Yeni bir yönetim ve yeni bir siyaset anlayışıyla tanışıyoruz!

Son referandumla birlikte yönetimsel anlayış kökten değişiyor. Bununla birlikte seçim sonuçları aritmetiği de değişti. Artık seçimlerde oyların çoğunluğu değil, oyların yarısından fazlasını alabilmek önemli olacak. Hafta sonu gerçekleşen Ak Parti Olağanüstü Kongresinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktaya özellikle vurgu yaptı. Tayyip Erdoğan, “Artık yüzde 34 ile hatta yüzde 49,5 ile iktidara gelme şansımız kalmadı. Artık çatı yüzde 50+1’dir… Bunun ne kadar zor olduğunu önce cumhurbaşkanlığı seçiminde ardından 16 Nisan referandumunda gördük” dedi.

Seçim kazanmak için zorunlu hale gelen salt çoğunluk kavramı anlaşılan sadece cumhurbaşkanlığı seçimi için değil diğer seçimlere de yansıyacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan sonra söyledikleri daha dikkat çekici. Erdoğan; “2 aylık bir program yürüteceğiz. Bir yandan demokratik kazanımlarımızı daha ileri götürürken diğer yandan ekonomik yatırımlarımızı artıracağız. Bugün de en önemli güç kaynaklarımızdan biri belediyelerimizdir.

Ak Parti vizyonuna uygun belediye başkanlarına ihtiyacımız var. Şehirlerine ve partimize yük olan değil şehirleri ve partimizi omuzlayan belediye başkanlarımızla yola devam edeceğiz. Bu kongre Ak Parti için bir yeniden diriliş yeniden kuruluş kongresidir. Ak Parti 80 milyon vatandaşımızın partisidir.”

***

Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın belediye başkanları ile ilgili yaptığı bu açıklamayı iki türlü okumak mümkün. İlki, gündemi de sıcak tutan FETÖ tasfiyesi! Erdoğan’ın ‘Ak parti vizyonuna uygun belediye başkanlarına ihtiyacımız var’ ve ‘Partimize yük olan değil partimizi omuzlayan belediye başkanlarımızla yola devam edeceğiz’ sözleri yerel yönetimlerde ciddi bir temizlik yapılacağının güçlü bir sinyali olarak algılandı. Gidişat muhtemelen bu yönde… Yakın bir tarihte veya ilk yerel seçimlerde isimleri FETÖ ile zikredilen belediye başkanlarının bertaraf edileceği kesin!

Ancak yerel yönetimlere yönelik bu açıklamaları yüzde 50+1 seçim aritmetiği ile birlikte okumak da mümkün. Erdoğan’ın ‘Ak Parti 80 milyon vatandaşımızın partisidir. Ak Parti vizyonuna uygun belediye başkanlarına ihtiyacımız var. Şehirlerine yük olan değil şehirleri omuzlayan belediye başkanlarımızla yola devam edeceğiz’ sözlerini bir paragraf öncesi yapmış olduğu ‘Artık yüzde 34 ile iktidara gelme şansımız kalmadı. Artık çıta yüzde 50+1’dir” açıklamasıyla birleştirmek mümkün.

***

Önümüzdeki dönemde yerel seçimlerde de seçim kazanmak için yüzde 50’den fazla oy istenmesi kuvvetle muhtemel. Bu durum da belediye başkanlığı seçimlerini kazanmak için aday olacak isimlerin alışagelmişin dışında politikalar izlemesi gerekecektir. Daha geniş kitlelere hitap edebilmek, şehir ahalisinin tamamını kucaklayabilmek önemli olacaktır.

Yerel seçim anlayışı değişir ve yerel seçimleri kazanmak için de kullanılan oyların yüzde 50+1’i istenirse yerel yönetimlerde çok şeyler değişir. Birçok şehirde iki turlu seçimler düzenlenmek zorunda kalınır ve ikinci tura sadece 2 aday katılır. Bu durum da şehirlerde partiler arası ittifaklar kurulmasına yol açar. Ayrıca, partilerin çıkaracağı belediye başkanı adayları geniş kitlelerin kabulünü gören isimler olmak zorunda kalır.

***

Yerel seçimler için uygulanacak muhtemel 2 turlu ve yüzde 50+1 seçim aritmetiği yerel yönetimlerde bambaşka bir anlayışın doğmasına neden olacaktır. Birçok Avrupa ülkesinde belediye başkanlığı seçimleri için uygulanan bu sistem Türkiye için de yeni bir yönetim şeklini oluşturacaktır.