3 Temmuz günü Hendek’in kara günü!

3 Temmuz Cumartesi günü havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın yıldönümüydü!

Patlama gününü hatırladıkça başımın üstünde kocaman bir hüzün bulutu dolaşır!

O gün patlama bölgesindeki işçi yakınlarının ağlama sesleri kulağımdan, umutlu bekleyişleri gözüm önünden gitmiyor!

3 Temmuz patlama günü Hendek’te Çin Mahallesi olduğunu öğrendik(!)

Nereden çıktı bu Çin mahallesi?

Çin mahallesinde ruhsatsız yapılar inşa edilmiş!

Çin mahallesinde kimyasal madde depoları, misket kurutma fırınları, barut üretim yeri, barut kurutma fırını ile odaların bulunduğu iddia edildi!...

Çin mahallesinde barut üretimi yapılıyor, fakat üretim izni yok! Uzun bir zaman kaçak barut üretimi yapılmış…

Başka bir iddiaya göre, Çin mahallesinde bulunan ruhsatsız yapıların içinde, bulunması gerekenden çok fazla miktarda üretim malzemesi ve hammadde bulundurulduğu ve bu durumun patlamanın gücünü ve yıkıcı etkisini arttırdığı…

Patlamanın olduğu fabrikada inşa edilen depolar arasındaki gerekli mesafenin bulunmaması ve depo olarak kullanılan yapıların etrafında yer alması gereken sütre duvarlarının bulunmaması yüzünden, ilk patlamanın diğer bölümlere de sıçradığı iddia edildi.

Bu kadar tehlikeli bir faaliyetin yürütüldüğü fabrikada mevzuat hükümlerine uygun bir toplanma alanının ve sığınağın bulunmadığı ve bunun ölü ve yaralı sayısını artırıcı bir etki yarattığı iddia edildi.

Önem derecesi yüksek bir iş kolunda faaliyet gösteren fabrikanın, elektrik tesisatının da özensiz yapıldığı iddia edildi.

Bu kadar iddia arasında en önemli iddia; işçilere daha fazla üretim yapmaları için yapılan çalışma baskısı!!!

Bu baskıya “tabutuna gir” baskısı demek daha doğru olur!

3 Temmuz günü ihmaller zincirinin neden olduğu patlamada 7 işçi hayatını kaybederken, 127 işçi de yaralandı!

İhmaller zinciri patlama sonrası yapılan “Kontrollü İmha” işinde de devam etti!

9 Temmuz günü Kontrollü İmha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkiine getirilen fabrikadaki patlayıcıların, kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker yaşamını yitirmiş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü ağır yaralanmıştı.

Patlamanın olduğu fabrikada daha önce 5 patlama yaşandığı ve her patlama sonrası ceza almamak için değişik isimlerle tekrar üretime başladığı herkesçe biliniyor!

Patlama öncesi ve sonrası yaşananlar, aklımıza insan hayatı bu kadar ucuz mu? Sorusunu getirdi.

Bu sorunun cevabını vermeden önce, fabrika sahibine destek vermek için Hendek’e gelen patronlar kulübüne üye arkadaşlarının, Bayraktepe Tesislerinde kestikleri karpuzu yerken, kendilerine ait sosyal medya hesabından paylaşmalarını da unutmuyoruz!!!

Son yıllarda balık hafızalı olup da çok şeyi unuttuk, fakat Hendek tarihine kara gün olarak geçen, 3 Temmuz gününü biraz zor unuturuz!

Unutma konusuna gelince her ne kadar İYİ Parti ve AK Parti İlçe Teşkilatı 3 Temmuz gününü unutsa da CHP, MHP ve Hendek Belediyesi unutmadı!!!

MHP İlçe Teşkilatı ve Hendek Belediyesi kendilerine ait sosyal medya hesabından 3 Temmuz ile ilgili mesaj yayınlarken, CHP İlçe Teşkilatı Hendek için Adalet programına katıldı.

Hendek için Adalet programına katılan CHP İlçe Teşkilatı, patlamada yakınlarını kaybeden acılı ailelerin acılarına ortak oldu!

İYİ Parti ve AK Parti İlçe Teşkilatından 3 Temmuz’la ilgili bir mesaj yayınlanmaması, açıkça doğruyu söylemek gerekirse, beni çok şaşırttı!

Yaşadığım şaşkınlıkla, patlama günü fabrika sahibine moral vermek için Bayraktepe Tesislerinde karpuz kesenlerle, İYİ Parti ve AK Parti İlçe Teşkilatını aynı kefeye koyuyorum!

Şaşkınlığın etkisiyle bir yandan da 3 Temmuz patlamasıyla ilgili paylaşım yapmayın, diye bir yerlerden emir mi aldılar? Diye düşünüyorum.

Çok basit konularla ilgili paylaşımlar yapan AK Parti İlçe Teşkilatı, ne hikmetse 3 Temmuz Havai Fişek Fabrikası patlamasıyla ilgili paylaşım yapmıyor!

Hendek Belediyesi patlamada üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştı. Hatta Belediyenin 1 personeli de kontrollü imha işlemi sırasında ağır yaralandı!

3 Temmuz Havai Fişek Fabrikası Patlamasının 1.yıldönümünde, yakınlarını kaybeden ailelerin acılarını hafifletmek için, hayatını kaybedenlerin ruhuna atfen İlçe Müftülüğü ile ortaklaşa bir mevlit programı düzenlenseydi iyi olurdu!

İlçe siyasetçileri ve belediye başkanı Turgut Babaoğlu’nun bu önerimizi dikkate alacağını düşünerek, 3 Temmuz günü havai fişek patlamasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.