Merhaba…

Hareketli bir haftayı geride bıraktık.
Herkesin merakla beklediği ‘AKP’nin adayı kim olacak?’ sorusunun yanıtı belli oldu.

AKP Genel Merkezi 10 yıldan sonra değişim kararı aldı.
İstifa eden il ve ilçe başkanlarına bakılırsa değişim Büyükşehir ile de sınırlı kalmayacak.

Birkaç hafta önce ‘Hangi başkanlar değişir’  diye sorulan AKP’de, bugün ‘Hangi başkanlar kalır’ sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

Bu konuda fikir yürütmeye gerek olmadığını, 5-10 günlük sürede bu sorunun yanıtını da kesin olarak alacağımızı düşünüyorum.

Ancak, AKP’nin aday belirleme sürecine ilişkin bir iki konuya değinmeden edemeyeceğim.

Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Ekrem Yüce’nin, yani bu koltuğa aday olmayan bir ismin açıklanmasının, dışarıya pek yansıtılmak istenmese de partide büyük rahatsızlığa yol açtığına tanık olduk.

Aylardır sahada olan, temayülde ve anketlerde önlerde yer almak için çaba harcayan adaylar kadar, temayül yoklaması için oy vermeye çağrılan partililer de, iradelerinin yok sayılmasını pek olumlu karşılamadı. Nitekim sosyal medyada bu rahatsızlığı dile getirenler de oldu.

Merak ettiğim, temayül yoklamasını ‘Demokrasi Şöleni’ diye nitelendiren AKP, aday adaylarına ve tabanına bu durumu izah etme gereği duyacak mı?
Göreceğiz.

Bu arada, Yüce’nin adaylığı kuşkusuz ki geniş bir kesimi mutlu etti. Tepkileri yazdıktan sonra bundan söz etmemek olmaz elbette. Aday gösterilen Ekrem Yüce’nin Sakarya’ya gelişini bekleyemeyecek kadar sabırsız davranan, sevinçlerini Rize’ye giderek gösterenler buna sadece küçük bir örnek. Bu örneğe, Yüce’nin Sakarya’ya gelişindeki coşkuyu da ekleyebiliriz.

AKP’de geçen hafta, bugüne kadar pek görülmeyen (en azından ben hatırlamıyorum) başka bir olay daha yaşandı. Bir belediye başkanının, kendi partililerince gizli çekilen sohbet görüntüleri medyaya sızdırıldı. Bu olay, AKP’deki adaylık yarışının uygar ölçülerden çıkıp, rakibi yok etmek üzerine kurgulanmaya doğru yol aldığını gösteriyor.  Ayrıca çekim tarihi en az 1 yıl öncesine ait olan bu görüntülerinin yeniymiş gibi medyada yer bulmasını, mesleğimiz açısından da talihsizlik olarak nitelendiriyorum.

***

Geçen haftanın manşetlerine gelince…
Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar’ın katıldı Soru yağmuru ile başladığımız haftayı ağırlıklı olarak, AKP’deki gelişmelerle tamamladık.

Bu haberlere çok fazla yer verildiğini düşünen okurlarımız olmuştur elbet. Ancak önceki seçimlerdeki oy oranına bakıldığında, önümüzdeki seçimin de favorisi olarak gözüken AKP’deki bu değişimin, aynı zamanda Sakarya’nın da gelecek 5 yılına da etkileyeceğini göz ardı etmemiz mümkün değildi.

Ali Şener Bayraktar’ın katıldığı Soru Yağmuru, durum tespiti ve önerilerle Sakarya tarımının geleceğine yön verecek bilgilerle doluydu.

Soru Yağmurunda bu hafta konuğumuz İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar oldu. Gürpınar, imar düzenlemelerinden deprem hazırlığına, imar affından yapı denetiminde yaşanan sıkıntılara kadar farklı alanlarda görüşlerini açıkladı. Her seçim döneminde özellikle muhalefet partilerinin adaylık önerdiği bir isim olan Gürpınar, gelen teklifler ve siyasete nasıl baktığı konusunda da değerlendirmede bulundu. Eminim ki, Haber Müdürümüz Kadir Utku Çolakoğlu’nun kaleme aldığı söyleşiyi ilgiyle okuyacaksınız.

Özgür Arık’ın, Anı-Söyleşisini geçen hafta yayımlayamadık. Beklenmedik bir durum nedeniyle yaşanan gecikme sonrasında, söyleşi gününü değiştirmemek adına bu haftaya sarkıtma kararı aldık. Takipçilerinin hoşgörüyle karşılayacağını umuyorum.

Geçen hafta bir de hiç beklemediğimiz bir ayrılık yaşadık. Spor servisimizin emektarlarından Sezgin Ergin, hafta başında ‘artık kendi işini kurmak istediğini’ söyledi. Üzüldük ama hedeflerine engel olmamak adına ısrarcı olamadık. Kendisine yeni yaşamında başarılar diliyoruz.

Dolu dolu gazetelerde buluşmak umuduyla iyi haftalar…