Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Sakarya mutfağı 53 yıllık geleneği boyunca en lezzetli yemeklere ev sahipliği yaptı. En lezzetli sunumları başarıyla gerçekleştirdi. Zirveye kadar yükselen Sakarya mutfağı 3 büyüklerin aşçılarına kök söktürüp sinirden tencere tava çaldırdı. Şimdilerde ise zaman zaman çalkantılar yaşanan Sakarya mutafında özellikle 2005-2006 yılından bu yana önemli sıkıntılar yaşandı ve hemen hemen her sene yapılan yemeklerin ne yazık ki ya dibi tuttu ya da tuzu biberi eksik olmasından tadı bozuldu. Geçen sene her şeye sünger çeken ve özellikle 50+1 diriliş yılı bu sene 50+2 yükseliş yılı olarak slogan üreten iddialı yönetim geçen sene 24 kişilik açılır kapanır yemek masası etrafında toplandı. Geçen sene İlk olarak İsmail Cem Cambaz’ın sunumunu yaptı.  Sade bir menü olan Cambaz menüsünde sadece Bodrum Belediye hudutlarında yetişen ve iddiasız bir yemek olması nedeniyle daha 7. veya 8. kaşıkta beğenilmeyip yarım bırakıldı. Menüyü değiştirmeye karar eren yönetim, kendi öz kaynaklarına yöneldi. Kendi imalatı bir menüyle Avrupa’da tanınmış bireysel olarak uluslararası üne sahip, ancak hiçbir sunum yapmamış kendi öz evladı Tuncay Şanlı’yı kurtlar sofrasına sundu. Şanlı menüde acemilik sezen yönetim ilk yarının ardından hemen başka bir ana yemek arayışına karar verdi.

ARA SICAKLAR BAŞLADI

Öz kaynaklarından yararlanmaya kararlı yönetim bu kez Sakarya mutfağının aşina ismi tecrübeli Osman Özdemir’i ana yemek olarak sofranın başına oturttu. Yemek seçimi on numaraydı. Özdemir menüsüyle yönetim adeta parmaklarını yiyen yönetim, sezon sonunda ise en iyi 4 ana yemek arasına girdiği içip PLAY – OFF (Pırasa Lahana Avakado Yerelması -Okaliptus Fesleğenli Fasülye ) yarışmasına katıldı. Burada Osman Özdemir’in menüsü” Kabak Oturtmayla “ birinci seçildi.

KABAK TADI VERDİ

Lezzetlere lezzet katmaya devam eden ve sınıf atlayıp 2. Lüx Lokantaya yükselme başarası gösteren  yönetim, şehirde üstü açık otobüslerle karşılandı. Ziyafetler tertiplendi. Ama ne olduysa Özdemir’in şampiyon kabak tatlısının da tabak tadı vermeye başladığı yönündeki haberleri  bazı üst düzey müdürler tarafından kulaktan kulağa yayıldı. Yönetim, kabak tatlısını tatlandıranları toptancı tatlıcılara iade ederek olayı tatlıya bağlamak istese de olay tatlıya bağlanamadı. Bir ara Özdemir menüsü dile gelip “beğenmiyorsanız yemeği “ feryadına bile duyarsız kalan yönetim, bir yandan Özdemir menüsünü yemeğe devam ederken bir yandan da yeni menü arayışlarına devam etti.  Deplasmanda Pendik, Bugsaş ve Şanlıurfa’nın balından 1’er parmak bal alan Özdemir, evinde Karşıyaka ve Gümüşhane ile baş başa lezzet tutturdu. Zonguldak Kömür’e 4 porsiyon meşhur kıymalı pide, Hacettepe, Kahramanmaraş, Nazillispor ve Karagümrükspor’a Sakarya usülü patlıcan musakka sundu. Tam 12 hafta sunum yapan, sadece Altay ve Konya Selçuk menülerine diş geçiremediği için 2 yenilgiyle birden bire rafa kaldırılan Özdemir menüsü son buldu. “Bize de mi menü “ diyen Özdemir’in menüsü 12. haftada Konya sofrasında kıldan tüyden sebeplerle masalardan çekildi.    

LETTEZ TUTTUKUNU YÖNETİM

Menüsüz kalan ve yeniden yeni bir menü arayışına karar veren yönetim Korukır menüsünde karar kıldı. İştahı da kabaran yönetim ilk önce Fethiye sofrasına oturdu. Oturmayı seven yönetim sofradan kalkmadı. Kırkareli ve Niğde sofrasını silip süpürerek moral buldu. Silivri’ye diş geçiremeyen Korukır menüsü, Bandırma’da battı. O kadar hata kadı aşçısında da olur deyilerek geçiştirilen menü, Karşıyaka’dan çıktı. Bugsaş ve Hacettepe’yle idare etti. Pendik’i mat eden Korukır, Gümüşhane’de mat olurken ikinci kez dumur oldu. Zonguldak’ta kömürde ızgara partisinde moral bulan yönetim bir hafta sonra Maraş’ta dondu. Ama ardından Urfa’ya acılı 4 soslu bir menü sundu. Bir hayli keyiflenen yönetim tam bu işi bitti derken hiç hesapta olmayan ve alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Ege mutfağı karşısında sürklase oldu. Kendi evindeki sofrası dağıldı. Nazilli geldi bizim menüyü yedi. Bizim menü naneyi yedi. Sofra karıştı. Tabağı kapan kalktı. Korukır menüsünü beğenmeyip sofrayı terk edenler oldu. Acilen sofrabaşında toplanan Yönetim ” Korukır menüsüyle devam kararı alırken sofradakilerin ortak kararı  “Biz yedik Allah artırsın, sofrayı kuran kaldırsın” oldu. Afiyet olsun.