Ülke de, belediyeler de, özel şirketler de hemen hepsi gırtlağa kadar borçlu! Büyük iş almış şirketler ve yatırım yapan şirketler de genelde kredi borçlu.

Devlet; müteahhitlerin sermayesi ile 20-40 yıl gelir garantili büyük işler yaptı. Yeterli kullanım sayısı dolmayınca, müteahhit kalan alacağını hazineden alır.

Yani; kullanan halk da, kullanmayan da Devlet borcunu ödüyor.

**

Şimdi seçim varken, hiç bir siyaset seni beni düşünmez. Ama, bizim kesemizden bolca seçim vaatleri yapılır. İşte O vaatler de borçlara tüy diker.

Yeni borç yapma! Çık kardeşim; bunca yıl yaptıklarını kapı kapı anlat! Öbürü de çıksın, senin ne zararlar verdiğini, kendisinin neler yapacağını anlatsın!

Ama, 3-5 dönüm kalmış yeşil alanları, yani çocuklarımızın geleceğini şu iki güne sıkıştırıp, uyduruluveren projelerle mundar etmeyin!

Alınan, alınsın! 40-50 Yıldır ne seçimler geldi geçti. Sakarya her seferinde bir ucundan yendi. Hepimiz sustuk, bu şehirde yaşamaya devam ettik.

Kör değiliz. Yapılan; 6 ay-2 yıl sonra yanlışlığı anlaşılan işe yaramaz projelerle ne kayıplar yaşadık. O maddi-manevi kayıplarla YENİ ŞEHİR yapılırdı.

**

Ağustos-Eylül 2018’de bu Ülkeyi- bu İl’i kim, hangi siyaset Yönetecek belli değil. Şu 1 Ay’da da, ağzıyla kuş tutan bile deli paralar harcasa, iş işten geçti.

Servetlerimiz boşa harcanmasın, borçlar artmasın. Yanlış projelerle Doğa da yok edilmesin!

Seçilecek Yöneten, kalıcı büyük projeleri bin kere gözden, onaydan geçirerek yapsın. Belki o zaman hepimiz kazanacağız!

HANGİ SİYASİNİN MEYDANINDA;

KORKU, KAYGI, DAYATMA YOK ?

Siyaset Dünyası farklı düşünebilir ama; benim çok net gördüğüm şeyler var! Birincisi:

Seçimi kazanan hangi siyasi parti ve anlayış olursa olsun; Yönetme Kadroları çok açık seçik büyük bir değişime uğrayacak. Öyle böyle değil; BÜYÜK !

**

Bu büyük değişim, seçimi şu günün iktidarı AK Parti bile kazansa, olacak. AK Parti şaşırtıcı büyüklükte değişim yaparsa da asla şaşırmam.

Şu söylediklerimin yaşanma şekli ve büyüklüğü beni hiçbir durumda asla etkilemez. Ama, kimi şeyler de şehrim adına çok umurumdur.

Çünkü; Yönetme Birikimi’ni bilir, inanırım. Eğer şu anda şehrin İşleyiş Damarları bir yerde tıkanırsa; ya beynimiz, ya da yüreğimiz duracaktır.

**

Seçilen Yöneten; sağduyulu, akılcı olacak; Şehir Beyni ve Şehir Yüreği temiz ve birikimli ellerde mi? Nerede, Siyaset öncelik değil, Ülke ve İnsan önceliği var ise; O Yer ve Yöneten baş üstünde taşınacaktır.

O Yer ve Yöneten, “ Ben Siyasi Düşüncemi öncelerim!” demedikçe ve Yasa-Hukuk kararı olmadıkça; Şehrin Beyni-Yüreği tık tık işlemeye mecburdur.

Yani geldik; İnsan Kimliğine-Kişiliğine, Liyakata…

Ülke ve Şehir; çalışmaya, üretmeye, hakça kazanmaya, birlikte yaşamaya mecburdur. Sakarya da 1 milyon insanı ile bunlara mecburcu bir şehirdir.

**

Çocuğuna Ayrım düşünebileceğim tek bir insan olamaz. Kuşkusuz, bunun altında yatan kaygı, Ayrım yaparsam çocuklarımın geleceğini tehlikeye sokmaktır, asla!

YENİKENT’E 50 DÖNÜM YAŞAM ALANI;

AVM VE KAFELER : -(

Yerel medyayı şu günlerde iyi izleyin. Ülkenin nakit-para- sıkıntısı olduğu biliniyor. Ama, seçimlerin olağan “ Bomba-pahalı yatırımları” manşetlerde.

Yıllardır; çok ender projeler dışında, bir ülkede, bir şehirde hiçbir köklü büyük proje küt diye ortaya çıkamaz.

Büyük ve köklü projeler, en az 5-25 yıllık süreçte, yaşanan yerin tüm kesimlerinin görüşü alınarak hazırlanır, yapılır.

**

Adapazarı Belediyesi, Yenikent Camili’ye 50 dönümlük bir Yaşam Alanı Projesi yapacakmış : -) En küçük bir itirazım olmayacaktı, ama;

Karaman-Camili-Korucuk; yani YENİKENT dediğimiz alanda hayat mı kuruldu da, 50 Dönüm Yaşam Alanı yapılıyor? Acele etmeyin, kimse hemen hoplamasın!

“ Karaman-Camili-Korucuk’ta henüz Raylı Sistem yapmaya uygun potansiyel yok.” diyen ben değilim. Tam tersine, ben:

“ Aziz Duran’ın, 6 Kasım 2008’de AFA’da yapılan Raylı Sistemler Paneli’nde, Yazlık-Camili Duble Yolu kenarında Raylı Sistem yapmak için bir bant bıraktık.” dediğini yazarım;

“ Adapazarı Atatürk Bulvarı’ndan, Yazlık Köprüsü’ne kadar 5 km demiryolu hattı vardı. Şeker Pancarı taşımak için 1953-54 yıllarında yapıldı. Korucuk’a kadar dümdüz bir Raylı Sistem hattı 6 ayda yapılır. “ diye de yazarım.

**

“ Camili’de 50 dönüm Yaşama Alanı ! AVM yapacağız!” deyince; daha dün yazdım; AVM müjdesi, yerel esnafı bitirmek, dışarlıklıya tezgah açmak gibidir.

Hadi; Yenikent ve ilçeler için Raylı Sistem Projesi düşünen şimdi konuşsun!