Sanatçı Gülşen’den dinlediğimiz bir parça var. Tamamını birçoğumuz bilmese de, nakarat kısmı hemen herkesin kulağındadır. Yatcaz kalkcaz, yatcaz kalkcaz, yatcaz kalkcaz,hoop ordayım,yatcaz kalkcaz ,yatıcaz kalkıcaz hooooop ordayım…  Mecliste, müftülerin de nikah kıyabilir, olması ile ilgili kabul edilen yasa tasarısı bu şarkıyı çaldı kulaklarıma… Yattık kalktık hooop, müftüler imamlar nikâh masasında!

Gözlemlediğim üzere, yasanın kabul edilmeden önce olduğu gibi, kabulünden sonra da karşıt tepkiler büyüyor. Kanımca resmi nikâhı belediyelerin kıyması, ardından isteğe ve inanca bağlı olarak ilgili kişilerinde dini nikâhı yapıyor olması doğruydu. Bu tasarıya ilişkin Meral Akşener’de direndi. Hoşuma gitmişti, ’Cumhuriyet’in kurucu değerleri ile hesaplaşmaya çalışanlara öncelikle asil Türk kadınları izin vermeyecektir’ demişti. Doğru da söylemişti ama biz uyurken oldu her şey hakikaten yattık ve kalktığımızda olan olmuştu.

Şimdi imam ya da müftülere verilecek bu yetkinin sistemle hiç oynamadan şu an var olan bu sistemle yerine getiriliyor olması bile sessiz bırakmamalı bizi aslında. Sormalıyız neden? Sormalıyız kim için? Ne için? Hangi gerekçe ile? Sormalıyız kimin lehine? Sormalıyız yine kime özendik! diye… Avrupa’ya mı? Kiliselere mi? Yanıt alır mıyız, bilmem ama sormalıyız biz, ’nasıl bir gereksinim sonucu böyle bir tasarıya gidildi ‘diye.

Ben bu uygulamaların, böylesi kararların, yaşamımızı, başkalarının dokunduğu eller aracılığıyla dini kurallarla şekillendiriyor olmanın bir tür ihlal olduğunu ve de iki taraf için de zafiyet olduğunu düşünüyorum. Verilen bu kararla kadınların medeni haklarının zarar göreceği endişesini taşıyorum. Ayrıca evlendirme yetkisi verilen bu kurumların, yarın boşama yetkisini de almayacaklarını kim garanti edebilir ki… Neyse laikliğe bir darbe olduğu, kadınların miras, boşanma, nafaka haklarını riske attığı düşünülen, istesek de istemesek de meclisten geçen bu kanun tasarısı ile ilgili olası felaket senaryolarını başka bir yazıya bırakalım. Ve şimdi şu şarkıyı mırıldanalım; Fettah Can’dan;

İstesen de istemesen de

Benim suçum hiç yok desende

Aklından gelip geçmesem de

Olan sana olan bana olan bize oldu

Olan bize oldu!!!