ıhlamur ofisinin kurulmasını istiyoruz. Emeği veren biziz, parayı ise aracı kazanıyor. Biz sadece çiçeği topladığımızda kilosunu 60 TL’den satabiliyoruz. Yapraklı toplanırsa kilosu 30 liraya ediyor. Üretici bu işten pek bir şey kazanamıyor. Bu nedenle çay ofisi kurulmasını istiyoruz ”dedi.

Babası ile dağa çay toplamaya gelen lise öğrencisi Mehmet Seçkin “İhtiyaçlarımız çok, durumumuz da çok iyi değil. Ihlamur toplamak tehlikeli, üzerimize bazen dal düşebiliyor. Yaralanma olabiliyor. Ihlamur çayını içmesi kolay ama onu toplamak zor” dedi.

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, “Hasat, Temmuz sonuna kadar sürecek. Akıncı köyü ve çevrede bulunan köyler bu dağlardan ıhlamur çiçeği topluyor. Çok tehlikeli ve zahmetli bir iş Ihlamur ağaçlarının dallarını keserken çok itinalı olmalı. Ağaca fazla zarar vermeden budama yapılmalı. Dernek olarak hasat mevsiminde biz de buraya gelerek vatandaşlara gerekli uyarıları yapıyoruz.” dedi.

Çiçekli ve yapraklı olarak iki türde satılan Ihlamur çayını Köylülerin kilosunu 60 liradan sattığı çiçeği piyasada iki katına satılıyor. Ihlamur toplayan ailelerin de dediği gibi işin çilesini üretici çekerken sefasını ise tüccar sürüyor.

Haber Nurettin Eryılmaz

Editör: TE Bilişim