Sevgili sayfa okurları, bu hafta özellikle Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) nakit akışını daha sağlıklı hale getirecek alacak sigortalarından bahsedeceğiz.

Alacak sigortaları, KOBİ’lerin alacaklarını devlet desteğiyle güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. Bu sigorta sayesinde KOBİ'ler alacaklarını tahsil edemezse, alacakların büyük bir kısmı devlet tarafından oluşturulan Sigortası Havuzu sayesinde karşılanır , yapılacak işlemler de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından oluşturulan bilgi işlem alt yapısı ile yürütülür.

Bu sigorta kapsamında,  faturası kesilmiş, ödemesi ise alıcı ve satıcı arasında vadeli olarak 120, 180 veya 360 gün olarak belirlenmiş satışlar için teminat verilmektedir.

Alacak Sigortası Ne İşe Yarar?

Satışı gerçekleşen, ticari borçların ödenmeme riskine karşı korur.

Vadeli satış sonrasında istenilen tarihte ödenmeyen alacakların firmaları sıkıntıya sokmasını ve nakit akışlarını bozmasını önler.

Firmaların ileriye dönük mali planlarında aksamaları ortadan kaldırır.

Alacak Sigortası Nasıl Alınır?

Alacak sigortası almak isteyen şirket, yetkili bir sigorta acentesine başvurabilir. Yapılacak finansal incelemelerden sonra talep onaylanır ve bir alacak sigorta poliçesi düzenlenir. Ödenecek net prim ve azami teminat tutarı, vadeli satışlardan elde edilen ciro ve vade tarihi baz alınarak hesaplanır.

ÖRNEK:

4.000.000 TL vadeli satış cirosu bulunan bir KOBİ, 6 alıcısına yaptığı 120 güne kadar vadeli satışından doğan toplam 3.500.000 TL alacağını sigorta ettirmek istemektedir.KOBİ’nin vadeli satışlarından elde ettiği cirosu 4.000.000 TL ve alacaklarının vadesi maksimum 120 güne kadar olduğu için tabloya istinaden uygulanacak prim oranı %0,45’tir.

Bu durumda KOBİ’nin ödeyeceği prim tutarı 18.000 TL (4.000.000 x %0,45) olarak hesaplanmaktadır. Bu tutara (%5 oranında) Gider Vergisi eklenecektir. Ödeyeceği bu tutar karşılığında alabileceği maksimum tazminat tutarı da 540.000 TL (18.000 TL x 30) olacaktır.     Hasar durumunda alıcı başına alabileceği maksimum hasar tutarı da 100.000 TL’dir.

Alacak Sigortası Kapsamı ve önemli hususlar :

KOBİ ‘lere yönelik Alacak Sigortası kapsamında yalnızca yurt içi satışlardan doğan alacaklara teminat verilir.  KOBİ ‘nin başvurudan en az iki yıl önce kurulmuş olması gerekir.Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlamalıdır. Prim tutarının tamamı peşin olarak %10 indirimli ödenir. Kredi limiti sağlanan alıcılar için uygulanan teminat oranları poliçede belirtilir.  

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ. [email protected]