Yazı başlığım aslında,” Sakarya Kendi Üretmedikçe, asla kazanamaz, gelişemez!” olmalıydı. Ama; önceliğim Ülkemizi Yönetenlerdir!

Sakarya’nın en büyük meslek odaları bile, İktisadın-Ekonominin temel kuralı olan,” İhracat gelirin İthalat harcamandan fazla olmadıkça gelişemez, büyümezsin!” ilkesini bilmezden(?) gelir.

Son 20 yıldır,” Bu ay Sakarya İhracatta tarihin en büyük rekorunu kırdı!” açıklamalarını okuyup duruyoruz. “ Külliyen hata!”

Doğru olan, Sakarya İhracatının ithal ettiği malların toplamından fazla para kazandırmasıdır. Son 20 yılın ithalat-ihracat rakamları açıklansa kel görünür.

Gebze Eximbank Şube Müdürü ve Yardımcısı Sakarya’da misafir edilmişler. Onlar da Sakarya’ya aynanın sadece bir yüzünü göstermişler:

“ Sakarya, üretimi ve her geçen ( yıl-gün ) artırdığı ihracat potansiyeli ile çok dikkat çeken bir şehir.” sözleri ile aynanın sadece ön yüzünde gezinmişler.

Sakarya sadece;” KOBİ’lerimizi ihracata teşvik eder ve var olan ihracat potansiyellerini güçlendirmeyi, BU SAYEDE İHRACATÇI FİRMA SAYISINI ARTIRMAYI HEDEFLERSE?” biline ki, YARINI kaybeder!

“ YARIN!”, GELECEK demektir. GELECEKTE, Üretip İhraç ettiğin malların en az % 51’ini Sakarya’da üretmedikçe, Sakarya asla geleceği kazanamaz!

Sakarya, Eğitim ve Üretim dünyamızı, İhracat gelirlerimizi İthalatın % 55-75 karşılayacağı düzeye getirebilecek LİYAKATLİ SİSTEMİ öncelemeli. Şu günle KENDİNİ avutan sadece KAZANAN bir avuç YÖNETEN KESİM olacaktır.

Yıllardır AK Parti Yönetimlerini uyardım. Yapılan doğru Devlet Özelleştirme ve kiralarının Sakarya’daki akıbetlerini sordum. Bir tek cevap göremedim:

İzliyoruz, TANK Palet özelleştirme-kiralamasında da aynı şeyleri yaşıyoruz; Sakarya’da tık yok? Gariptir, mesleki oluşumlardan da tık yok?

Kimi uyarı ve sorularımı hatırlatayım;

ROTEM, TÜVASAŞ arazilerinde kuruldu. Galiba, bazı işleri TÜVASAŞ’ın muhteşem atölyelerinde yapılacaktı? Ayrıca sözleşme hükümlerinde;

“ Üretim başladığı anda, % bilmem kaçı Milli olacaktı? Yerli-Milli Parça oranı her yıl % bilmem kaç oranında artacaktı?” gibi şartlar vardı?

Bir Allah Kulu Sakarya’da şu gün çıkıp, ROTEM’in Adapazarı’nda üretip Türkiye’ye Metro ve Raylı Sistemlerdeki Milli Parça Oranını açıklar mı?

Sakarya İl Özel İdaresi kapatıldı. Yazlık Pancar Araştırma Tesisleri ve muhteşem arazileri de Sakarya Kamu Yönetiminde kaldı.

O muhteşem Pancar Araştırma Arazileri n’oldu? AKP döneminde hangi Amcamlara kiralandı ve ne şartlarla? Şartlar yerine geliyor mu, soran?

Daha ilk kiralandığında, çevredeki bilmem kaç köy de,” Süs Bitkileri Üretmeye başlayacaktı? Bu köylerin sayısı her yıl belli oranda artacaktı?

N’oldu O Sözleşme şartları? Şu güne dek kiralar alınabildi mi? Bugün kira miktarları ne oldu? Kaç Köy Süs Bitkisi Üretmekten ne kazanır oldu?

O ara; İl Özel İdaremizin Sakarya nehri kenarındaki kum ocaklarından alması gereken kiraların büyük bir kısmı ödenmeden unutulmaya bırakıldı?

Şu gün Pancar Araştırma’nın kira miktarını, ödemelerini bilemem?

Bize baktırılan aynanın arka yüzünü görmeyi! Yıllardır gösterilen yol aynasının arkasını doğru okursak, ancak GELECEĞİMİZİ orda görebiliriz..?

Arpasını, samanını, mandasını; sütünü, yoğurdunu, peynirini, tereyağını; elma armut, ayvasını; patatesini, mısırını; SAKARYA’DA ÜRETEN YABANCIYA BORÇLANMAZ. Bağımsızlık el açarak kazanılmaz! Milli Üreteceksin!

SAKARYA! Sattığın İhracat; Borçlanarak satın aldığın İthalattan fazla olacak!